Popular Posts

Thursday, June 06, 2013

Something from the mind

 
Ramai yang bertanyakan khabar, mana pi yr postings dalam blog?... sonyap jo sekian lama.... hahahaha ... penulis sibuk la ni dgn lots of reports to submit, belum lagi campur banyak agreement to finalise. Tapi kalau nak menulis apa pun, kena dari hati... kalau tak, tak ada "rasa" orang yang membacanya. Tak masuk dalam hati. Pesan orang tua-tua tu. Oh yes, I am ok, dibawah timbunan fail-fail. Next week I am up for a promotion interview, report satu habuk pun tak buat lagi!!!
 
Tadi kak seri mai ke opis.... akak aku yg sorang ni dah marah-marah...siap kena bebel depan opis... Adik kena submit juga promotion report tau!!!. La.... kalau tak nak, apa masalahnya? kan rezeki ada di mana-mana, tak semestinya kita kejar pangkat dan harta... tak semestinya saya mesti kekal kerja di sini...ketenangan fikiran pun penting juga dan paling utama. Masalah dengan organisasi tempat penulis bertugas ni semuanya mesti formal - sedangkan masa zaman praktis dulu takde pun benda remeh temeh ni... kalau you are really good, tak perlu red tapes, terus naik gaji on the spot. Tak perlu exams. Tak ade payah interview pun. Kalau bagus dicampak darat jadi gunung, dicampak ke laut, jadi pulau - tempat makhluk lain menumpang teduh dari ribut dan taufan. Tempat berlindung, selamat dan terpelihara. Tak bermaksud penulis menolak rezeki.
 
So saya prepare last minute aje ye?... saya tak dapat post tu pun takpe kak seri.... :-). OK aje.
 
In any event, I know - no one else can do my job like I do. Sekali sekala jual mahal pun tak salah. Ada ke depa nak tanya kenapa tak agree dgn penamatan faedah perkhidmatan pada umur 55 tahun? Soalan apa tu? Kalau Govt dah luluskan Minimum Retirement Age Act kerja sampai umur 60 tahun - maka it follows that faedah perkhidmatan kenalah ikut umur persaraan baru. Kalau dapat faedah persaraan pada umur 55 tahun, tapi masih berkhidmat lagi, maka duit tu kena tax and it would defeat the purpose of having a trust deed in place.. Apa daa.... Jgn marah ye kak seri.... akak marah lagi, saya tak mahu akak belanja saya lagi..... hehehe..

3 comments:

Forskning Beta said...

indonesia dah tukar undang2, surat tu macam kena ada supporting documents yang lain. leceh

Superstage said...

Memang leceh... dokumen supporting apa lagi depa nak? Sebenarnya supporting dokumen depa tu adalah wang kita.

Forskning Beta said...

true, indeed. wang ansuran namanya