Popular Posts

Wednesday, May 07, 2008

Tips for first timers in Orlando, Florida





Since somebody asked the details of our trip, dengan secara officialnya diperturunkan tips berguna untuk kegunaan those yang akan ke Orlando (tak kira la untuk conference, shopping spree, melancong atau melencong)

Preparation is KEY.

A. Install a GPS Software with the latest Floridian Map on your PDA. The most user friendly would be IGO My Way Plus 2006. Paling user friendly. Point of reference banyak untuk shopping areas. Kalau boleh PDA anda ada wifi!

B. Install a pdf reader on your GPS (assuming yr pda takde benda ni) - either Adobe for Pocket PC or Foxit for mobile.

C. Scan all your tickets sebagai backup (air ticket, Universal Studios, Disney, car rental, hotel bookings, Passport, International Driving License, lesen memandu Malaysia, kad kredit etc) into pdf and save it on your PDA - manalah tahu ada yang tertinggal or tercicir hardcopy.. kan ke senang. Likewise for any portable maps for shopping areas yang bakal di "serang".

D. Kalau boleh, pilih airline yang tak lalu Los Angeles Sebabnya:
1. LA punya security tersangat strict. Barang makanan payah nak lepas.
2. Carry on luggage MAS depa kasi 5kg aje... & bergantung kepada kelas tiket yang kome beli, kalau seat economy rasanya maximum berat yang boleh bawak for check in luggage cuma 20kg je.
3. Most probably harga tambangnya jauh lebih murah!

(We took Delta Airlines - From KLIA to Incheon, Korea, naik Korean Air (JV between Delta Air, MAS & Korean Airlines). Kat Incheon, tukar flight ke Atlanta (Still Korean Air) and from Atlanta, baru naik local Delta Air to Orlando International Airport (MCO).
Benefits:

1. Carry on luggage 18kg;
2. Check in lugage - maximum 2 bag of 22.5 kg each tiap seorang!
Our combined luggage allowance punya banyak gila!
3. Halal food boleh di book semasa beli flight tiket & kalau order halal food, kita la yang akan diserve dulu dalam penerbangan.
4. Atlanta adalah HQ untuk Delta Air - dari Florida ke Atlanta cuma 1 jam perjalanan.
5. Atlanta ada banyak tempat menarik untuk dilawati (just in case nak extend your stay). Furthermore, antara benefit naik Delta Air atau Continental Air - anda boleh stop kat mana-mana stop in USA - turun keluar airport for a few days - tah berapa stop over kome nak buat untuk beberapa town depa tak kisah, so long as the final destination korang sampai.

Note: semasa artikel ini ditulis Delta Airlines & Continental Airlines telah mengumumkan rancangan untuk bergabung membentuk airline terbesar di USA (itulah antara kerja-kerja berat yg aku buat dulu masa jadi corporate lawyer - mergers and acquisitions).
6. Delta Air nak check in senang - scan aje bar code kat tiket yang kita print kat rumah tu!

E. Bawak beg spare (beg2 kecik dalam beg check in. Kalau ikut buku, beg kosong (kalau nak belanja sakan kat Florida).

F. Those yang ke sana untuk tujuan menghadiri conference... kalau boleh elakkan dok dekat tempat conference (especially macam event Lotusphere) sebab bayaran hotel in Disneyland resorts mahal sangat sedangkan ada berlambak2 hotel yang jauh lebih murah kat International Drive, ada breakfast etc. atau dekat dengan tempat utk shopping. Depa akan display harga bilik harian menggunakan digital signboard. This is only applicable sekiranya anda menyewa kereta. Dah sampai ke Disneyland, barulah aku faham apa yang dimaksudkan dengan statement oleh beberapa orang politician Malaysia a few years back - "jangan biarkan xxx Universiti jadi macam Disneyland" or "buat signboard leading to nowhere macam kat Disneyland".

G. Bring some makanan dalam tin sprt sambal tuna etc or Brahims. Makanan yang kita masak sendiri tak akan lepas security check sebab tak berapa kali kena x-ray & lalu anjing pengesan. Some hotels takde tempat nak masak - Masa kita org kat Disney Carribean Beach Resort dulu, kita org bantai aje masak minute rice (nasi segera dgn lauk kari ikan) dalam coffee maker... sedap gak... nak survivelah katakan. Masa tu tak jumpa lagi restoran halal lagi.

H. Kalau sewa kereta, the place to go would be www.priceline.com - boleh bargain siapa yang kasi harga lagi murah (kita letak harga kita & let depa decide sama ada depa terima tak offer kita) dan sebaiknya kita confirm 1-2 minggu sebelum kita sampai kat Orlando. Kalau nak sewa kat airport masa landing nanti pun boleh tapi for sure dapat harga sembelih... anyway ada banyak car rental company kat Airport. Kalau ambik Hertz, the location untuk collect kereta sewa anda would be 3 miles away from the Airport - tapi takpe - ada free transport dari Airport untuk ke sana. Just cari kat Internet & print out peta MCO Airport untuk mengetahui lokasi utk unggu bas khusus untuk ke perjalanan pergi balik ke gudang kenderaan Hertz. Trust me, anda akan lebih confiden masa kat sana nanti (macam aku la..) Mati2 mat salleh kat sana ingat aku pernah sampai ke sana sebelum ni.

APA NAK BUAT KAT SANA?

Banyak....... selain dari shopping, or gi ke amusement parks yang berlambak2 tu kome boleh main golf as Florida mempunyai banyak padang golf tahap world class, memancing (opps... may hobby tapi ingat ye, kalau nak memancing sini kena apply permit untuk memancing!) for those yg ke sana untuk relaks menenangkan fikiran (like me) I prefer enjoying the scenery. Kalau dok kat dalam any of the Disney Resorts, transport dalam Disneyland adalah percuma. Yes free... so berpandukan research yg aku buat melalui pembacaan buku2 on Disneyland & Orlando, I went for "Resort Hopping in Disneyland" (aku rasa la takde orang buat lagi sebelum ini.....) so I can provide you guys the most accurate picture. Transport free kat Disney ada 3 jenis - Naik Bas Disneyland - canggih & the other (tak semua Resort ada) naik boat (slow atau speed boat) that will ferry you around to Downtown Disney or Boardwalk (tempat shopping) and lastly, kalau resort tu tempat elite, ada high speed Monorail yang menyambungkan resort-resort power tu... so boleh nampak kesemuanya dari atas.

Antara keje gila yang aku buat - borak2 dgn operator monorel yang pusing Magic Kingdom (note: kalau nak masuk captain's coach, kena mintak sebab separate entry - limit 6 orang je boleh masuk) & apa lagi... aku mintak nak operate monorel tu 1-2 lap... Matt tu kasi (memang nama dia Matt, bukan Mamat!) aku lak main picit je bawak laju.... rupanya monorel pun ada speed limit! Takleh bantai aje... hehehh... I got video clips to prove it! Maka insaflah aku betapa susahnya amanah para pekerja yg operate LTR/Komuter/Monorel kat Malaysia....

Tiap2 resort kat sana ada theme masing-masing. Kalau dok kat Carribean Beach Resort - apa lagi kalau bukan lanun... Kalau dok kat Yatch Beach, ada bermacam2 jenis kapal laut miniture in size on display siap dengan sauh besar & ada macam kapal terdampar kat pantai buatan berhadapan dengan hotel dia. Swimming pools dia pun ikut theme tu... Kalau dok kat Polynesian Resort - macam kita melawai Hawaiian Islands - siap ada mini air panas & gunung berapi. Those yang dok kat Animal Kingdom, boleh tengok binate2 liar yang boleh dilihat dari bilik masing-masing. Those yang menyewa Swan & Dolphin hotel (lokasi Lotusphere 2008) korang ingat dapat tengok swan ... alah aku kasi je makan roti kat itik2 & burung camar situ...swan takde... the dolphin pun takde - cuma ada sclupture semacam dolphin & waterfall yang cantik... Tapi kalau nak guna wifi kena bayor USD10 for 24hrs.... so kalau pandai carilah wifi free untuk kegunaan peserta conference. Those yang dok kat Port Orleans Resort pada hemat aku paling beruntung sebab ada 2 pilihan transport - bas Disney & Feri. The theme for the resort would be French...Aku recommend naik feri - sangat 2 romantik & menenangkan hati.... where slowly kita dibawa melalui terusan2 ke Downtown Disney melalui kem perkhemahan, hutan paya, golf courses & resort English style yg ada ditepi terusan.

Kalau nak romantik lagi bila malam (for those yang berkesempatan) bolehlah tengok pertunjukan bunga api kat either Epcot or kat Magic Kingdom. Tiap2 malam ada. Yang menariknya kalau kat Magic Kingdom, show & parade tu dibuat berlatarbelakangkan Istana Cinderalella.

Makanan - takde masalah sebenarnya sebab Orlando banyak ummat Islam. Pergi je kat International Drive (I-Drive) - sepanjang jalan tu banyak kedai USD2 - macam kedai RM2 kat Malaysia ni la - kat situ shoppinglah puas-puas pada harga yang berpatutan (bukan macam harga barang kat Disneyland). Orang selalu cari barang jenama Disney sprt cap, baju disney, fridge magnet - tapi bukanlah yang latest.

Shopping sakan - kalau kome nak barang branded eg GAP, LEVI's, Dockers, Coach & tah macam-macam brand yg kat Malaysia ni mahal, tempat yang perlu dituju adalah Beltz Factory Outlet, Prime Outlet & tah apa lagi satu lagi tu....tak terjalan - lupakan ajelah nak window shopping... kalau dah berkenan dinasihatkan terus beli aje.

Untuk baju2 branded (utk yg suka berjimat) ini dia pesanan Sdr Izhar Abd Rani (orang Tganu) & his wife Ain (org kg teman rupanya, Kg Gajah) - depa dah dapat green card dok kat US & staying in Winter Park, Orlando.
1. ROSS (Dress for less) (Dockers, Nike, Adidas, Liz Clairborne, Calvin Kline etc)
2. T.J. Maxx (lebih kurang je - mahal sikit je dari Ross
3. Target (buah cranberry & roti lebanese dia sedappp - GPS jenama Garvin dia murah)
4. MACY (kalau ada sale je).
At these shops aku sapu tah berapa pasang seluar...

The best part... bila balik ke Malaysia & singgah a few shopping malls in KL utk bandingkan harga... pening tengok harga kat Malaysia... the pair of Calvin Kline jeans yg my wife beli for a few bucks in US, kat sini depa jual dekat almost RM700!

No comments: