Popular Posts

Tuesday, May 03, 2011

Roti Rasulullah S.A.W.

A couple of months ago, sepulang penulis dari tanah suci, I bought an industry class mixer for my wife at a very cheap price RM888 to be exact (I tell you the machine is really huge!). It is to be used mainly for breadmaking and all sort of bakery produce. Kalaulah penulis mengetahui bahawa memasak roti dan kek adalah merupakan hobi terpendam my wife, dah lama dulu dah penulis belikan. Selama ini keinginan untuk menceburi hobi tersebut dipendamkannya seorang diri maka penulis tidaklah mengetahuinya dengan mendalam. Maka sejak dapat mixer besar itulah penulis dapat merasa roti sihat (wholemeal) yang dibuat sendiri (mesin besar gedabak tu la yang buat the dongkey job menguli tepung) since penulis dinasihati tidak menjamah lagi roti putih yang tinggi indeks glcemic. Cuba uli sendiri... boleh pengsan tau!

I think my wife had perfected her baking skills in this area... hehehe...after many trial and errors. We had also, through our friends, collected some text book on baking - yes part of it is science.... and involves the mixing of items of different chemical properties. Siapa yang nak the texts kami dah scan dalam bentik PDF - again this is really huge!) We want to keep the healthy part of breadmaking and avoid using any form of preservatives. Hasilnya amat mengujakan - roti yang dihasilkan amat sedap, tapi tidak tahan disimpan lama. So kami takleh nak produce dalam kuantiti yang banyak. Hanya cukup untuk keperluan kami sekeluarga.

I have been toying with the idea of instead of having a wholewheat flour, why not kita substitute gandum with barli... kenapa? Khabarnya Nabi S.A.W. pun makan roti dan roti yang dimakan baginda diperbuat dari tebung sya'ir (translation - barli) dan roti yang diperbuat dari barli bukanlah (emphasis added) roti yang istimewa, kembang, gebu, putih sebagaimana yang kita nikmati dan beli dikedai! Apakah gamaknya rasa roti yang dimakan Rasulullah S.A.W.? Mungkin diet pemakanan Nabi S.A.W. mempunyai rahsia dan hikmatnya yang tersendiri.

Sya'ir atau barli adalah jenis bijirin yang menghasilkan roti paling rendah mutunya Kadangkala sya'ir ini dijadikan makanan ternakan dan apabila dihaluskan ianya boleh dibuat makanan manusia. Roti yang dibuat dari sya'ir juga tidak bagus mutunya.

Diriwayatkan dari Anas r.a. : Rasulullah s.a.w. tidak pernah makan di atas meja dan tidak pernah makan roti gandum yang halus hingga wafatnya.


Kenapa
sya'ir/barli menjadi pilihan? Kajian sains zaman terkini menunjukkan bahawa sya'ir/barli mempunyai amat banyak khasiat untuk manusia. Anda boleh mendapatkan maklumat mengenai kehebatan barli di link ini.

Jadi berdasarkan kepada hadis tersebut dan juga bukti saintifik yang dikemukakan, kita patut bersyukur kerana Insan Utama, Rasulullah S.A.W. sendiri tidak berpeluang mengecapi roti yang baik mutunya semasa hayat beliau dan Baginda hidup serba kekurangan walaupun menjadi pemimpin ummat akhir zaman. Sewajarnya kita yang berpeluang menikmati rezeki yang luas, makanan yang enak, ada rumah yang lengkap mencontohi baginda dalam tingkah laku perbuatan kita, memperbaiki diri dan berusaha lebih-lebih lagi dalam melipat gandakan usaha dan amalan baik agar menjadi bekalan perjalanan kita menempuhi alam lain kelak.

Now, anyone interested nak merasa roti barli rasa dia macam mana???

4 comments:

HijabRockers said...

i want i want i want roti barli =)

Anonymous said...

Assalamualaikum, boleh saudara berikan saya mcm mana resipi nak buat roti yang dimakan rasulullah, roti barli atau gandum.

Terimakasih
mat_salleh1@yahoo.com

Anonymous said...

kita manusia biasa biasa ni je yg tertipu dgn penilaian sendiri spt beras putih melepek tu yg dikatakan bagus pd hal melukut tu lg berkhisiat sayur yg ada kesan dimakan ulat lbh baik dr yg gemok elok disembur racun..ikan/ternakan yg liar lbh baik dr yg dikandang makanan yg disalai panggang sanggai kukus rebus lebih baik dr yg dimasak guna minyak..tp berapa orang yg menganggap itu makanan yg ada klass sesungguhnya Allah tidak akan menghinakan Rasulullah kekasihNya dgn makanan yg hina hanya manusia yg jahil membuat penilaian dan tidak mahu mengikut sunnah2 Rasulullah merekalah yg rugi sedangkan Allah menurunkan Baginda adalah sbg contoh yg penuh dgn hikmah untuk kebaikan kita didunia dan akhirat.. untuk ikutan kita.. Subhanallah.. Allahummasholi'alaMuhammad wa'ala aalih wasallimtaslimaa..
Wallahu'alam..

hiasmas999@gmail.com

Anonymous said...

Salam.
Boleh share resepi roti barli kalau
Tak keberatan? Tqia.
hanaaz_131188@yahoo.com.my