Popular Posts

Saturday, April 22, 2017

Hunting high and low



Here I am
And within the reach of my hands
She sounds asleep
and she's sweeter now
Than the wildest dream
could have seen her
And I Watch her slipping away
Though I know I'll be hunting high and low

High
There's no end to the lengths I'll go to
Hunting high and low
High
There's no end to lengths I'll go

To find her again
Upon this my dreams are depending
Through the dark
I sense the pounding of her heart
Next to mine
She's the sweetest love I could find
So I guess I'll be hunting high and low

High
There's no end to the lengths I'll go to
High and Low
High
Do you know what it means to love you...

I'm hunting high and low
And now she's telling me she's got to
go away

I'll always be hunting high and low
Hungry for you
Watch me tearing myself to pieces
Hunting high and low
High
There's no end to the lengths I'll go to
Oh, for you I'll be hunting high and
low

Wednesday, April 19, 2017

Melebur wang



Ada rakan bertanya penulis mengenai pelaburan saham di Bursa Malaysia dan meminta pandangan penulis sebab mereka tak faham. Perlukah kita melabur? Selama ini orang biasa hanya mengetahui saham amanah ASB/tabung haji yang memberikan pulangan yang sedikit, nak menunggu haslinya lama....

Baiklah. Penulis terangkan dengan analogi kehidupan penduduk kampung. Kalau tak faham juga… payah…

Kome pernah tak zaman kanak-kanak di kampung dulu, general assumption: anda pernah menghadapi suasana kampung, meranduk bendang, ikut memburu/menembak kancil/landak, mandi di taliair, mengait kelapa, memasang tajur, tangkul, bubu (untuk menangkap ikan) atau menjerat/memikat burung.

Itulah suasana desa. Masing-masing cuba menambah hasil harian untuk dibuat lauk makan oleh anak isteri. Kesemua aktiviti yang kalian lakukan semasa dikampung memerlukan pemerhatian dan ilmu. Ilmu nak tahu lokasi mana yang paling berpotensi nak dapatkan hasil yang banyak. Tak boleh main tahan lukah kat tempat sebarang sahaja tanpa memerhatikan laluan yang pasti ikan perlu lalu. Kalau tahan dilaluan lepas yang terbuka, maknanya kita perlu diisikan umpan yang sesuai. Namun kalau dapat port ikan wajib lalu tiada pilihan, tak payah letak umpan pun pasti mengena, namun tetap kena perhatikan – lambat ambil hasil, orang lain or pemangsa datang dan kutip dulu!

Begitulah juga sama keadaannya dengan pelaburan saham ni. Letak duit lebih anda dalam kaunter yang berpotensi memberikan pulangan yang munasabah. Biarkan duit tu bekerja dan menggandakan dirinya. Ada potensi kenaikan harga saham, dapat pembayaran dividen dan juga kadangkala dapat saham bonus. Yang bagusnya, keuntungan dari kenaikan harga saham dikecualikan dari cukai. Kena ambil kira juga fi broker, fi bursa dan duti setem kerajaan. Semua itu penulis dah pernah rasa, walaupun diri ini bukan pelabur tegar. Hobi masa lapang aje untuk anak-anak. Percayalah, penulis pernah beberapa kali hit keuntungan melebihi 15% tak sampai seminggu. Yang penulis buat ni swing trading. Tak perlu tunggu setahun untuk mendapat hasil. Hit aje target price, terus jual. Kalau harga naik tinggi lagi, kami di ajar itu rezeki orang. Jangan bersikap tamak. Bersyukurlah dengan apa yang dapat. Kalau dapat banyak, banyakkan juga bersedekah dan keluarkan zakat. Kalau nak lebih power lagi momentum trading. Kena belajar, bukan main belasah aja.

Contoh: Syarikat SEG
International (business kolej swasta). Beberapa bulan lepas depa ni reduce capital. Siapa beli saham ni depa pulangkan balik modal sebanyak RM0.15 sesaham. Banyak juga yg penulis dapat balik - dan perbayaran terus masuk dalam akaun bank penulis. Baru-baru ni depa announce dapat saham bonus 7 saham utuk setiap 5 saham yang dipegang (betul ke ni, or terbalik?). So kiranya lepas ni penulis boleh jual kesemua saham asal yang penulis beli dulu dan tinggalkan saham bonus yang syarikat hadiahkan tu sebagai "lukah" buat selama-lamanya untuk kutip dividen/bonus. Duit hasil jualan - buat beli/pasang "lukah" di lokasi berpotensi tinggi yang lain.

Kita kena faham apa itu fundamental syarikat. Syarikat mana yang kuat dalam Bursa Malaysia dan memiliki monopoli. Ada juga kaunter dibawah radar, harga tengah murah, tak terserlah lagi tapi ikut bacaan penulis potensi harganya meningkat dalam masa terdekat sangatlah tinggi. Macam mana penulis tahu semua ni…. Kenalah luaskan pengetahuan dan banyak membaca ya. Nak harapkan khabar angin, itu dah jadi spekulasi buta. Ini dah masuk bab perjudian dan ini tidak dibenarkan oleh agama. Apa pun kena buat educated guess – nampak dengan mata kepala sendiri, bukan dengar tip orang. Semua ni penulis pelajari dari seorang sifu. Dan penulis pun dah recover kembali fi belajar hari tu.
 

Melabur ya… bukan melebur wang anda dalam saham kaunter spekulasi atau masuk skim cepat kaya. Hihihihi… kalau jumpa kawan-kawan, rata-rata semuanya masuk macam-macam skim. Ada satu skim tu, katanya saham syarikat USA. Tapi sayang, bila kita bertanyakan - ko ada akaun CDS tak? Dia boleh tanya balik – akaun CDS tu menatang apa ya?

Ada rakan penulis yang dah terus berhenti kerja. Jadi pelabur tegar Friday Rules. Apa tu? Hangpa kena pi belajaq baru tau. Ya kita tak perlu melabur atau menatap skrin monitor hari-hari. Peram dan senyum. Ada juga bekas staff tempat penulis bertugas dah jadi super trader dan membimbing pelabur-pelabur baru dan pendapatan yang diperolehinya jauh lebih banyak dari gajinya dulu…. respect kat sister tu. Sekarang dia meluangkan banyak masanya melayan anak-anak. Wow! I really wish I could do that!!!.. takpe.. sabar... nak kena sambung belajar lagi... mantapkan bab teknikal.. trading the charts..

Kome yang membaca entry ini tentunya nak tips juga kan… mengaku ajelah… Penulis bagi satu ni je ya. Ada banyak lagi sebenarnya. Kena baca dan kaji.
 
1hb Julai 2017 ni tariff bayaran insuran akan dirombak semula. Kerajaan dah cakap awal-awal lagi. Syarikat insuran akan bebas menetapkan berapa banyak premium yang kena bayar. Bermanfaat kepada rakyat sebab dijangkakan bayaran premium akan jadi kompetitif menurut risiko kepada syarikat insurans. So apa kena mengena maklumat ni dgn pelaburan saham? Hangpa pi cari syarikat yg tersenarai kat Bursa Malaysia yang memberikan perkhidmatan kepada syarikat insuran di Malaysia. Nak tak nak, depa semua dah masuk “lebuhraya tol” nak tak nak perlu guna, dan kalau guna depa kenalah membayar. Modus operandinya sebijik macam MYEG dan DNEX. MYEG dah monopoli perkhidmatan IT urusan pembaharuan permit pekerja asing, DNEX pula sistem urusan keluar masuk ke Negara jiran. Harga saham syarikat tersebut masih lagi dibawah 90sen as of today. Cari sendiri ya! (baru update blog semalam, hari ni NST dah ulangsuara).

Kalau ada masa singgah sini, dengar, baca bukunya dan fahamkan asas dahulu. PTS ada menjual buku ni dah siap translate ke dalam Bahasa Melayu. In passing, komen penulis - pelabur yang bijak perlu menguasai pelbagai bahasa. Sedih tengok rakan-rakan pelabur terkial-kial baca majalah dalam bahasa Inggeris. Semoga tulisan ini bermanfaat kepada anda.