Popular Posts

Monday, February 27, 2012

Planning to fail

Dear XYZ,

I am just doing my job to protect the interest of [ the company/your personal interest]. Kindly get your facts right.

If you are not happy that you project or your plan [nak kawin lagi/ nak bercerai/ nak dapatkan hak penjagaan anak dari ex husband or ex-wife/ beli rumah baru dll] got stalled or cancelled due to my "stupid" comments (which were made due to your miscalculations/misjudgement and business plans that went haywire, does not make any sense at all) by all means, please make a complaint in writing to the [CEO/mak ayah awak/boss dll], ASAP! (If I am still in practice, anda boleh komplen pada Majlis Peguam untuk kenakan tindakan disiplin kepada saya). Tak sabar rasanya nak mengetahui justifikasi komplen anda semua or you can always appoint some other lawyer to handle your case. In this case saya tak terkilan pun sebab memang saya tak caj awak satu duit pun dan saya tak mahu pun duit awak. Semua ini adalah friendly advise secara sukarela dan ikhlas sebagai amal jariah bekalan saya kelak (bukan bekalan untuk awak). Saya tolong awak bukan sebab awak ni lawa, cun, single/janda and available atau sebab awak pernah menolong saya masa saya susah dulu.

Dengan jujur saya katakan, let us just think clearly and objectively - plan our work and work out our plan. It is just plain simple, really. If we don't follow our plan, we are really planning to fail.

I have done my part. We are in one team, now it is really all up to you.
Sekiranya anda tidak mempedulikan kata-kata saya dan tetap mahu meneruskan dengan rancangan anda, ianya adalah atas risiko anda sendiri. Saya tak marah dan tetap akan memaafkan anda (mungkin berasa sedih kalau ianya kes personal atau ianya melibatkan saya). Tapi anda tak boleh salahkan saya, sekiranya apa-apa kejadian yang tak diingini berlaku kelak. Tidak, saya tak pernah paksa anda semua ikut nasihat saya. Itu semua adalah pilihan hati anda sendiri. Kalau pada hemat anda apa yang saya katakan mengarut, bakulsampahkan sahaja. Saya pun hanya manusia biasa. Percayalah, esok-esok, anda semua akan cari saya untuk memohon maaf.... dan saya akan sentiasa berdoa anda semua akan sedar suatu hari nanti. Janganlah berasa malu pada saya.

[untuk problem melibatkan syarikat]
Er... jangan marah ye, saya nak bertanyakan anda semua satu soalan. Senang je, maaf, soalan dia macam soalan bodoh. Pasti anda semua boleh menjawabnya. Bukan trick question atau teka-teki budak-budak.


Q: Anda berkerja dan dibayar gaji oleh syarikat kita inikah atau syarikat yang awak dok lobi-lobi tu yang bayar gaji awak semua?

Jawablah pertanyaan ini dengan jujur dan ikhlas and remember, please do your job properly. Maju atau mundur syarikat kita atau diri kita sendiri adalah pilihan kita sendiri.

Wednesday, February 22, 2012

Ringkasan Kisah Nabi Ayub A.S.

Dan (sebutkanlah peristiwa) Nabi Ayub, ketika ia berdoa merayu kepada Tuhannya dengan berkata: "Sesungguhnya aku ditimpa penyakit, sedang Engkaulah sahaja yang lebih mengasihani daripada segala (yang lain) yang mengasihani".

Menurut kisahnya isteri Nabi Ayub A.S. telah berkata “Hai Ayub, seandainya engkau berdoa kepada Tuhanmu, niscaya Dia akan membebaskanmu. Lalu Nabi Ayub A.S. menjawab: “Aku telah hidup 70 tahun dalam keadaan sihat, sedangkan sakitku ini hanya baru beberapa tahun, aku malu dengan Tuhanku.”

"Tidaklah seorang muslim tertimpa suatu penyakit dan sejenisnya melainkan Allah akan menggugurkan bersamanya dosa-dosanya seperti pohon yang menggugurkan daun-daunnya" (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim).

(Recommended reading - Link kepada kisah penuh Nabi Ayub A.S.)

Monday, February 20, 2012

Apa yang menarik di Sumatra Barat?

Sampai juga hajat penulis untuk buat photoshoot berpakaian tradisi pengantin Minang!This was taken at Rumah Gadang di Minang Village Padang Panjang (yang juga terkenal dengan sate minangnya)

Sakinah, memang posing maut! All photos in low resolution and many other photos will be added if time permits.

Inilah dia Martabak Bandung (Apam Balik) albeit with 50 different flavours!

Ketika berbual di kafetaria tempat penulis bertugas, seorang rakan sejawat bertanya dengan penuh minat, "Mi, aku dok perghati hang ni rajin betoi dok berulang pi balik ke Bukittinggi. Baru ni hang balik ke sana lagi kan? Apa yang dok ada kat sana tu? - Hang bukak cawangan nikah lagi satu ka?" usik kawan tersebut.

"Mana ada macam tu Wan.. ko ni ada-ada ajelah" jawabku sedikit marah sambil menghirup air teh tanpa gula yang dipesan sebelum itu. "Balik ke Bukittinggi setiap tahun dah jadi kebiasaan family sejak ada AirAsia untuk menjenguk nenek isteriku. Kini nenek dah meninggal dunia... kali terakhir kami jumpa nenek bulan 5 tahun lepas dan dia dah memang lama uzur...." sambil aku membayangkan senyuman nenek tiap kali kami pulang menziarahi beliau.

"Jadi kiranya hang balik baru ni semua habih satu famili berangkut sebab nak buat majlis kenduri dan tahlil untuk arwah la no!... baguih la kalu lagu tu. Kat sana hang tidoq kat mana?"

"Eh..kat rumah nenek la.. tak pernah la dok kat hotel lagi" jawabku.

"Wah.. padan la hang suka ke sana... ada rumah.. Huuuish... rumah kat tengah sawah ka??... comel sungguh......... hah? yang ini gambaq gunung berapi tu ka?!!"... terjah kawan yang seorang ini sambil dia menyelaraskan monitor notebook lama ku yang kini dikongsi oleh 4-5 orang rakan yang dok menebeng bersama-sama mahu menonton hasil bidikan kamera DSLR, gambar-gambar yang aku ambil semasa percutian kami tempoh hari (with the Ohhhhh and ahhhhhh dari kawan-kawan). Aku tersenyum aje.

"Hang habaq mai kat kami, apa yang menarik kat sana? Kami mana la tau apa-apa... Heboh orang rumah aku nak pi sana mencari telekung sulam... pening aku... Bulih la hang nanti jadi guide kami pi ziarah tanah seberang bila kami ke sana. Buat pakej jimat cermat" pesan temanku itu.

"Hahahah... pakej jutawan rupiah sengkek boleh la" sambil aku mengeluarkan sehelai wang Rupiah Seratus Ribu untuk dipertontonkan kepada kawan-kawan. Baru-baru ini matawang Rupiah mengalami kejatuhan atau sebaliknya Ringgit mengukuh... maklumlah pilihanraya semakin mendekat. Kadar tukaran wang semasa nukilan ini dibuat adalah Rupiah 1 juta dapat RM340-00. (Update Januari 2014 Rupiah 1 Juta bersamaan dengan RM274-00, susut nilai khabarnya sebab dekat dengan pilihanraya).

Senang cerita nanti aku list kan dalam blog aku, apa benda yang aku selalu cari di Sumatra Barat untuk jadi panduan berguna korang semua. Lain orang lain matlamatnya, tapi biasanya inilah target penulis kalau pulang ke kampung.

Dan inilah senarainya untuk panduan kalian. Semoga bermanafaat:
1. Bengkuang/Sengkuang saiz mini- beli kat simpang dekat Bandara Minangkabau. Wajib beli kuah rojak Mak Bee dari Malaysia - Yummy!!! (nota: hanya beli sengkuang yang masih intact -tak dibelah/dihiris bahagian atasnya walau sedikitpun. Kalau dah dibelah rasanya kurang enak, sedikit keras) ;
2. Telur Penyu Pantai Padang (lagi murah kalau tahu mencarinya di Pasar Pariaman);
3. Makan fresh seafood kat Pantai Padang;
4. Minum Jus Alpukat (Avocado), Jus Sirsak (Durian Belanda). Sangat baik untuk kesihatan - anti cholesterol, anti kanser dan boleh menurunkan darah tinggi. Jauh lebih murah harganya. Zaman penulis masih bergelar peguam, biasa minum jus avocado kat KL Hilton RM30-00 segelas kecil;
5. Makan Sate Minang king size di Padang Panjang (one the way to Bukittinggi). Kat Malaysia ada banyak gerai di Kg Baru, tapi saiz ketot!!! Nak try kelainan singgah kat PARIS untuk Sate Minang versi PARIS (kuah berwarna merah and lebih spicy).... hehehhe... Jangan marah ye, PARIS stands for Pariaman dan sekitarnya (nama tempat dipersisiran pantai Lautan Hindi di Sumatera Barat);

Minang Village, Padang Panjang... siapa nak mengidam jadi pengantin semula moh singgah!

6. Pi menembak/ memancing. Nota: ada jenis senapang angin yang tak perlu ada lesen. Gunakan dengan bertanggungjawab dan berhati-hati. Ini bukan benda main-main;

My dear son, stop fooling around...this is dead serious stuff

7. Makan masakan minang di Restoran Sederhana/ Simpang Raya- Ayam Pop, Roti Bakar, BATAGOR (Bakso Tahu Goreng - lokasinya sebelah Hotel NIkita), Martabak Bandung (Apam Balik 50 rasa - no kidding!); kuih Panchong (dekat Pasar Ateh) , kuih Penungkuik;
8. WAJIB BELI ikan danau Maninjau untuk ole-ole (best in the world! kalau dah rasa..selalunya tak cukup tau!) - sekilo rasanya dalam Rp50,000. Lagi bagus kalau beli kat Pekan Ombilin. Siapa yang suka boleh try baluik sawah kering. Yes belut! Kalau boleh makan belut kat restoran Jepun (Unagi), kenapa tak try belut sawah. Amat baik untuk orang yang mengidap sakit gout tau!
9. Naik Kuda Bendi atau berkelah santai bersama keluarga di tempat wisata seperti Panorama, area Jam Gadang, mempelajari budaya Minangkabau di Museum Minang Village di Padang Panjang, menziarah rumah Buya HAMKA di Maninjau, Pantai Ghandoriah di Pariaman, Danau Singkarak dan Danau Maninjau, Air Terjun Lembah Anai, mandi di Mata Air Panas (Belakang Masjid di Solok) - baik untuk mengubati lumpuh dan strok dan tempat tinggal pada kadar yang amat murah disediakan;
10. Shopping pakaian harga hemat dan buku-buku agama di Pasar Ateh, Pasar Bawah, Pasar Lereng, Pasar Grosir Aur Kuning (the latter khusus untuk orang berniaga telekung dan kain sulam, kalau hangpa pi beli kat Pasar Ateh, harga adalah untuk Tourist. Faham sendiri ye);
11. Kalau kena musim durian... best!!! (nota musim durian biasanya bulan januari/februari;
12. Photoshoot permandangan indah; dan
13. pengalaman naik angkotan kota... kalau bab ni rasanya sardin dalam tin pun lebih bernasib baik. Nak buat macam mana, badan orang Malaysia besar gedabak!

Hehehehe.. the list is not exhaustive... kalau nak experience tinggal di Homestay sedara-mara penulis pun boleh. Murah meriah dan berfaedah kepada ekonomi penduduk tempatan. Transportation boleh sewa pada kadar yang berpatutan. Baik upah driver. Kalau berani drive sendiri, ya.. dipersilakan... penulis takut drive masuk dalam gaung aje!

NASIHAT UTAMA: do not fall for the many tourist traps! kalau anda naik bas pelancong, bas akan berhenti hampir disetiap tempat yang menjual baju sulam/kraftangan tempatan. JANGAN BELI. Ulang suara - JANGAN BELI. Sebab: harga dah la sembelih... kurang pun seketek aje.  Nanti dah sampai ke Bukittinggi anda akan menyesal sebab apa yang ada di Bukittinggi  jauh lebih cantik, berkualiti dan jauh lebih murah. Orang tamak selalu rugi. Lagi satu, jangan beli kalau ada orang menjual depan hotel anda menginap atau tempat bas berhenti untuk anda makan selagi anda tak sampai dan tengok sendiri dengan mata kepala apa sebenarnya yang ada di Bukittinggi. Kalau malam, lagilah bahaya... anda tak nampak dengan jelas atau sukar membezakan kualiti barangan yang dijual. Itulah dia tarikan dan godaan nafsu! Heheheh...

Nota: Bukittinggi terletak di Dataran Tinggi Minang 2 jam perjalanan dari Bandara Minangkabau dan ianya dikelilingi oleh 3 buah gunung. Gunung Merapi masih aktif dan mengeluarkan asap dan sekali-sekala meletus juga. Suasana dinginnya macam Cameron Highlands dan banyak sayuran segar ditanam disini. Sayangnya, penduduk tempatan kurang pandai makan sayur. Tiap kali balik wajib kami borong sayur untuk dimasak sendiri buat chap chai dan tom yam (masakan yang sangat asing kepada penduduk tempatan - habis laris tak tersisa pun!). Maklumat lain boleh diperolehi dari link ini (dimana penulis adalah salah seorang penyumbang maklumat). Any further information you may require, please drop me a line.

Sunday, February 12, 2012

Goodbye

Setelah 10 hari di bumi minang, tibalah masanya untuk kami berangkat pulang ke Malaysia. Terima kasih kepada semua,
Insya Allah, kita akan bertemu kembali. Nantikan gambar photoshoot kita ya!

Zaws, 12.2.2012
OTW to Bandara Minangkabau