Popular Posts

Wednesday, June 29, 2016

Bayangan

Terkenang saat nan indah
Waktu kita bersama
Berteduh di bawah satu bumbung
Kau buka jalan bahagia
Pada jiwa terbiar luka
Kau memberi kekuatan dalam kepayahan
Di saat ku mencari arah hidup
Tiap waktu dikau memayungiku
Terpesona di bawah redupnya..oh..! oh..!
Bayangmu

Dan aku bagai terlupa
Bahawa takdir yang Esa
Semua telah pun direncana
Kau pergi dalam sekelip mata
Untuk selamanya oh..! oh..!
Bersemadi

Disaatku masih amat memerlu
Keharuman cintamu yang satu
Apa daya ini takdirNya semua
Dan yang tinggal diriku bersama
Bayangan

Namun pun begitu kau tetapkan wujud
Dalam jiwaku bersemi - Tak pernah lari
Kenangan lalu, Kubawa bersamaku
Merindu oh..! oh...!
Bayanganmu

Dikala sepi mendatang
Tak dapatku menahankan
Airmata kerinduan

Semangatmu terasa bersamaku
Walau kita terpisah di dunia
Senyumanmu kini jadi tangisku
Tiap hari waktuku mencari oh..! oh..!
Bayanganmu

Ku hulur doa buatmu
Abadilah di sana oh!
Sejarahmu yang gemilang
Bersamaku
Bayangan, bayanganmu
Bayangan

Wednesday, June 15, 2016

Wordless Wednesday...


Ok.. not totally wordless... rindu... kepada orang yang tiada dalam gambar, dan teringat janji yang dibuat kepadanya utk membelikan hadiah yang bermakna kepada anak-anak yang mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan.

Alhamdulillah, bulan lepas, Husna dapat naik ke pentas mengambil hadiah dari guru besar. Husna dapat No 2 dalam peperiksaan. Semalam Sakinah pula memberitahu, dia dapat No 3, melonjak 3 anak tangga dari thn lepas. Apa ya nak belikan ya?... yang memberi nilai... hati ini membayangkan emas atau perak. Teringat nukilan arwah isteri yang berbunyi lebih kurang begini:

Cherish friends be it young or old,
For young is silver, old is gold.

oklah... silver it is.

Tuesday, June 14, 2016

Kari ikan makan..

Kari Ikan... teringat zaman bujang dulu tinggal keseorangan di rumah ayah... masak main bedal aje, tapi bila kawan datang, depa balun semua sampai licin...depa tak sedar aku letak booby trap.. cili api... now that tiada isteri di sisi... kenalah masak sendiri untuk berbuka puasa cukup untuk kami 3 beranak yang tingal dirumah ini.

BAHAN-BAHAN:
ikan ... jangan ikan Paus udah...
pes kari kepala ikan
3 ulas bawang merah dikisar
1 tangkai daun kari
1 labu bawang besar belah 4
6 biji kacang bendi
1 biji cili merah dibelah 2
1 biji cili hijau dibelah 2
1 biji tomato dibelah 2
500ml air
Garam dan 4 ulas cili api (kalau nak la)

Panaskan air, masukkan pes kari kepala ikan, daun kari dan bawang merah. Biarkan sehingga mendidih. Masukkan ikan, bawang besar, kacang bendi, cili merah, cili hijau dan tomato. Masak dengan suhu tinggi sehingga mendidih dan sesuaikan rasanya dengan garam. Sedia untuk dihidangkan.

Korang mesti tertanya-tanya, mana perginya Maya Cempaka, isteriku, juga rakan kepada arwah isteriku Neny... dia belum dapat transfer kerja ke Lembah Kelang, so takde masalah, campak aje semua ramuan tu dalam slow cooker, power low, habis cerita... balik dari kerja dah siap masak, Insya Allah. Berguna juga ilmu test bahan letrik yang aku dapat masa berkerja sebagai casual worker kat Jaya Jusco TTDI tahun 90an dulu.

Friday, June 03, 2016

Badal Haji untuk Neny

Adalah afdhal, sekiranya anak membadalkan haji kedua orang tuanya atau kerabat membadalkan haji kerabatnya. Namun jika orang lain selain kerabat yang membadalkan, juga boleh.
 
Syaikh ‘Abdul ‘Aziz bin Baz rahimahullah ditanya mengenai apakah si anak membadalkan haji ibubapanya sendiri ataukah mengupah orang lain untuk menghajikannya. Beliau menjawab, “Jika engkau menghajikan orang tuamu dengan dirimu sendiri, lalu engkau bersungguh-sungguh menyempurnakan hajimu tersebut, maka itu lebih baik. Namun jika engkau mengupah orang lain untuk menghajikan orang tuamu di mana orang yang menghajikan punya agama yang bagus dan amanah, maka tidak mengapa.” [Fatwa Syaikh Ibnu Baz, 16: 408]

Sekiranya mudah mendapatkan giliran ke Makkah untuk mengerjakan haji, nescaya diri ini yang telah sempurna menunaikan haji yang akan segera memohon cuti dan bersiap berangkat pergi menunaikan fardu haji bagi pihak arwah isteriku, Neny Endriani Hj Bustamal. Bersaksilah bahawa hamba Allah ini telah membuat yang terbaik untuk pasangannya. Ya Allah mohon dipermudahkan segala urusan. Aamin.