Popular Posts

Tuesday, August 02, 2011

Rancangan Lawatan ke Victoria, Australia

Today I received an email from an old friend and fellow legal eagle yg baru pulang bercuti in Melbourne. Terima kasih daun keladi diucapkan. Now what is left is to do proper planning je. Walaupun masih lama lagi, I want to it to be a success like our vacation in Florida dulu.

*************************************************

Zaws,

aku just give a brief itineraries yg hang boleh consider for 1 week vacation in victoria.
# prefer flight sampai melbourne ptg dan boleh check-in dan rehat. Better stay area town kat elizabeth street or mana2 yg berdekatan sbb lebih mudah nak cari foods dan tour around city (walking distance)

Day 1` - (full fresh day) beli one day ticket utk tram, seorang dlm 6AUD boleh naik tram ke mana in the city (unlimited). First thing pergi ke Flinder's station/Federation Square...ada tourist center. Boleh buat booking kereta dan apa jua tour kat sana. Lepas tu boleh naik river cruise kat blkg tpt tu sj.

Day 2 - pergi ambil kereta kat company europe car/ hertz spt yg dah booking kat tourist centre and drive sendiri utk great ocean road experience. Route mmg mudah sekali with all the directions di mana2. ada byk towns yg boleh singgah sblm sampai ke port campbell yg ada 12 apostle. Buat booking utk stay overnight di port campbell. along the way boleh singgah geelong, lorne, appollo bay. By 4 ptg dah boleh sampai port campbell. Kalau ambil helicopter ride mmg berbaloi sbb view cantik sgt.

Day 3 - plan utk balik ke melbourne ikut jalan dlm ( country side) ada byk route yg boleh di cuba. Sepanjang jln boleh tengok sceneries yg cantik. Petang sampai melbourne kena hantar kereta sblm 6 ptg. lepas tu boleh continue jln2 kat melbourne waktu mlm.

Day 4 -preferably ambil day trip tour with varieties of choices. kalau nak main snow pegi Mt.Buller, kalau nak tengok penguins pegi phillip island.

Day 5-free and easy around melbourne. hari tu aku ambik harley davidson ride with side cars pusing sekeliling melbourne dan suburb areas.Nak pi zoo or mana2 specific place of interest boleh buat hari ni including shopping. Ada victoria market yg your wife mungkin suka.

Day 6- just relax2 sbb ptg dah nak balik..

No comments: