Popular Posts

Monday, August 29, 2011

Contoh Surat Bercuti untuk Pembantu Rumah Indonesia (Versi Standard)

Diperturunkan disini deraf surat cuti untuk pembantu rumah. Semoga perkongsian ini dapat dicatat sebagai hasanat yang berterusan untuk penulis. Aamin.

Update: 23 Julai 2013. Penulis mendapat khabar bahawa deraf surat ini (termasuk dengan rujukan kepada Hadith Nabi S.A.W. telah menjadi standard yang diterimapakai oleh pihak Imigresyen Republik Indonesia di Medan, Sumatra Utara. Alhamdulillah. Baru-baru ini juga ada pengunjung blog datang bertemu empat mata dengan penulis. Baguslah kalau usaha kita dihargai. Pengunjung adalah bebas menggunakan deraf surat untuk urusan pembantu rumah anda dengan syarat, ianya bukan untuk tujuan komersil atau disiarkan di blog lain tanpa membuat rujukan sumber asal dari mana anda memperolehinya.
***************************************************
Tanggal : [                 ]
U/P : Pihak yang Berkenaan
Tuan,
Kebenaran Pulang Bercuti Bagi Pembantu Rumah
Nama :
No. Passport Indonesia

Sehubungan perkara di atas, saya dengan ini memberi kebenaran untuk bercuti selama [...] hari dari tarikh berangkat pulang ke Indonesia, kepada pembantu rumah saya yang namanya dinyatakan di atas.

Sukacita pihak tuan dapat mempermudahkan urusan beliau dalam perjalanan pulang ke kampung halaman beliau and kembali semula ke Malaysia untuk kembali bertugas dengan selamat tanpa gangguan dan apa jua halangan.

Sepanjang pengetahuan saya, tidak wujud undang-undang bertulis Negara Indonesia yang mewajibkan apajua pembayaran tambahan dibuat oleh pembantu rumah yang pulang sekiranya kepulangan pembantu rumah tidak disertai dengan surat pengesahan cuti dari majikan berdasarkan hujah bahawa hal ehwal pemberian cuti adalah urusan peribadi untuk pengesahan pembantu rumah dengan pihak Imigresyen Malaysia sahaja dan ianya tidak mempunyai kaitan dengan mana-mana pihak di Indonesia. Tambahan pula, tidak terdapat apa-apa aturan mewajibkan bahawa surat cuti pembantu rumah mesti ditaip dengan mesin taip/dicetak dengan pencetak komputer. Surat tulisan tangan daripada majikan sewajarnya adalah memadai. Oleh yang demikian, tindakan pihak-pihak tertentu (sama ada dari pihak pemerintah Malaysia ataupun pemerintah Indonesia) yang mahu menuntut pembayaran tambahan daripada pembantu rumah saya tahun lepas untuk “memudahkan urusan” adalah amat dikesali.

“Allah melaknat mereka yang memberi rasuah dan penerima rasuah serta orang yang memberikan jalan terhadap kedua-duanya,” (riwayat Ahmad)
“Penerima dan pemberi rasuah akan ditempatkan dalam api neraka”. (riwayat At Tirmidzi)

Oleh kerana terdapat banyak aduan penganaiyaan yang diterima, seandainya pembantu rumah saya dan/atau rakan-rakannya yang pulang bersama-sama dengannya dikenakan apa jua bayaran tambahan, sila pihak tuan terlebih dahulu mengemukakan dengan jelas, bukti referansi kepada Undang-Undang Ketenagakerjaan Indonesia atau peraturan imigrasi ataupun aturan fiskal Indonesia yang menjadi sumber hukum yang jelas menyokong tindakan menuntut bayaran tambahan tersebut. Sekiranya wujud undang-undang seperti itu, setiap dan tiap-tiap pembayaran mestilah disokong dengan pengeluaran karcis/resit rasmi sebagai bukti pembayaran telah dibuat dengan benar yang dikeluarkan oleh pihak tuan. Rujukan adalah dibuat kepada Pasal 23 (2) Undang-Undang Dasar Republik Indonesia 1945 BAB VIII - HAL KEUANGAN yang menyatakan bahawa “Segala pajak untuk keperluan negara berdasarkan undang-undang”.

Warganegara Indonesia yang berkerja dengan ikhlas pulang ke kampung seharusnya dilayan dengan sewajarnya secara adil, saksama dipermudahkan urusannya dan tidak ditindas, dizalimi dan diperbodohkan oleh sesiapapun.

Seandainya pihak tuan masih memerlukan apa-apa pengesahan, saya boleh dihubungi ditalian [ .....................]

Segala bantuan dari pihak tuan memudahkan urusan keluar-masuk pembantu rumah saya amat dihargai dan didahului dengan dengan ucapan terima kasih.
Yang benar,

………………………………….
Nama
Salinan pendua: Kedutaan Republik Indonesia Kuala Lumpur

Anda mungkin juga meminati link ini:
Majikan yang menganaiya pembantu rumah masuk neraka!

Kita adalah apa yang kita berikan

Dikala orang ramai telah sunyi meninggalkan kotaraya dan urusan kerja mereka dan mula berangkat pulang ke kampung halaman untuk menyambut hari raya bersama keluarga, penulis masih berada dipejabat menyiapkan beberapa tugasan.

Penulis teringat kepada senikata lagu yang pernah dipopularkan oleh Herman Tino yang berbunyi begini:

"Harta bukan milikmu,
Milik mu hanya rezeki,
terkurang kumpul lagi,
terlebih memberilah..."


Hakikatnya, kita hanya boleh memberi apa yang ada pada diri kita.

Seorang yang kaya harta, boleh memberi sedekah atau menginfakkan hartanya kepada orang yang memerlukannya dimana harta tersebut dapat dibelanjakan kepada jalan yang diredhai Allah. Apa yang diberikan itulah sebenarnya milik kita, bukan yang disimpan atau dipendam untuk diri sendiri dan pemberian tersebut akan dicatat dan digandakan berlipat kali ganda ganjarannya oleh Allah.

Seseorang yang ada padanya ilmu, dapat memberikan ilmu pengetahuannya dan menyebarkannya agar ianya dapat menjadi panduan yang berguna kepada orang lain.

Sementara seseorang yang mempunyai kejujuran dan keikhlasan dapat memberikan teladan kepada orang kerana kejujuran dan keikhlasan beliau.

Seorang hakim atau pemimpin yang adil dan telus tidak dapat memberikan yang lain kecuali keadilan dan ketelusan yang dibawanya.

Begitu jugalah terjadi kepada golongan yang mempunyai sifat mazmumah dalam dirinya. Waima seorang penzalim akan hanya memberikan kezalimannya kepada orang lain. Tiada yang selamat dari kezalimannya. Seorang yang pendusta akan hanya menjaja kedustaannya kepada khalayak ramai.

Ah... aku tidak ada harta untuk disedekahkan, komen seorang rakan - Tidak menjadi masalah. Bersedekahlah dengan senyuman anda, mungkin senyuman anda dapat memberi keceriaan kepada orang lain; tenaga anda mungkin dimanfaatkan untuk membantu orang yang lemah. Kepakaran anda dalam bidang-bidang atau ilmu tertentu juga boleh disumbangkan. Terlalu banyak ruang yang Allah berikan sebenarnya untuk kita melipatgandakan hasanat / amalan baik. Kalau anda merasa lemah dan tidak berkuasa untuk bercakap menegakkan yang hak atau memperkatakan tentang kebenaran, anda boleh menceburi bidang penulisan. Percayalah, mata pena sebenarnya jauh lebih tajam dari mata pedang - syaratnya mudah - mata hati mesti celik dan dipertajamkan terlebih dahulu dengan menuntut ilmu!

Cerminlah diri kita - kerana diri kita sebenarnya adalah apa yang kita berikan dengan ikhlas dan rendah hati kepada orang lain kerana Allah dan tidak mengharapkan balasan. Yakinlah, kelak Allah jualah yang akan membalasnya. Kerana itu istiqamahlan dalam memperbaiki diri kita agar diri kita menjadi lebih baik dari diri kita yang semalam.

Selamat Hari Raya Aidil Fitri, semoga anda sekalian dimana juga anda berada diberkati Allah dan telah berjaya meraih "distinction" dalam menjalani amal ibadat sepanjang bulan Ramdhan tahun ini. Amin.

Thursday, August 25, 2011

BANK RAKYAT TELAN WANG PELANGGAN (Part 2)

ENAM (6) purnama telah berlalu sejak kejadian itu, sehingga kini penulis tidak mendapat apa-apa maklum balas positif dari pihak BANK RAKYAT yang telah menelan wang penulis walaupun penulis dengan sabar menunggu ianya dikembalikan. Dan dalam tempoh itu juga, penulis tidak mengeluarkan baki wang simpanan yang ada agar bukti dapat dikekalkan yang mengakibatkan penulis terpaksa meminjam wang dari isteri dan rakan baik yang mengetahui perihal kejadian yang berlaku.

Flashback perbualan diantara penulis dan staff kaunter Bank Rakyat yang disiarkan dalam blog penulis di link ini.

"S: Berapa lama duit yang bank R dah tolak dari akaun saya akan dikembalikan?
J: Biasanya kalau pemilik akaun Bank R, paling cepat tiga minggu....

S: paling cepat.............TIGA MINGGU!!!!!!!!!! Apasal lama sangat???
J: Itu prosedur biasa encik. Nasib baik encik keluarkan wang akaun bank R dengan mesin ATM Bank R juga. Kalau encik pengguna MEPS, paling cepat 4 minggu!!!!"


Persoalannya sekarang, semasa di kaunter bank, kenapa dikatakan penulis "bernasib baik" kerana kononnya "bertindak bijak" hanya mengeluarkan wang dari Mesin ATM yang dioperasikan sendiri oleh BANK RAKYAT dan bukannya bank lain dalam rangkaian MEPS? Mana perginya tempoh TIGA MINGGU seperti yang dijanjikan (yang dirasakan tersangat lama oleh penulis berbanding dengan bank-bank lain?).

Selama ini memang penulis ada membuat tindakan susulan dengan membuat panggilan telefon kepada call centre yang hanya menyatakan perkara tersebut apabila telah dibuat laporan mungkin sedang diproses. Bila ditelefon asyik sedang diperoses gamaknya. Ada juga beberapa panggilan telefon dari BANK RAKYAT, lega hati bila mengetahui sipemanggil adalah staff BANK RAKYAT, Insya Allah, wang penulis yang ditelan tersebut dapat dikembalikan semula, namun hampa kerana tujuan sipemanggil dalam setiap dan tiap-tiap panggilan hanya ada dua - sama ada menawarkan pinjaman bank rakyat pada kadar rendah atau tawaran untuk mendapatkan KAD HUTANG mudah-mudahan Penulis bertambah hutangnya! Apabila ditanya, kenapa mesti saya berhutang sedangkan BANK RAKYAT sendiri dah telan wang saya sampai la ni tak dikembalikan dan tanpa apa-apa khabar berita, para pemanggil semuanya NAFSI-NAFSI memohon maaf dan mengatakan bukan kerja kami. Apabila ditelefon, jawapannya mungkin dalam proses! Mungkin????

Jawapan apa tu?

Jelas kredibiliti BANK RAKYAT telah terjejas teruk pada pandangan mata penulis. Dah la jawapan standard paling awal TIGA (3) MINGGU melampai standard mana-mana bank lain yang beroperasi diMalaysia. Sekarang kesulitan yang dihadapi penulis dah melampaui tempoh yang sepatutnya. Apakah BANK RAKYAT tiada standard operating prosedur dalam hal ini.

Maka dengan hati yang agak panas, disiang hari bulan Ramadan 25 Ogos 2011 (siang tadi) penulis siap dengan dokumen salinan slip transaksi, salinan aduan yang dibuat pada 21/02/2011 dan juga salinan print out dan extract Blog Penulis bertarikh yang sama pergi ke Bank Rakyat Seksyen 9 Shah Alam dengan hajat untuk berjumpa terus dengan pengurus bank.

Sampai sahaja ke bank, penulis terpaksa beratur lama untuk membuat semakan akaun bank di ATM. Hah! Dah sah... sampai la ni wang yang hilang tersebut tidak lagi dimasukkan ke dalam akaun simpanan penulis. Hajat penulis untuk bertemu manager ditahan dikaunter kerana petugas perlu mencari laporan simpanan bank yang telah dibuat. Pada mulanya penulis diarahkan agar balik dahulu kerana ianya mengambil masa untuk mencari fail transaksi - tapi penulis dengan tegas mengatakan, tak apa, carilah fail tu sekarang, saya akan tunggu. Lagi pun dah ENAM BULAN saya menunggu, takkan nak TUNGGU lagi ENAM BULAN!!!! Hari tu janji paling lama 3 minggu aje!

Dan macam mana dengan keuntungan simpanan saya?

J : Oh.... biasanya kita cuma pulangkan wang yang hilang sahaja...

S: daH ENAM BULAN saya mengalami kesukaran tak dapat mengeluarkan wang dan tak dapat apa-apa faedah sedangkan BANK dah ENAM BULAN mengaut keuntungan. Patut ke? Tak HARAM ke - sebab saya tak akan halalkan.

J: Itu kena tanya bank yang bertamggungjawab, cawangan Seksyen cuma jaga ATM di UITM Shah ALam. Kami tak jaga ATM TESCO Shah Alam? Itu bukan bidangkuasa kami. Kami tak boleh nak periksa pun. Kalau Kat ATM TESCO, Branch Subang Jaya yang jaga.


(Lagi penulis jadi hot, hari tu kata suruh laporkan ke Cawangan Bank Rakyat Seksyen 9 Shah Alam - baru hari ini penulis mendapat pendidikan geografi terbaru bahawa Tesco Seksyen 13 Shah Alam berada dalam kawasan Subang Jaya) NAFSI-NAFSI! Sebijik macam masalah yang penulis pernah hadapi masa masih menjadi pengamal undang-undang setiap kali ada laporan yang perlu dibuat ke pihak POLIS. Kalau dengan pihak polis lagilah pening..... Tuan, salah Balai, walaupun anakguam encik aksiden depan sana (tempat kejadian jauh lebih hampir dengan balai tersebut) tapi encik kena buat laporan kat Balai polis KL sebab dalam kawasan KL. Habis tu depa tu bukan anggota polis ke?

Berbalik kepada kes BANK ENAM BULAN, setelah menunggu beberapa lama, barulah fail transaksi laporan diperolehi - oh ya encik ada buat laporan pada sekian haribulan, kami dah faks (penulis dengan geram mendengarnya) pada sekian haribulan (setelah beberapa hari). Ini staff pejabat cawangan Subang Jaya yang kena ambil tindakan dan pegawai tersebut memberikan no telefon Puan Wani 03-8023 XXXX untuk encik buat follow-up.

S: bagaimana dengan keuntungan dividen atas deposit wang yang hilang tersebut tu? Leboh macam tu aje ke?
J: Itu tak tentu dapat lagi encik, encik kena telefon cawangan sana (jawab mamat tu, mengelak).

Nampaknya terpaksalah penulis menggunakan cable penulis tak lain tak bukan adik ipar sendiri yang dahulunya pernah bertugas di Jabatan Perundangan Bank negara. beliau kini ditempatkan di Bahagian Perbankan Islam.

Macam ni ajelah. Penulis dengan ini membuat saranan:
  1. agar nama BANK KERJASAMA RAKYAT MALAYSIA ditukar sahaja kepada "BANK ENAM BULAN"; dan
  2. Penulis mengetahui bahawa BANK ENAM BULAN adalah merupakan sebuah koperasi - saranan saya, agar BANK ENAM BULAN digabungkan sahaja dengan koperasi-koperasi yang banyak diluar sana yang turut memberikan pinjaman bercirikan Islam dan seterusnya diubah Standard Operation Prosedure mereka kesemuanya agar selari atau lebih baik berbanding dengan bank tempatan dan dapat meningkatkan daya saing sebagai institusi yang mengamalkan perbankan Islam. Sama ada Akta Koperasi perlu diubah lagi, itu kena tanya pihak AG Chambers. MOF dan Bank Negara.
Baiklah penulis akan menunggu.... sabar, Ya Allah, dibulan Ramadan aku boleh mengamuk macam ni. Astaghfirullahhal Azim...

Hmmmmmmm..................BANK ENAM BULAN...........what an apt name!

Rephrase balik - sepatutnya soal jawab saya terdahulu dengan staff bank goes somewhat like this, tak la saya mengamuk macam ni.

"S: Berapa lama duit yang bank R dah tolak dari akaun saya akan dikembalikan?
J: Biasanya kalau pemilik akaun Bank ENAM BULAN, paling cepat ENAM BULAN la....

S: paling cepat.............ENAM BULAN!!!!!!!!!! Apasal CEPAT sangat???
J: Itu prosedur biasa encik. Nasib baik encik keluarkan wang akaun bank ENAM BULAN dengan mesin ATM Bank ENAM BULAN juga. Kalau encik pengguna MEPS, paling LAMA pun 4 minggu je!!!!"

Bacaan Imam jemputan Masjid Negeri

Alangkah bertuahnya warga Shah Alam, Alhamdulillah kita sudah ada imam bertugas dari Masjid S7 Kelana Jaya yang mempunyai suara lunak merdu mirip seakan-akan suara Imam AlSudais dan ditambah lagi dengan kunjungan beberapa orang sheikh dari Madinah yang membawakan bacaan AlQuran ketika solat Terawih yang membangkitkan nostalgia ketika berada di tanah suci... masuk hari ini, sudah 2 kali Imam yang didatangkan khas dari Madinah datang menyerikan malam-malam kami. Terasa amat shahdu sekali bacaan Imam tadi pada telinga penulis apabila sang Imam membacakan Surah Ar-Rahman yang amat dicintai. Ya, Nikmat Tuhan yang mana lagikah yang kita sebagai HambaNya hendak dustakan atau perolok-olokkan?

Sampai dipejabat, heboh sisters di opis berbual bicara perihal seronoknya berjemaah di Masjid Negeri kita ini. Tambahan pula tazkirah malam tadi disampaikan oleh Imam dalam bahasa melayu yang fasih. Pengisian majlis di masjid juga semakin mantap. 27 Ramadan ini pula akan diadakan Qiamulalail & sahur perdana yang akan disertai oleh YB Tan Sri Khalid, Menteri Besar Selangor. Penulis masih teringat komen Arwah Pak Ya lama sebelum beliau menjadi Presiden kami, Arwah Pak Ya akan menumpang solat di pejabat penulis bertugas sekiranya ada mesyuarat panjang dan tiap kali Management Commitee Meeting, kalau kena tanya oleh Tan Sri (ketika itu adalah salah seorang ahli lembaga pengarah syarikat) mesti berpeluh-peluh nak jawab sebab Tan Sri akan tanya segala segi yang menjurus ke arah perniagaan - dollars and cents, sementara para researchers hanya memikirkan aspek R&D dan tidak menumpukan kepada aspek perniagaan!

Insya Allah, solat terawih kita malam esok akan dimeriahkan dengan bacaan AlQuran seorang Sheikh dari Syria, sementara Sabtu malam ahad ini pula, Imam dari Mesir pula akan bertandang. Macam seumpama hari raya keadaan di Masjid Negeri kita ini, Alhamdulilah!

Monday, August 22, 2011

Meaning of Merdeka

To my daughter Jamilah,
Note that:
Notwithstanding the resounding cries of “Merdeka!”
yet, the rakyat of this great nation are still suffering
Look around you or just watch “Bersamamu” at TV3
ask your conscience with a deep heartfelt sincerity
to seek and find your answers lies hidden therein.

The colonial masters have long since departed
But in its stead now, are no better beings
than their predecessors,
rejoicing with joy the battle cry of yet another Merdeka Day
While the ignorant folks in the kampungs sat still
unperturbed in the deafening song of silence.

We the poor rakyat of a rich country
despite the abundance of wealth and a motley of projects abound
are still waiting for the dawn of a true meaning of Merdeka
For Merdeka Day celebration of late
in reality are just ordinary mundane holiday
of slogans, street processions and circus acts
utterly devoid of meaning to persons that are still
being imprisoned by invisible chains and walls
in the body, heart, mind and spirit.

My beloved daughter,
We, the older generations, albeit patiently, are still waiting.

Zaws
August 2011

Lima Masa

Banyaknya email dan kad ucapan hari raya yang diterima di pejabat hari ini! Sesungguhnya, sejak adanya khidmat internet/email/fotografi digital penulis sudah hampir tidak pernah lagi mengirimkan apa-apa ucapan kad hari raya, melainkan sekadar balasan kepada rakan yang mengirimkan kad.

Terima kasih kepada rakan-rakan yang bertanyakan khabar : kenapa sejak pulang dari tanah suci, ko terus diam... langsung tak bersuara & “tak nampak batang hidung – dalam meeting pun khabarnya senyap je – ada masalah ke?” ujar seorang rakan yang kebetulan ditempatkan di hotel yang sama di Makkah yang baru dipertemukan semula kembali pagi tadi semasa perhimpunan anggota kerja.

Nak buat macam mana, kerja banyak – banyak benda yang kena buat semula sebab arahan yang diberikan kelabu asap, tidak jelas dan macam-macam kerenah klien – kalau arahan kelabu, tak kan nak buat agreement yang cacamarba? Kalau dulu penulis secara proaktif membantah apa-apa permintaan mengarut tapi kali ini, kalau hangpa nak rugi, its really your choice. I am only a warner. Kalian terlalu jujur hingga tak dapat membezakan antara pelanggan tulen dan conman yang hanya mahu mempergunakan nama organisasi kita. Kita dah penat bercakap, seolah-olah tak dihargai. Mahu tak mahu, penulis dengan persetujuan boss dengan berat hati membiarkan mereka ni terbakar walau rentung sekalipun. Mudah-mudahan selepas terbakar rentung nanti, mereka ini dapat mengambil iktibar dan pengajaran dan kelak akan mendengar nasihat. Anyway, the Customer is ALWAYS right. Oh.. Okay, do it your way then. Seronok juga tengok sandiwara yang terjadi terutamanya bila ada projek yang dari awal kita dapat menjangka akan meletup … tiba-tiba meletus and kita hanya boleh bersimpati (sebab nak bergaduh pun tak guna, nanti depa kata kita ni banyak sangat persepsi) as “the Customer is ALWAYS right!”.

Rasulullah S.A.W telah dilaporkan bersabda:

“Rebutlah lima perkara sebelum datangnya lima perkara. Pertama, masa sihat sebelum datangnya sakit. Kedua, masa kaya sebelum datangnya masa sempit (miskin). Ketiga, masa lapang sebelum tibanya masa sibuk. Keempat, masa muda sebelum datang masa tua, dan kelima, masa hidup sebelum tiba kematian.”

(Riwayat al-Hakim dan al-Baihaqi)


Masa sakit telah sekian lama datang bertandang dan Ramadan tahun ini hanya beberapa kali walaupun niat itu ada dan dizahirkan kepada ahli keluarga (jujur : boleh dibilang dengan jari) kesempatan penulis untuk menunaikan solat terawih adalah terhad kerana masalah kesihatan dan sedangkan untuk tilawah Al Quran pula, hanya mampu sekadar membaca dan mengulang-ulang surah yang menjadi kegemaran dan menambah hafazan ayat-ayat, masa lapang kerap berselang-seli dengan masa sibuk – majoritinya dek kerenah klien (sabar ajelah), Alhamdulillah syukur, penulis bukanlah seorang yang kaya harta dan juga tidak pernah merasa jatuh miskin. Dari dulu diterapkan dengan sifat suka membaca, kaya & tak kedekut ilmu dalam bidang tertentu. Masa muda juga telah lama pergi meninggalkan diri ini dan penulis masih diberikan kesempatan dan ruang waktu menikmati kehidupan dan masih mempunyai masa untuk menambah bekalan amalan semampunya sebelum turun dari keretapi kehidupan yang membawa kita semua sebagai penumpangnya, apabila saat kematian menjemput pergi.

Penulis amat tertarik hari dengan kandungan ucapan Pemangku VP kami pagi tadi yang menekankan pentingnya kebersihan dan kesihatan HATI, dan antara yang boleh dikongsikan bersama di sini, beliau membawakan kisah rakan lamanya (yang baru ditemuinya semula setelah puluhan tahun terpisah arah) yang dahulunya terpaksa bertungkus-lumus kerana keperitan hidup tinggal di penempatan haram, tidak dapat bersekolah biasa kerana berkerja menampung perbelanjaan keluarga, menghadapi dugaan kematian ibubapa, sekadar dapat menghadiri kelas malam semata-mata untuk mencari ilmu, mengambil peperiksaan darjah 5, SRP dan SPM, universiti dengan banyak rintangan dan sehinggalah menyandang jawatan beliau sekarang. Insan tabah itu adalah tak lain tak bukan adalah Datuk Bandar Shah Alam sekarang ini!

Sudahkah anda berjaya meraih dan memanfaatkan kelima-lima masa tersebut?

Friday, August 19, 2011

Postscript for A Note to A Friend

To my beloved son and daughters, let me explain
Surely here's a lesson or two for you to gain
Be careful in whatever things you say or do
or risk causing harm to others when you don't intend to.

Promises, once made shouldn't be broken
For each of us shall be asked on the day of Judgment
On that great that day it shall be made known
The great divide between Muhsinun, Munafiqun and Kafirun.

Never let other people down,
for things that goes around, will surely comes around.

As to where I shall be placed? I can't speculate
Tis is better to strive hard now before its too late
For your dad have done so many things wrong
Please pray for me that I'll remain strong.

Yes, I had planned for these in advance
For I can't see the future,
May be tomorrow I am gone and no longer here
Trust me, tis still not too late to start
Before the hour comes for us to depart.
(See related post : http://alalhusna.blogspot.com/2011/01/ratapan-dari-kubur.html)



To my beloved wife, sisters and brothers, friends alike
whom had supported me through thick and thin
I am truely indebted, for seeing to it that I win
Selamat Hari Raya - Maaf Zahir & Batin!

Yours truly,
zaws

Just Kidding photoshoot

Aliyah in B&W

Mintak la sikit? Takleh..

Minum ribena sorang-sorang aje ke?

The pizza circle. Kalu hangpa nak makan pizza mai datang rumah Pak Long tau!

Jamie and Aliyah

Ma Taro - Taro?

Always my sunshine

AlMuqarrabin Al-Haj

Bersyukurlah pisang murah ya amat harganya di Malaysia

Aksi "Marshal Yau" by Mohd Khalid Arshad

Wednesday, August 17, 2011

A Note to a Friend (Part V)

In photography and angling I perfected my art
Between the times I do my lawyering of sorts
With the Holy Quran, my heart won't smart
Dear Sis, I beg forgiveness for this world and Akhirat
I am a mere human being, of flesh and blood
A saint - certainly I am not!

Although I am not bidding farewell to you, my dear friend
I wish you as I always do, with a wry smile & heart in my hand
May Allah provide His blessings to you & family
Live long, happy and prosper till the end.

Amin.
Wasallallahu ala Khairi Khalkika Saiyidina Muhammadanin Nabiyyi Ummiyi wa ala Alihi wasahbihi wasallam
Walhamdulillahi Rabbil A'lamin

(Next installment - Postscript : for son & daughters)

Monday, August 15, 2011

A note to a Friend (Part IV)


As time flew by, ESQ165* came
Guided me through - indeed I'm game
From there onwards, my life have changed
tis certainly is not the same!

My wife, you encouraged me to do what`s right
And kept me from doing what`s wrong
You are the last bastion of hope that I have
that raised me up and kept me strong.

Pilgrims circumbulating the Kaabah, photo taken from top level Masjidil Haram
Click on photo to enlarge

I humbly sought Allah's guidance and grace
and set out to perform the Haj
repenting for all sins and asking for
Allah's forgiveness and a brand new heart.

O Allah we are grateful for making us realize
That we Muslims are indeed a capable lot
If we are forever united to play our part
Steadfastly in Solat, and forever giving our best shot.



Satria ESQ!
Go! Go! Go!


Satria ESQ!
Fight! Fight! Fight!


Satria ESQ!
Win! Win! Win!


*ESQ165 is a leadership training programme. More information on ESQ165 please visit http://esq.com.my/

(Next installment - Part V)

Saturday, August 13, 2011

Benarkah amalan kita selama ini ikhlas?

Nak cakap amat senang, bila nak buat payah! Itulah jawapanku kepada pertanyaan yang diajukan. Seseorang itu perlu diuji terlebih dahulu, baharulah dia boleh tahu, sama ada dia lulus atau gagal.

Jika amal seseorang itu tidak ikhlas - apakah kesannya? - huh, sia-sia, tak dikira sebagai amal soleh. Habis tu macam mana nak mencapai tahap ikhlas tu, bro? Kita selama ini menyangkakan kita telah menyediakan amalan soleh sebagai bekalan, tetapi apakah kita yakin amalan kita itu diterima atau sebaliknya tertolak dan dicampakkan ke muka kita kembali kerana tiada mempunyai apa-apa nilai!!!

Sedangkan Iblis telah bersumpah dihadapan Allah untuk sedaya upaya memperdayakan anak cucu Adam - yang terselamat hanyalah orang yang Ikhlas. Marilah kita fikirkan dan timbang sendiri, selama aku hidup ini, benar-benarkah amalanku telah ikhlas kerana Allah sepertimana yang kita ikrarkan dalam doa Iftitah yang dibaca dalam Solat. Berapa banyak rakaat solat kita yang tidak khusyuk dan tidak dihadiri hati yang memahami apa yang kita bicarakan di hadapan Allah?

Berapa ramai dermawan hanya pada mata orang sahaja dermawannya sedangkan amalan tersebut tidak dikira disisi Allah kerana ada motif lain, seperti menunjuk-nunjuk, inginkan tawaran Projek, mahukan kenaikan pangkat dan sebagainya. Kalaupun niat dah betul, tapi ada tambahan seperti seseorang berniat puasa ramadan kerana mematuhi suruhan agama, namun dihati kecilnya ada "niat sampingan" oh... aku selama ni susah nak diet, boleh tumpang sekaki ataupun kalau aku berpuasa dapat jimat sikit perbelanjaan.... memang tak salah, tapi kalau ikut apa yang aku belajar, niat sampingan kita akan mengurangkan balasan pahala yang sepatutnya diperolehi.... so SUSAH sebenarnya untuk menjadi hamba Allah yang ikhlas. Kata ustaz, rebutlah peluang doa mustajab dibulan Ramadan ini ketika berbuka atau bersahur - doakan diri kita masing-masing dapat ikhlas dalam apa jua aktiviti yang kita lakukan. Kalau nafsi-nafsi sorang-sorang, mementingkan diri sendiri sedangkan rakan-rakan kita yang lain tak diselamatkan, apakah kita juga akan turut terselamat? Fikir-fikirkanlah.

Thursday, August 11, 2011

A note to a Friend (Part III)

When I set out writing unsent emails to her
It was simply to pacify my sorrow and grief
In my hour of need she abandoned me
Incapacitated, unable to respond, I had to leave.

A frail old man was always there for me
A word from him is what it would take
to cause her relationship to break.

Dear Daddy, it really does not matter
If my heart is destined to be shattered by your beloved daughter
Her happiness was all I have ever wanted
I gladly back off, being rejected.
The old man's trust was a burden to bear
I was only getting in her way, and that was not fair.

Being a person trained to be honourable
to place all my cards on the table
Being sincere and got nothing to hide
I'll gladly face anything without a sigh.

Least I know she's sheltered from the storm
Snugly and warm safe from harm.
Being displaced - my presence undesired.
Enough was said, my time had expired.

Looking back, I know, I am just a fool
To permit myself being used as a tool
All hope was lost, I was alone
My splintered heart had turned to stone.



I could no longer bear the pain
If I stayed on much longer I'll be insane.

My dear friend, tis is hard to say goodbye
when one's heart was split apart
No bird can fly with broken wings
No one can live with a broken heart.

A volunteer came and became my wife,
She picked up the pieces and helped me to strive
To my wife, I gave my broken heart, nurtured
Tis was hard to mend, it had fallen apart
It was like building a house with only sand
Trusting my judgement till the end.

(Next installment - Part IV)

Tuesday, August 09, 2011

A Note to a Friend (Part II)

The room's spinning, I felt, as I reflect further
My heart and mind failed to synchronize and won`t let go
I doubted myself and know not what to tell you
And unsure If I should ever let you know.

Now I come to the difficult point
with grave difficulty to event start
I could end up rambling madly on and on
While despair sets in quickly in my heart.

All those times I spoken to you
It may appear to you that perfectly I am alright
Maybe its time I'll let you know
Great many times I cried myself to sleep at night.

As I`m laying motionless all day dreaming
trying to divert my mind but lost without a clue
Incapable to pen these thoughts coherently
for I am still far away from being through.

The affliction I had, I vowed to never let you see
My failing health & broken heart kept on hurting me
For alone I endured the hurt, the tears and the pain
Forever hiding myself from others, in the rain.

Frankly, I never believe I would ever recover
Longing to embrace the end that might well be near
Maybe my time's up and tis just around the corner
If not today, tomorrow or perhaps the day after.

Now time had passed and all of that is over
I`ve started again and hopefully I am now free
Sis, you probably wouldn't have the slightest idea
What you had actually done to me.

As I`m now calmly writing this down
I recalled being lonely, confused and had nothing to look forward to
Yes, shamefully its really true...
My principle idea of worldly happiness was
a simple notion of spending my entire life with you.

True love are the ones we keep close
The ones that one couldn't live without
The ones who really touched your hearts
Once you were mine, beyond a doubt.

I`m almost done writing to you my dear
I hope I had made it crystal clear
That I had really loved you so very much
And had always prayed for you to be here.

(next installment - Part III)

Friday, August 05, 2011

A Note to a Friend (Part 1)


As Maher Zain's song humming faintly via the pc speakers
I watched from my office window, the peaceful lake across the street
Wondering in my dreams tonite - with whom I shall meet?
It won't be Prophet Mohammad, doubtfully, I fear
For He, the Chosen One, feels so distant from me - I am sure.

Scribbling pointlessly without a plan
Don`t know how to start and what to say
O Allah, I have so many things on my mind
I pray thee, please let me find my way.
(Thanks Maher Zain -yes, Insya Allah I'll find my way)

I`ll start by saying that you are amazing
Once, you really meant the world to me
without your presence in my life
I won't know where I would be.

Did you know that I dearly miss you?
I haven`t seen you for a long while
I miss all of the fun we had
I really miss seeing you smile.

It was just like yesterday it seems
I doubt you know how is it like to live, perpetually in a dream?

As I`m contemplating on this matter
Not sure what else to add or say
Probably you`re now wishing in your dismay
That Potter would make me disappear or go away.

Zam-zam alakazam... (blimey... wrong script, wrong movie)

I tried desperately to stop this monologue
But my poor heart is silently screaming "Otokajo!*"
I suppose if I don`t tell you now
Then you`ll never ever know.

Yes, it perfectly fine if I won`t get another chance
I'll just pen my thoughts for the world to see
To tell you how I really feel
That what I had for you was truly real.

* Korean for "What should I do?"

Tuesday, August 02, 2011

Rancangan Lawatan ke Victoria, Australia

Today I received an email from an old friend and fellow legal eagle yg baru pulang bercuti in Melbourne. Terima kasih daun keladi diucapkan. Now what is left is to do proper planning je. Walaupun masih lama lagi, I want to it to be a success like our vacation in Florida dulu.

*************************************************

Zaws,

aku just give a brief itineraries yg hang boleh consider for 1 week vacation in victoria.
# prefer flight sampai melbourne ptg dan boleh check-in dan rehat. Better stay area town kat elizabeth street or mana2 yg berdekatan sbb lebih mudah nak cari foods dan tour around city (walking distance)

Day 1` - (full fresh day) beli one day ticket utk tram, seorang dlm 6AUD boleh naik tram ke mana in the city (unlimited). First thing pergi ke Flinder's station/Federation Square...ada tourist center. Boleh buat booking kereta dan apa jua tour kat sana. Lepas tu boleh naik river cruise kat blkg tpt tu sj.

Day 2 - pergi ambil kereta kat company europe car/ hertz spt yg dah booking kat tourist centre and drive sendiri utk great ocean road experience. Route mmg mudah sekali with all the directions di mana2. ada byk towns yg boleh singgah sblm sampai ke port campbell yg ada 12 apostle. Buat booking utk stay overnight di port campbell. along the way boleh singgah geelong, lorne, appollo bay. By 4 ptg dah boleh sampai port campbell. Kalau ambil helicopter ride mmg berbaloi sbb view cantik sgt.

Day 3 - plan utk balik ke melbourne ikut jalan dlm ( country side) ada byk route yg boleh di cuba. Sepanjang jln boleh tengok sceneries yg cantik. Petang sampai melbourne kena hantar kereta sblm 6 ptg. lepas tu boleh continue jln2 kat melbourne waktu mlm.

Day 4 -preferably ambil day trip tour with varieties of choices. kalau nak main snow pegi Mt.Buller, kalau nak tengok penguins pegi phillip island.

Day 5-free and easy around melbourne. hari tu aku ambik harley davidson ride with side cars pusing sekeliling melbourne dan suburb areas.Nak pi zoo or mana2 specific place of interest boleh buat hari ni including shopping. Ada victoria market yg your wife mungkin suka.

Day 6- just relax2 sbb ptg dah nak balik..

Monday, August 01, 2011

Andai ini Ramadan Terakhir

Gambar hiasan... penulis tak berkesempatan untuk menghadiri program ini dan artikel ini ditulis berdasarkan kepada pemerhatian peribadi dari perspektif seorang bekas peguam
Ramadan Al-Mubarak kembali lagi...namun, ketika ramai orang sibuk memperkatakan tentang keberkatan bulan Ramadan, penulis lebih suka menulis secara negatif. Huh? negatif? Negatif yang macam mana tu??... takpelah, please read on - anda boleh memikirkannya sendiri.

Dibawah ini adalah beberapa ayat dari surah Al-Sajadah yang dikhabarkan bahawa Rasulullah S.A.W. amat mencintai surah ini berserta dengan surah Al-Mulk dan menjadikan pembacaan kedua-dua surah ini s
ebagai amalan harian tiap kali sebelum baginda tidur. Penulis masih teringat (dan masih menyimpan rakaman surah ini yang dibaca oleh Imam Masjid Madinah semasa solat subuh... - boleh tangkap nangis kerana Alhamdulillah, penulis memahami maksud bacaan sang Imam).


"Dan (sungguh ngeri) sekiranya engkau melihat ketika orang-orang yang berdosa itu menundukkan kepalanya di hadapan Tuhan mereka (dalam keadaan malu dan hina, sambil merayu): "Wahai Tuhan kami, kami telah melihat dan mendengar dengan sejelas-jelasnya (akan segala yang kami ingkari dahulu); maka kembalikanlah kami ke dunia supaya kami mengerjakan amal-amal yang baik; se
sungguhnya kami sekarang telah yakin".


"Dan (bagi menolak rayuan itu Allah Taala berfirman): "Kalaulah Kami telah tetapkan persediaan (memberikan hidayah petunjuk untuk beriman dan beramal soleh kepada tiap-tiap seorang dengan ketiadaan usaha dari masing-masing), nescaya Kami berikan kepada tiap-tiap seorang akan hidayah petunjuknya (sebelum masing-masing meninggal dunia, supaya tidak terkena azab di akhirat); tetapi telah tetap hukuman seksa dariKu: `Demi sesungguhnya! Aku akan memenuhi neraka Jahannam dengan semua jin dan manusia (yang pada masa hidupnya tidak berusaha untuk beriman dan beramal soleh)".

"(Lalu dikatakan kepada mereka: "Oleh sebab kelalaian kamu) maka rasalah azab seksa kerana kamu melupai pertemuan hari kamu ini. Sesungguhnya Kami pun tidak hiraukan keselamatan kamu lagi; dan (dengan yang demikian) rasalah azab yang kekal dengan sebab apa yang kamu telah kerjakan".

Penulis pernah bertugas menjadi peguam dan pernah diamanahkan untuk menyediakan beberapa Notis & Rekod Rayuan untuk difailkan di Mahkamah yang lebih tinggi untuk dikaji semula apabila sesuatu kes ditolak di mahkamah rendah. Banyak juga kes yang diterima rayuannya oleh Mahkamah - kebanyakannya adalah diakibatkan oleh hakim terkhilaf dalam membuat keputusan tanpa mempertimbangkan sesuatu peruntukkan undang-undang atau fakta atau wujudnya fakta atau saksi baru yang belum dibicarakan.

Tapi dalam kes ini, bagaimanakah seseorang hendak berdiri untuk merayu kepada Allah Azzawajalla yang Maha Sempurna dan mustahil membuat sebarang kesilapan? Pada masa itu, tiada lagi peguambela yang boleh diupah untuk berhujjah agar seseorang dapat melepaskan diri dari hukuman yang sewajarnya. Tiada lagi kelonggaran diberikan untuk menggantung perlaksanaan hukuman sementara mendengar rayuan didengar dimahkamah atau sementara menunggu siasatan lanjut dibuat. Tiada lagi alasan memualkan yang biasa kita dengar "kita akan siasat" untuk menubuhkan sesuatu Suruhanjaya DiRaja untuk mengenalpasti siapa yang salah dan siapakah yang benar. Tiada lagi badan, agensi atau orang perseorangan yang boleh menjadi pak sanggup yang boleh diperalat dan dikambing hitamkan. Tiada lagi pihak yang dapat menabur fitnah, mengangkat sumpah palsu bagi menutup malu dan kesalahan sendiri. Tiada lagi bukti yang boleh dibuat-buat. Kesemuanya akan nafsi-nafsi hanya ingin menyelamatkan diri sendiri apabila ditunjukkan Neraka dan segala isinya. Mulut akan terkunci, yang akan berbicara adalah tangan, kaki, mata dan kulit kita! Semuanya akan berkata benar dan dibicarakan secara telus, adil dan ditimbang kesemuanya dengan Neraca Mizan.

Ke manakah destinasi kita? Apakah kita yakin bahawasanya kita kini berada dalam golongan Kanan? Sekiranya tidak, raihlah pahala dengan memperbanyakkan amal soleh sebanyak-banyaknya didalam bulan Ramadan yang penuh berkat ini. Anggaplah Ramadan ini sebagai Ramadan terakhir kita sebelum Allah menjemput kita pulang ke pangkuannya.

Sekiranya organisasi tempat kita bertugas tidak memberikan sebarang bonus pada tahun ini, masih tidak mengapa kerana rezeki ada dimana-mana. Tetapi, kejarlah 'bonus' istimewa yang pasti diberikan ganjarannya kelak. Diharapkan agar usaha murni ini dapat diteruskan walaupun Ramadan berlalu pergi. Semoga Allah merahmati kalian para pengunjung blog ini, mengampuni segala dosa-dosa, memasukkan kita semua ke dalam Jannah dan menyelamatkan kita semua agar terhindar dari fitnah kubur dan azab api neraka. Amin.







“Katakanlah (wahai Muhammad): "Wahai hamba-hamba-Ku yang telah melampaui batas terhadap diri mereka sendiri (dengan perbuatan-perbuatan maksiat), janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah, kerana sesungguhnya Allah mengampunkan segala dosa. Sesungguhnya Dia adalah Tuhan Yang Maha Pengampun lagi Maha Pengasih” (Surah al-Zumar : 53)
Seorang lelaki datang kepadaku dan bertanya. “Pak imam, saya banyak dosa. Tak terkira rasanya. Dosa saya dengan Allah, dengan ibu bapa saya, dengan kawan-kawan. Kalau saya mati hari ini, apa jadi dengan saya?”

Besok Ramadan datang, gunakanlah kesempatan itu untuk menghapuskan dosa engkau dengan Allah. Jika panjang umur, Syawal akan menjelma. Ambil kesempatan itu untuk menghapuskan dosa sesama manusia. Percayalah, kita berada di agama yang betul. Allah pasti akan mengampunkan dosa kita semua. Itu bukan kata saya, itu kata Allah dan saya yakin dengan kata Allah.
Akhir kalam - selamat menjalani ibadah puasa dan pengisiannya.
Chrisye - Ketika Tangan dan Kaki Berkata


Akan datang hari - Mulut dikunci
Kata tak ada lagi

Akan tiba masa - Tak ada suara
Dari mulut kita

Berkata tangan kita
Tentang apa yang dilakukannya
Berkata kaki kita
Kemana saja dia melangkahnya

Tidak tahu kita

Bila harinya
Tanggung jawab, tiba...

Rabbana
Tangan kami
Kaki kami
Mulut kami
Mata hati kami
Luruskanlah
Kukuhkanlah
Di jalan cahaya
Sempurna

Mohon karunia - Kepada kami
HambaMu
Yang hina