Popular Posts

Monday, June 22, 2015

Animal Welfare Act 2015 passed!


ANIMAL WELFARE ACT 2015
29. (1) Any person who—
..
..
(p) abandons any animal in circumstances which it is likely to  suffer trauma, pain or suffering by reason of relocation, starvation, thirst, injury, or illness;
..
commits an offence and shall, on conviction, be liable to a fine of not less than twenty thousand ringgit and not more than one hundred thousand ringgit or to imprisonment for a term not more than three years or both.


Maka, kome yang suka membuang kucing tu suruh depa survive sendiri... fikir-fikirkanlah... takde rasa  kesian ke? Ini adalah satu kesalahan yang disenaraikan... ada banyak lagi antaranya takde lesen menguruskan hotel haiwan peliharaan, menendang/mencederakan haiwan dll.

Wednesday, June 17, 2015

Khasiat daun Mulberi

A long time ago, on a mountain called Yaoshan, lived a single mother and her son. The son was a nice lad; his name was Damu. He always took good care of his mother. They made their living by growing crops, and their life was not bad.

One fall, after a lot of rains, the mother was ill in bed. She felt dizzy and was coughing every day. To cure his mother, Damu went everywhere to find the right medicines. However, although half a month passed, the mother was still very ill, and Damu was very upset.

One day, Damu was told that there was a monk who practiced medicine during his free time, and who lived in a temple on Yaoshan. Damu was so happy about the good news that he wanted to carry his mother on his back to see the monk. However, his mother would not go because she thought it was too far to go and that it would definitely hurt her son's back to carry her.

"My son, you've already too tired from searching for herbs. Yaoshan is a big mountain; the road to the temple is pretty steep, and it's impossible for you to carry me by yourself."

"No problem, Mom. If I am tired, we could rest. I have heard that that monk is really good at medicine. He knows lots of prescriptions."
 
"Son, I believe you. But I couldn't walk there by myself, and the temple is too far away for you to carry me. You will get hurt if you take me there on your back. Maybe you can go to see the monk first, and bring back the herbs. Let's try that, ok?"

"Mom..."

"Just do as I say. Don't worry about me. I can take care of myself."

Before starting out, Damu boiled water and put it in a big container for his mother to drink. However, he forgot to put the lid on the container because he left in a hurry. A few hours later, the mother was thirsty and wanted to drink some water. When she reached the container, she found there were several mulberry leaves inside it. She told herself: "The wind in the fall is really strong; it blew so many leaves into  this water." 

After drinking the water, the old lady went to sleep.  When she woke up, she felt better, and the pain in her head was greatly relieved. She drank another cup of water.

It was sunset. The white clouds in the sky were dyed almost red by the sunlight, as was Yaoshan. What a beautiful scene! At this time, Damu came back. Sweat was pouring down his face when he opened the door.
 
"Are you ok, Mom?"
 
"I feel better now. Did you get the medicine?"

"Bad luck. The monk wasn't in the temple when I got there. He had gone somewhere else. I will go to see him tomorrow."

"You look tired. Eat your dinner and go to bed early."

"I am ok. Let's have our dinner."

"I don't want to eat. It's strange. I feel better after drinking the water, and I want more of it."

The next morning, after getting up, the mother told Damu she was recovered and wanted to take a walk. Damu was totally confused: "Mom, did you eat  some medicine?"

"Not at all. I just drank some water."

"Did you put something into the water?"

"Nothing but a few mulberry leaves, which had been blown into the container.''

Looking at the leaves in the water, Damu couldn't help but wonder that maybe the mulberry leaves cured his mother's illness.

After eating breakfast, Damu boiled water, picked some leaves from the mulberry tree and put them into the water. He then went to see the monk.

The monk first asked a lot of detailed questions about his mother's illness. Then the monk told Damu that he could put some "frost" mulberry leaves (leaves gathered after a frost) into water and boil it.
Damu was so excited when he was told this prescription, because he finally understood that the "frost" mulberry leaves were actually an effective herb, and that was why his mother had recovered by drinking the water.

Mulberry leaf (Folium Mori)
Beneficial for lung and liver.
Expels wind and clear heat
Clear the lungs and moisten dryness
Calms the liver Yang
Brighten the eyes
Reduces blood pressure levels & blood cholesterol
6-12 grams in water for oral use or wash eyes with it

Sumber:
Chinese Herbal legends 50 stories for understanding Chinese Herbs
Perpustakaan Raja Tun Uda, Seksyen 13 Shah Alam

Tuesday, June 16, 2015

Intelligence dan Si Abu Jahal

What is intelligence? Intelligence is the innate ability to perform cognitive tasks, both simple and complex; to devise solutions to problems; to learn and assimilate information; to acquire new skills and improve existing skills; intelligence is common and general knowledge; intelligence is also the ability to reason, and thus apply the knowledge one has acquired. Intelligence is what remains of the variation in intellectual ability between individuals, after correcting for differences in specific expertise, life experience, socioeconomic factors, and so on.

Intelligence is how powerful your brain is.

Contrary to popular belief, Intelligence is not synonymous with success, accomplishment, impact, or originality.
Intelligence is not common sense or good judgement.
Intelligence does not determine how valuable a human being is.
Intelligence is not synonymous with knowledge, skills, or talent.
Not all kinds of skills and talents are equal as evidence of intelligence. 

One person can be more intelligent than another person even if the latter has many skills, talents, and accomplishments over the former.Intelligence is not purely what is measured by IQ tests although IQ tests measure intelligence better than any other kinds of tests.

Intelligence is not purely "book smarts". Human intelligence increased over millions of years of evolution. Intelligence helped our ancestors deal with the challenges of the hunter-gatherer lifestyle. It also gave them creative and artistic ability, which helped them attract mates. Intelligence is still useful today for dealing with the challenges of day-to-day life (and also for attracting mates).

Summary:
Semua orang rata-ratanya akan berasa marah kalau dipanggil bodoh, bangang atau dungu. Jahil.... dan "Abu Jahal" sebenarnya adalah gelaran kepada Amru bin Hisyam yang amat menentang Nabi. Kenapa mesti marah? Menurut apa yang penulis pelajari dahulu, dalam senario yang akan penulis bawakan kali ini, ada kalanya orang-orang sebegini kurang hisabnya diakhirat kelak, atau dah tak payah hisab dah...terus aje dapat azab. Entahlah...

Jangan bersedih sekiranya anda tidak berada dalam golongan bijakpandai. Intelligence is only a small portion of rahmat anugerah Ilahi kepada makhluknya. Ramai bijak pandai tetapi menyalahgunakan kepandaian yang diberikan dan tidak menggunakan anugerah Allah ke jalan yang diredhaiNya. Ilmu dan kepandaian yang ada digunakan pada jalan salah, umpamanya menipu, salah guna kuasa, mencuri, menganaiya, dengki khianat, rasuah, menindas, menafikan hak atau menyakiti hati orang lain, seolah-olah orang lain tidak mempunyai hak untuk hidup aman dan sentosa.

Bila kepentingan dan kemulian diri/kaum kerabat diutamakan - jadilah macam Abu Jahal. Mentaliti kiasu, nak menangkan tang dia aje....alasannya, adatlah, ada yang menang, ada yang kalah...bolehkah ini diterima dan dijadikan alasan?

Amru bin Hisyam gemar memberi makanan kepada orang-orang. Ianya stau kemuliannya padanya  Dia memiliki meja-meja makan yang penuh dengan roti dan daging untuk menjamu para tetamu dan menyenangi hal itu karena ingin disebut-sebut (sum’ah) dan agar orang membicarakannya di majlis mereka. Juga untuk menarik simpati orang-orang yang hatinya lemah, demi memuaskan khayalan yang memenuhi pikirannya, menarik perhatian orang-orang kepadanya seraya menunjuknya dengan mengatakan, “Inilah tuan Quraisy dan pemimpinnya.”. Ya Abu Jahal ini adalah antara pemimpin Quraish yang termuda sekali dalam Darul Nadwah. Nak masuk dalam group ini sekurang-kurangnya perlu berusia 40 tahun, namun Abu Jahal menjadi pemimpin pada usia 30 tahun.

Al-Mughīrah ibn Shu‘bah, a man from aṭ-Ṭā’if, once visited Makkah. He was walking with Abū Jahl ibn Hishām in the streets when they came across Muḥammad. Muḥammad invited ‘Amr ibn Hishām to Islam by saying, “Why don’t you accept Islam and believe me as the Messenger of Allah?” ‘Amr ibn Hishām said, “O Muḥammad, when are you going to stop cursing our gods? If you want us to testify that you have fulfilled your mission, we will testify for you. And if I knew that you are telling the truth, I would have already followed you.” Muḥammad then left. ‘Amr ibn Hishām looked at al-Mughīrah and said, “I know that he is telling the truth, but there is something holding me back. The descendents of Quṣayy ibn Kilāb ibn Murrah [whereas Banū Makhzūm, the clan ABu Jahl belongs to) was the descendent of Yaqaẓah ibn Murrah] wanted al-Ḥijābah (Guardianship of al-Ka‘bah & preservation of its key), as-Siqāyah (Custody of Zamzam; catering the pilgrims during the Ḥajj), al-Ifādah (Authority of trade and commerce), al-Liwā’ (Authority of the banner of battles), the authority of armed forces and an-Nadwah (Assembly of the Quraysh). We sacrificed all in favor of them and we, Banū Makhzūm was only in charge of the cavalry Khālid ibn Walīd being its commander] and started picking up and competing with them. When we are running neck to neck, now they say ‘We have a prophet among us’; How can we compete with that? By Allah, we are never going to accept this.”

Maka, sesungguhnya sekadar pandai belajar tidak mencukupi. Ijazah, keputusan straights A atau CGPA 4.0 sekalipun atau gulungan sijil anda berlambak-lambak tidak tidak boleh menjadi alasan untuk mendabik dada dan menjawab dengan angkuh kerana anda menduduki kerusi parlimen. Title YB anda sebenarnya "Yang Berkhidmat" kerana jika tidak memberikan perkhidmatan yang baik, tiada apa-apa erti dan tiada kehormatan yang anda "rasa" anda perolehi, bahkan kelak hanya penyesalan sahaja. Ijazah, sarjana dan gelaran yang ada perolehi cuma menambah kepada kebebalan anda dimata rakyat.

Ilmu dan kepandaian yang ada perlu disertai dengan Iman dan Takwa dan kesedaran bahawa kelak kita akan hidup di alam akhirat dan apa yang kita lakukan atau tidak lakukan akan diperhitungkan. Syurga dunia nampak di depan mata, mengapakah dalam fikiran kita seolah-olah kita melupakan terus syurga akhirat (ya, ianya ghaib dan tak nampak sekarang) yang amat luas dan kekal abadi? 

Bukan mata yang buta, tapi hakikatnya, tanpa Iman dan Takwa hati didalam dada menjadi buta. Janganlah menurut jejak langkah Si Abu Jahal... sebaliknya, turutilah jejak anak saudaranya, Umar ibn AlKhattab.

Tuesday, June 02, 2015

Review produk : Handie talkie VHF Baofeng 888S



Pagi tadi semasa menunggu lif untuk naik ke pejabat, Presiden dan Ketua Eksekutif organisasi penulis bertugas telah menegur dan bertanyakan kepada penulis yang ketika itu sedang memegang handie talkie amatur radio dual band UV-82. Huh…Dato’ Presiden pun berminat nak tahu lebih lanjut mengenai amatur radio rupanya!….huhuhu…Saya masih SWL, boleh mendengar, tapi takleh memancar lagi… exam minggu depan ni… nanti kita cerita lagi ya…. Selagi takleh memancar, takleh la penulis buar review set dualband VHF/UHF Baofeng UV-82 ni lagi.

Dalam rangka usaha memahami radio mudah alih, penulis  telah membeli 2 set handie talkie Baofeng 888S melalui talian pada harga RM130 sepasang dan pada masa yang sama memesan kabel programming untuk set frekuensi yang akan digunakan supaya ianya beroperasi dalam julat yang dibenarkan undang-undang (sila rujuk dokumen terkini dari MCMC) iaitu FRMS 16 channel. FRMS tu binatang apa? Pi baca kat Pakcik Google. Software opensource Chirp boleh dimuat turun untuk membuat setting yang diperlukan. Baca aje manual! Tak sesusah mana pun. Penggunaan diluar julat frequensi yang dibenarkan adalah menjadi kesalahan disisi undang-undang. Kalau kena dakwa oleh MCMC, terduduk anda nanti. Denda maksimum RM300k. Penjara maksimum 3 tahun atau yang best - anda kena kedua-dua sekali!

Mengapa perlu guna walkie talkie? Anda mungkin tertanya-tanya mengapa kita memerlukan peralatan ini. Ianya membolehkan anda untuk segera berbual dengan orang lain tanpa perlu mendail nombor telefon atau bergantung kepada perkhidmatan telefon mudah alih. Radio dua hala merupakan alternatif yang berguna selain telefon bimbit. Tidak ada kontrak atau perkhidmatan bayaran bulanan, anda tidak perlu bimbang tentang caj berlebihan, dan radio akan terus bekerja walaupun anda berada di luar kawasan perkhidmatan syarikat telefon selular. Ciri-ciri ini membuat radio dua hala popular digunakan oleh pemburu, kaki pancing, aktiviti berkhemah dan lain-lain. Ada kalanya umpamanya semasa cuti perayaan, talian sistem telefon selular  menjadi sesak, atau ketika berlaku bencana, umpamanya maka ketika keadaan itu berlaku, radio dua hala, atau lebih tepat lagi radio amatur adalah alternatif yang terbaik untuk berkomunikasi.


Balik kepada revieu kita ini, penulis menggunakan set ini untuk tujuan perhubungan secara simplex semasa beriadah di Taman Tasik Shah Alam dan semasa berwindow shopping di  pusat membeli-belah dan juga untuk kegunaan konvoi berkenderaan ke tempat-tempat lain. Dengan adanya handie talkie ini, penulis memberikan kebebasan untuk anak-anak penulis berjalan sendiri menjelajah tapak pasar minggu Shah Alam yang amat besar macam tapak pesta tu. Takdelah dema boring kena jalan dengan mak ayah aje. Output kuasa yang rendah sedia ada juga amat memadai.Set handie ini berukuran kecil, ringan dan mempunyai jangka hayat bateri yang sangat baik. Jauh juga ruang lingkup signal jelas yang boleh diperolehi tertakluk kepada keadaan mukabumi. Harga – dah tentu murah untuk frekuensi gelombang 70cm (400-470Mhz).

Audio isyarat yang keluar melalui pembesar suara juga sangat kuat. Antara fitur lain adalah kemudahan lampu suluh LED yang sangat berguna semasa kecemasan walaupun tidak berapa terang pada hemat penulis.

Terdapat tiga model radio ini iaitu BF-666, BF-777, dan BF-888. Hanya ada beberapa perbezaan kecil diantara model-model radio ini. Sama aje pada penulis. Kesemuanya tidak mempunyai paparan frekuensi dan perlu diset terlebih dahulu melalui software. Pemilihan channel yang telah diset, dibuat dengan memusing tombol berputar di atas badan radio.

Pek bateri 3.7v berkuasa 1500Ah dan dibekalkan dengan sebuah pengecas meja. Tempoh mengecas bateri dari keadaan kosong sepenuhnya mengambil masa kira-kira 3 hingga 4 jam lamanya. Hayat bateri sangat panjang. Menurut pengalaman penulis bertahan selama 3 hari dalam mode monitoring sebelum set handy ini mengeluarkan bunyi amaran kuasa rendah sehinggalah bateri kong – senyap terus.

Radio handie ini nampak macam set radio bodoh, hampeh, takde fitur mewah, tiada paparan langsung dan langsung tidak ada menu, seolah-olah ianya hanya alat permainan, namun dengan hanya tombol berputarnya ianya mampu memberikan anda kemudahan berkomunikasi jarak dekat (bergantung kepada keadaan bentuk muka bumi sehingga 3-4 km) pada harga yang amat berpatutan. Harganya yang murah anggaran RM64 sebiji…. Kalau rosak, campak aje set ni ke dalam tong sampah (ambil bateri, antenna dan klip untuk recycle kegunaannya dengan handie talkie baru). Kalau nak repair… gamaknya kos membaik pulih lagi mahal dari membeli set baru!

Sebelum ini penulis pernah menggunakan sepasang set walkie talkie FRMS keluaran Aztech Technologies 40 channel yang jauh lebih kecil dan antenna body kontot yang menggunakan 3 biji bateri AAA. Dengan set walkie talkie ini penulis mengembara ke USA, merata tempat di Indonesia, Jepun dan pernah digunakan semasa mengerjakan fardu haji untuk berhubung dengan arwah Ibu dan adik perempuan penulis yang turut sama mengerjakan haji. Payah kalau terpisah. Ada yang ikut muassassah dan ada yg ambil pakej. Memang kecil.. stealth...berwarna putih... boleh lepas guard masjid, cuma jangkauan sangat terhad dan kuasa bateri tak berapa nak tahan jika dibandingkan dengan set Baofeng 888s yg dibincangkan ini.

73 untuk anda yang sudi membaca entry ini.