Popular Posts

Wednesday, July 15, 2015

Isu perkauman insiden Low Yat dan Pengajaran dari AlQuran



Kes yang terjadi di Plaza Low Yat hanya menampakkan kedangkalan fikiran mob rule seolah-olah tiada cara penyelesaian yang lebih baik dan berhemah boleh dibuat. Akhirnya jalan singkat untuk membuktikan mentaliti "aku yang betul, kamu salah" dipilih - melalui tindakan fizikal tanpa berfikir sedangkan negara ini ada tertib, adat dan undang-undang. Hanya orang yang tidak beradab sopan sahaja yang gemar melakukan cara ini.

"Kita lanyak je dulu, pertahankan hak kita... nanti nak settle kita minta maaflah..." ujar seorang pengunjung pasar seksyen 6 Shah Alam yang membincangkan isu ini semasa memilih ayam untuk dijadikan lauk menyambut Hari Raya yang kian menjelang tiba.

"Dosa tu bang...bab dosa ni macam mana pulak" tegur sipenjual ayam.

"Allah kan Maha Pengampun lagi Maha Penyayang"... jawab mamat tu selamba.

Penulis terdiam mendengar perbualan tersebut. Apa punya mentaliti ni... patutlah banyak kes lari dari rumah, gaduh laki bini etc. Malang orang Melayu, semua mahu mudah, tak perlu pengorbanan dan berusaha keras. Semua mahu short cut. Amat memalukan sekali!

Jawablah dengan jujur : adakah anda seorang yang mementingkan diri sendiri?

No comments: