Popular Posts

Friday, December 14, 2012

We will support you

Penjaga Gol Malaysia memang cemerlang dalam perlawanan bola Malaysia menentang Thailand malam tadi walau ditembusi jaringan.

Kegigihan penjaga gol Malaysia yang berhempas pulas bermati-matian menjaga gawang dari ditembusi gol mengingatkan penulis kepada pesanan mantan boss semasa bertugas sebagai peguamcara korporat suatu ketika dulu:
 
"Mi, you are our last line of defence, lawyer yang paling muda dan paling terakhir balik dari opis. Masa ketiadaan senior lawyers yang lain, do your best, tepis segala "bola" yang nak masuk gol (or bala) yang datang menyerang. The Firm will support you, it does not matter whether you made a right or a wrong decision.....".

Sayang, itu memori lama... Now in the present, kalau buat silap yang tak disengajakan sekalipun, people will single us out and gladly put the blame on us! Sehingga ke hari ini, penulis tak jumpa lagi mana-mana boss yang menyuntik semangat kerja sebegitu rupa.

Wednesday, December 12, 2012

12 12 12



Everyone was going on about 12.12.12 being once a lifetime date.

Isn’t every single day once a lifetime, never to return?

Use of each moment, day and opportunity to repent, do good and draw close to Almighty Allah.

Tarikh ini selalu berada dalam ingatan - for many reasons. Antaranya... sedar tak sedar sudah lima tahun berlalu sejak penulis membuka akaun di AlRajhi Bank dan pada tarikh ini juga kat ATM yang dibekalkan oleh bank kepada penulis tamat tempoh sahlakunya. Akaun ATM ini adalah merupakan simpanan wang kecemasan penulis. Banyak gunanya selama ini yang paling segar dalam ingatan adalah semasa menunaikan fardu haji - kesemua kaunter Tabung Haji untuk mengeluarkan wang penuh sesak... penulis pula membantu pakcik-makcik jemaah yang uzur untuk mengeluarkan wang simpanan mereka, akhirnya diri sendiri tidak berpeluang untuk mengelurkan wang TH! Apa lagi terus ajelah ke ATM AlRahji yang terdekat... ada juga jemaah yang kehairanan macam mana la si penulis selamba aje keluar wang di ATM, tak gaduh nak que... hehehe...

Debit Kad /ATM yang baru  telah selamat dibekalkan. Insya Allah, tahun hadapan kalau ada umur dan perancangan Ustaz Firdaus untuk membawa kami ke tanah suci melalui surat jemputan dari Makkah berjalan lancar, Debit card ini akan berkhidmat lagi untuk penulis di Makkah dan Madinah, Insya Allah.

Tuesday, December 11, 2012

Monday, December 10, 2012

The extremist and the intolerant

You muslims are nothing but a bunch of extremist!.

Yes, we are a bunch of extremist. No doubt at all..
We should not be ashamed of it. Really!.
We should be proud that we are enjoined by Allah to be:
extremely patient
extremely kind;
extremely loving;
extremely good;
extremely generous;
extremely helpful;
extremely hardworking;
extremely steadfast in solat;
..
..
..
(and the list goes on and on...). It focuses our mind to become a better person in the eyes of God. Whatever we do, we give our 100%.


Well, Islam is also labelled as the most intolerant religion ... so you muslims are also intolerant lot!!!

Why, yes... we agree. We muslims are extremely proud to be intolerant!
There is nothing wrong being intolerant. Lets see... Muslims are intolerant concerning issues of:
drug abuse;
rape;
corruption;
theft;
cronysim;

punishment to criminals;
murder;
slander;.
segregation of man and women..
..
..
..
(and the list goes on and on...).

So now let us ask you whether you can tolerate drug abuse, rape, corruption, theft, cronyism, murder, slander....[the list goes on and on....]  in your own backyard / community???

So, it seems that none of you are moderate muslims???

Excuse us, but in reality, there is no such thing as a moderate muslim. In the Quran it is stated:
 
"O you who have believed, enter into Islam completely [and perfectly] and do not follow the footsteps of Satan. Indeed, he is to you a clear enemy."

Everything must be done wholeheartedly. It is not open for muslims to follow one part of the Quran but at the same time, reject the other parts. It goes without saying that those who reject the hadd punishment that Allah had ordained are transgressors!

Those of you who had put in your FB statuses/views as being a "moderate" muslims - you guys better correct what you had stated therein!

Thursday, December 06, 2012

Takziah untuk keluarga Aminulrasyid Amzah

Really sad piece of news...mahkamah memutuskan bahawa...
...for a policeman to fire 21 rounds of bullets from a sub-machine gun in wee hours of the morning in Shah Alam merely to stop a speeding car without knowing it will cause hurt or death even if the car had reduced its speed is perfectly okay in Malaysia. 

Takziah untuk keluarga Aminulrasyid Amzah.

Sesungguhnya polis negara kita dilengkapi dengan alat telekomunukasi canggih. Tak boleh ke  depa radio sekejap ke HQ supaya polis boleh buat roadblock kat depan laluan Orang Kena Tuduh yang nak melarikan diri tu?. 

Masa penulis menyewa kenderaan dan memandu di Florida dulu, ada juga kami melihat kejadian high speed chase di antara polis dengan penjenayah. Penulis memperlahankan kenderaan dan berhenti di tepi jalan untuk memberikan laluan. Beberapa buah kereta polis berhenti betul-betul dihadapan kenderaan kami, anggotanya dengan tangkas keluar dari kereta peronda, membuka boot kereta dan mengeluarkan 1. baju kalis peluru untuk di pakai, 2. senapang patah dan meneruskan perjalanan mengejar penjenayah yang melarikan diri. Sebuah kereta peronda kelihatan bertindak sebagai pusat komunikasi mengatur perjalanan dan memberikan thunbs up kepada penulis kerana memberikan laluan dan memberhentikan kereta. Dapat tangkap juga mamat yang lari tu... dan takde nampak pun polis trigger happy macam polis negara kita. Ada sekali tu penulis tersesat jalan, polis traffik datang membantu dengan penuh sopan santun sekali. 

Apalah nak jadi dengan negara ini. Kalau tukar kerajaan sekalipun jika mentaliti tak bertukar, sama aje hasilnya.