Popular Posts

Sunday, December 25, 2011

Friday, December 16, 2011

My GF is a Gumiho

Cinnamon & Type 2 Diabetes

  1. Alam Khan, MS, PHD123,
  2. Mahpara Safdar, MS12,
  3. Mohammad Muzaffar Ali Khan, MS, PHD12,
  4. Khan Nawaz Khattak, MS12 and
  5. Richard A. Anderson, PHD3

+ Author Affiliations

  1. 1Department of Human Nutrition, NWFP Agricultural University, Peshawar, Pakistan
  2. 2Post Graduate Medical Institute, Hayatabad Medical Complex, Peshawar, Pakistan
  3. 3Nutrients Requirements and Functions Laboratory, Beltsville Human Nutrition Research Center, Beltsville, Maryland
  1. Address correspondence and reprint requests to Dr. Richard A. Anderson, Nutrient Requirements and Functions Laboratory, Beltsville Human Nutrition Research Center, Bldg. 307, Rm. 224, Beltsville, MD 20705. E-mail: Anderson@307.bhnrc.usda.gov

Abstract

OBJECTIVE—The objective of this study was to determine whether cinnamon improves blood glucose, triglyceride, total cholesterol, HDL cholesterol, and LDL cholesterol levels in people with type 2 diabetes.

RESEARCH DESIGN AND METHODS—A total of 60 people with type 2 diabetes, 30 men and 30 women aged 52.2 ± 6.32 years, were divided randomly into six groups. Groups 1, 2, and 3 consumed 1, 3, or 6 g of cinnamon daily, respectively, and groups 4, 5, and 6 were given placebo capsules corresponding to the number of capsules consumed for the three levels of cinnamon. The cinnamon was consumed for 40 days followed by a 20-day washout period.

RESULTS—After 40 days, all three levels of cinnamon reduced the mean fasting serum glucose (18–29%), triglyceride (23–30%), LDL cholesterol (7–27%), and total cholesterol (12–26%) levels; no significant changes were noted in the placebo groups. Changes in HDL cholesterol were not significant.

CONCLUSIONS—The results of this study demonstrate that intake of 1, 3, or 6 g of cinnamon per day reduces serum glucose, triglyceride, LDL cholesterol, and total cholesterol in people with type 2 diabetes and suggest that the inclusion of cinnamon in the diet of people with type 2 diabetes will reduce risk factors associated with diabetes and cardiovascular diseases.

Monday, December 12, 2011

Permataku yang Hilang

Berikut adalah sedutan karya romantis karya Buya HAMKA: Tengelamnya Kapal Van der Vijk yang pernah penulis ceritakan dalam salah satu entry blogku ini. Ada antara saudara-mara sendiri yang berasal dari bumi Minang tak tahu kisah tragis ini... sungguh, sebab buku yang satu ini, kawan baik penulis Bro KK sanggup dua (2) kali mengikut penulis dan keluarga balik ke bumi Minang & khabarnya (pecah cerita dalam Facebook, kisah lama kawan-kawan masa mengaji di UIA yang berebut nak baca buku ni)....

"Hayati!” kata Muluk memecah tercengang Hayati dalam kamar itu.

"Di sinilah anak muda yang malang itu selalu menyedari nasibnya. Tetapi dari sinilah kemasyhurannya dalam kalangan kesusasteraan bangsa yang mulai tumbuh ini..."

“Kalau begini indahnya kamar ini, mengapa saya dilarang masuk‘?” tanya Hayati.

“Inilah sebabnya,” kata Muluk, sambil mengambil sebuah tongkat, berulukan gading, dari kemuning tua Donggala, kiriman kepala kampung di sana yang tertarik dengan karangan-karangan Zainuddin.

"Inilah sebabnya katanya sambil menghindarkan tutup sutera yang melindungi gambar di atas kepala almari kitab itu. Kiranya gambar Hayati yang telah diperbesar. Gambar Hayati semasa masih gadis. Di bawah gambar itu tertulis: "Permataku yang hilang”.

Hayati terkejut melihat gambar itu, wajahnya pucat, terlompat dari mulutnya perkataan: "0 ... Bang Muluk! Rupanya dia masih ingat akan daku!"


"Ingat, dan selamanya dia tak akan lupa. Tetapi Hayati yang dicintainya itu telah hilang.”
"Dia masih ada Abang, ini dia!” "Hayati yang dicintainya tidak ada lagi, telah mati. Semangat Zainuddin telah dibawanya bersama-sama ke kuburnya. Hayati yang menumpang di rumahnya sekarang, adalah sahabatnya, isteri pula dari sahabatnya ...”

Diperturunkan pautan kepada Sandiwara Radio kisah ini yang dibikin kaset pada tahun 80an. Off course, membaca bukunya jauh lebih baik dari mendengar audio.
http://www.4shared.com/audio/qhc22fSB/hamka_--tenggelamnya_kapal_van.html

Tuesday, November 29, 2011

Thursday, November 17, 2011

Kasihnya Nabi kepada Ummatnya

Daripada Jabir Radhiallahu berkata: Rasulullah S.A.W bersabda : "Perumpamaan aku dan perumpamaan kamu adalah seperti seorang lelaki yang duduk berdekatan unggunan api, maka banyaklah belalang dan rama-rama (kelkatu) yang menjatuhkan diri ke dalam api itu, maka orang itu berusaha sedaya upaya untuk menyekat binatang-binatang tadi supaya jangan sampai jatuh ke dalamnya. Aku ( Rasulullah s.a.w) berusaha memegang simpulan kain kamu supaya kamu jangan jatuh ke dalam jurang api neraka, namun ramai di kalangan kamu masih juga hendak melepaskan diri dari pegangan ku.
H.R Muslim

Malam tadi, Ustaz Don Daniyal muncul memberikan tazkirah di TV AlHijrah (saluran TV bercorak keagamaan kegemaran penulis sejak siaran ASTRO penulis potong sepulangnya dari Tanah Suci). Syabas kepada Ustaz Don Daniyal yang pandai berinteraksi dengan penonton. Adakalanya mimik muka dan cara percakapnya amat mengelikan hati dan tidak kurang juga cara penyampaian beliau yang boleh menyebabkan penonton menitiskan airmata. Semoga Ustaz dapat terus berdakwah dengan pendekatan sebegini. Tiap hari bab lain, topik lain - ada bab tajwid, bab fiqah dan lain-lain lagi. Memang memberikan keinsafan yang amat mendalam. Siarannya keudara tak lama cuma lebih kurang 30 minit campur pesanan penaja, tapi mesej yang diberikan adalah padat dan bernas. Penerangan Ustaz mengenai hadits diatas sangat shahdu sekali.

Jadi sekarang mana kita nak pilih - sanggupkah kita mahu menepis tangan seorang Nabi yang tiada mempunyai niat selain mahu menyelamatkan kita dari jatuh ke dalam Neraka? Nabi kasihkan umatnya, tapi apakah kasih kita setimpal dengan pengorbanan Nabi Muhammad S.A.W. kepada kita?

Sunday, November 13, 2011

Free tickets to see Allah

If you get five tickets to see Allah.. wouldn't you take them?

Allah gives you five free tickets (Solat). If you don't put your forehead on the floor (pray) you would miss the chance to see him. No doubt severe punishments are waiting for you if you don't pray.
Remember,you don't have a gurantee of a long-life, so pray now!! You won't know when the end is going to come to you.

Friday, November 11, 2011

Restricted Residence Act 1933 repealed!

DR 27/2011 A BILL intituled

An Act to repeal the Restricted Residence Act 1933.

ENACTED by the Parliament of Malaysia as follows:

1. Short title

This Act may be cited as the Restricted Residence (Repeal) Act 2011.

2. Repeal of Act and saving

(1) The Restricted Residence Act 1933 [Act 377] is repealed.

(2) The repeal of the Restricted Residence Act 1933 shall not affect any order issued or made, or action or proceedings taken, under the repealed Act prior to the date of coming into operation of this Act.

3. Order to cease to have effect, etc.

Notwithstanding subsection 2(2), on the date of coming into operation of this Act, any order issued or made under the repealed Act which is still in force on the date of coming into operation of this Act shall cease to have effect and any pending action or proceedings under the repealed Act shall be discontinued.

******************************

The above is the whole Act of Parliament repealing the Restricted Residence Act 1933 which contents is self explanatory. Teringat zaman first year in law school dulu. Punyalah banyak case laws kena baca & fahamkan on this Act where civil liberties being restricted by an ancient Act of Parliament. But in this information age of K-Economy...seandainya Akta ini tidak dimansuhkan sekalipun, kena restricted to one area does not mean dia takleh buat apa-apa. He can still do internet banking, read a book or magazines "go" overseas, study in an online university etc. Kalau tak salah, even in Islam this type of punishment or banishment is allowed under Takzir.

Monday, November 07, 2011

Salam Eid Adha

Salam Eid Adha dari kami di Johor Bahru.

Tuesday, November 01, 2011

Nenek pulang ke Rahmatullah

01/11/11

Mendapat berita melalui telefon bahawa nenek yang sekian lama uzur, telah pulang ke Rahmatullah lebih kurang jam 12.30 malam WIB di Bukittinggi, Sumatra Barat. Mohon kiriman doa dari keluarga, rakan & teman sekalian untuk nenek, Allahyarhamha Timursila,agar salah silapnya dimaafi, dosanya diampuni, ruhnya dicucuri rahmat dari Illahi dan ditempatkan berserta golongan siddiqin, shuhada serta solehin.

Al-Fatihah.

Tuesday, October 25, 2011

Action & Reaction

“While we are free to choose our actions, we are not free to choose the consequences of our actions” - Stephen Covey

Laporan Audit Negara bagi tahun 2010 telah dikeluarkan semalam dan sesalinan laporan tersebut yang melibatkan projek dimana penulis terlibat amat menarik perhatian. Rata-rata pihak media hanya menceritakan pencapaian yang baik-baik sahaja untuk ditunjukkan kepada rakyat. Kenapa yang bocor, tiris dan projek yang dijalankan yang tidak mendengar nasihat tidak ditunjukkan?

Kenapa kita dianjurkan supaya berfikir? – sedangkan rata-rata, aksaran nas, majoritinya memilih untuk berdegil dan tidak berfikir! Malah nasihat golongan orang yang berfikir hanya dibakul-sampahkan. Bila kena odit, baru mengelabah memohon pertolongan atau mencari alasan menunding jari kepada orang lain, sedangkan anda selama ini hanya mengenepikan pandangan ikhlas yang diberikan!

Banyak tindakan yang diambil dan keputusan yang dibuat, sama ada secara individu atau berkumpulan adalah seumpama ”group think” – just follow the mob, tak payah berfikir lagi dengan hujah bahawa:
  • orang lain dalam situasi yang sama pun akan pasti membuat keputusan yang sama, membuat pilihan yang sama;
  • barang yang lepas jangan dikenang, nanti kita boleh buat damage control – boleh tutup kes and get away with it;
  • kalau buat keputusan untuk organisasi - pakat sama-sama, tidak perlu gusar, kita semua tanggung ramai-ramai – takde siapa nak siasat kita sorang-sorang!.
  • Ya, saya tahu ini hanya ”quick fix”. Tapi terpaksa – ”darurat” - buat juga untuk menyelamatkan keadaan dan kedudukan saya didalam organisasi. Nanti kalau dah tak terkawal sama ada resign atau ditukarkan jabatan aje!
Sama ada sedar atu tidak, kegagalan kita untuk berfikir akibat masa depan kepada diri sendiri atau organisasi akan menyebabkan kerugian masa, tenaga dan wang ringgit dan juga kekesalan berterusan yang akan datang kembali menggigit kita pada masa akan datang.

Selama ini, anda hanya memikirkan alasan yang mungkin boleh diberikan kepada orang perseorangan yang anda pernah sakiti atau kepada pihak Jabatan Audit Negara apabila projek anda didapati bermasalah. Berfikirlah dengan matang dan lebih jauh lagi - sekiranya ianya melibatkan kesusahan dan penganaiyaan trauma, mental atau fizikal yang berterusan kepada orang lain walaupun hanya seorang, fikirkan juga - walaupun mereka yang dianaiya tersebut (sekiranya anda memohon maaf kepada setiap dan tiap-tiap orang) telah memberikan kemaafan dan menghalalkan tindakan anda – sesungguhnya anda TETAP akan ditanya juga kelak!

Apakah jawapan yang akan anda kemukakan untuk melepaskan diri apabila laporan catatan Illiyin dan Sijjin dibentangkan didepan Mizan dan anda ditanya mengenainya satu persatu di akhirat kelak?

Renungilah satu persatu tafsiran surah dibawah ini. Sekiranya ditolak menjadi imam dalam solat berjamaah, penulis mencintai surah ke 84 didalam AlQuran ini dan sering membacanya disertai dengan sujud sajadah.

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.
Apabila langit terbelah!
Serta mematuhi perintah Tuhannya, dan sudah semestinya ia patuh;
Dan apabila bumi diratakan,
Serta mengeluarkan apa yang di dalamnya, dan menjadi kosong,
Serta mematuhi perintah Tuhannya, dan sudah semestinya ia patuh; - (Maka pada saat itu tiap-tiap seorang akan mengetahui apa yang telah dilakukannya).
Wahai manusia! Sesungguhnya engkau sentiasa berpenat-lelah (menjalankan keadaan hidupmu) dengan sedaya upayamu hinggalah (semasa engkau) kembali kepada Tuhanmu, kemudian engkau tetap menemui balasan apa yang engkau telah usahakan itu (tercatit semuanya).
Kemudian sesiapa yang diberi menerima surat amalnya dengan tangan kanannya, -
Maka ia akan dihisab dengan cara yang mudah dan ringan,
Dan ia akan pergi kepada keluarganya (yang beriman) dengan sukacita.
Dan sesiapa yang diberi menerima surat amalnya (dengan tangan kiri), dari sebelah belakangnya,
Maka ia akan meraung menyebut-nyebut kebinasaannya,
Dan ia akan menderita bakaran neraka yang marak menjulang.
Sebenarnya ia semasa di dunia dahulu bersukaria dalam kalangan keluarganya (yang juga kufur ingkar)!
Sesungguhnya ia menyangka bahawa ia tidak sekali-kali akan kembali (kepada Kami untuk menerima balasan) !
(Sangkaannya itu tidak betul) bahkan ia tetap kembali! Sesungguhnya Tuhannya sentiasa Melihat dan Mengetahui keadaannya!
Maka Aku bersumpah, demi mega;
Dan malam serta segala yang dihimpunkannya;
Dan bulan apabila (penuh cahayanya) menjadi purnama:
Sesungguhnya kamu tetap melalui beberapa keadaan yang bertingkat-tingkat baik buruknya, (sebelum kamu menemui Tuhan - menerima kesenangan dan kebahagiaan atau sebaliknya)
Maka apakah alasan bagi mereka bersikap tidak mahu beriman?
Dan (apakah pula alasannya) apabila dibacakan Al-Quran kepada mereka, mereka tidak mahu taat dan sujud?
(Sujud sajadah)
(Tidak ada satu alasan pun) bahkan orang-orang yang kafir, semata-mata mendustakannya;
Sedang Allah mengetahui apa yang mereka rahsiakan dalam hati.
Maka khabarkanlah kepada mereka dengan azab yang tidak terperi sakitnya;
Tetapi orang-orang yang beriman dan beramal soleh mereka beroleh pahala balasan yang tidak putus-putus.

Tuesday, October 18, 2011

Jalinan Anak Rao

Antara buku-buku untuk jualan
Semangat betul pakcik ni..
Pakcik ni bercerita pasal sejarah penghijrahan Rao ke Tanah Melayu

Tabung sumbangan
Siapa nak ikut?

Pagi 15 Oktober 2011 penulis dan keluarga bergegas ke rumah ayah di TTDI untuk menghantar my daughter, Husna mengikuti program Wynkids. Pagi itu juga kami menghadiri majlis akad nikah Si Adik (Andrizal Zakaria) di masjid Kg Medan, PJ selatan.

Sampai sahaja ke rumah ayah, penulis memerhatikan ayah yang sedang menyibukkan diri di Facebook miliknya....

"Hari ni ada program open day JARO? Kamu nak pergi ke idak?" tanya ayah. (Note : JARO stands for "Jalinan Anak Rao").

"Huh? mana ada kita kenal siapa-siapa?" tanya ku - kaget.

"ini ada budak ni.. budak tu..." kata ayah menunjukkan ke gambar FB kenalannya di FB... rata-ratanya semuanya aweks!!!

"Siapa depa semua ni? Ayah kenal ke?" aku bertanya penuh kehairanan.

"Ayah kenal kat FB je".... jawab ayah dengan sempoi.

Rupa-rupanya ayah kena add sebagai kawan dalam FB depa tu, sebab selalu menyampuk tulis kat FB Melayu Rao ikut bahasa melayu loghat Rawa (if there is anything as loghat melayu Rawa .. really all greek to me!)

Setelah diperiksa, perhimpunan tersebut akan diadakan di HQ Media Karangkraft, Shah Alam... hmmm....entah-entah Dato Husamuddin CEO Karangkraft yang dok promote ESQ165 pun org Rawa juga!

"Okaylah...ayah, nanti masa sessi fotografi kat masjid mi fikir dulu - nak ikut ke idak..." ujarku sambil bergegas keluar menaiki MPV burukku bersama keluarga untuk menghadiri majlis.

Ini dia link ke hasil shooting aku di FB sebagai kameraman tak bertauliah untuk hari Sabtu & Ahad lepas ... okay ke idak? Kome le yang boleh judge sama ada hasilnya dah mantap untuk aku jadikan sebagai sumber pendapatan sekiranya aku malas nak jadi penasihat "ulang-ulang"... kerja yang walaupun langsung tak glamour & most of the time orang gila marah kat aku sebab cakap dengan jujur, namun rezekinya Insya Allah halal. Alhamdulillah ada gak org (dari kalangan professional photographers) dok puji...dan tah siapa-siapa tah mintak nak jadi friends dalam FB.. semangatlah sikit... hehehe!!!

Balik dari majlis, terus ke rumah Ayah, terus hantar keluarga balik ke rumah di S13 dulu. Penulis & ayah solat di surau s13 & terus ke HQ Media Karangkraft ... inilah dia gambo-gambonya... panjang ceritanya.... khabornya deme nak buat trip ke Rao. (Rao is just another 3 hours drive from Bukittinggi, Sumatra Barat).

Menarik juga kisahnya kenapa Orang Rao berhijrah beramai-ramai ke Tanah Melayu dan membuka penempatan disana-sini. Nak ke Rao, wajib singgah ke Bukittinggi dulu. Maknanya, keluarga penulis mempunyai advantage dari orang lain segi logistik dan tempat tinggal. Tambahan pula memang setiap tahun penulis menziarahi nenek di Bukittinggi sejak tahun 2004 lagi. Sejak ada Air Asia lagilah ligat. The food, the scenery and cool weather memang amat mengujakan. (Nota: Nenek meninggal beberapa hari sebelum Raya Haji 2011. Alfatihah untuk nenek, Hajjah Timursila Bte Saman, semoga ruhnya diampuni, dicucuri rahmat Illahi serta ditempatkan bersama golongan ambiya', siddiqin, shuhada' serta solihin. Aamin.)

Persoalan yang penulis mahu utarakan adalah - berbeza sangatkah urang Rao dengan urang Minang?

Dari pemerhatian penulis, dari segi bahasa pertuturan lebih kurang sama aje. Mungkin telor percakapan sedikit berbeza. Kalau dari segi adat, Urang minang mengamalkan sistem matrilineal. There is no such thing as a half minang. Kalau ibu anda urang minang, anda juga keturunan urang minang.

Namun dari segi sejarah, khabarnya orang Rao mengembangkan agama Islam kepada Urang Minang, Urang Mandailing dan Batak yang mereka semuanya dahulu asalnya beragama Buddha atau tidak beragama. These three great nations berperang dan berbunuh-bunuhan sesama sendiri, sehinggalah suatu cara difikirkan untuk mengurangkan korban nyawa - caranya 2 nations yang terkuat antara 3 nations ini akan berlaga kerbau. Syaratnya siapa yang kalah tidak boleh lagi mengganggu siapa yang menang. Pada masa itu seteru utama bangsa Rao yang mengembangkan Islam adalah Luhak Nan Tigo. Luhak Nan Tigo memenangi pertandingan laga kerbau tersebut dan sehingga ke hari ini menggelarkan tanah asal mereka Minangkabau yang bererti "Menang Kerbau". Antara akibat penting pertandingan laga kerbau itu adalah urang minang dan urang Mandailing berjaya diIslamkan, dan ketiga-tiga bangsa ini berjaya disatukan dibawah panji-panji Islam. Urang Rao kalah takpe, janji Islam terus gemilang. Perbahasan lanjut mengenai kerajaan Minangkabau boleh di dapati di link ini.

Setelah beberapa lama, muncul pula ancaman dari belanda yang datang untuk berniaga (sebenarnya menjajah) dan menyebarkan agama kristian didalam peperangan yang dikenali sebagai Perang Pedir/Perang Paderi yang berlangsung selama 32 tahun. Asalnya kenapa perang paderi terjadi adalah kerana pertembungan ulama dan mereka yang mahu menegakkan adat. Maklumat mengenainya anda boleh layari di link ini.

Akibat daripada penentangan kepada penjajah yang bermula di Sumatra Barat ke atas Belanda juga merebak ke Semenanjung Tanah Melayu dengan penentangan kepada Inggeris. Setelah membaca maklumat yang ada pada hemat penulis, tak ada banyak beza diantara melayu sama ada urang rao atau urang minang. Hakikatnya sesuatu bangsa itu menjadi mulia kerana kuatnya pegangan kepada ajaran Islam. Maka benarlah apa yang terkandung didalam Khutbah Wida' Nabi Muhammad S.A.W.

"Tiada kelebihan diantara orang arab dan orang bukan arab kecuali atas dasar takwa".

Bila kita meninggalkan Islam, hilanglah segala kemuliaan sesuatu bangsa itu. Kita berpecah dan memperlekehkan ajaran agama yang mulia, berperang sesama sendiri, yang untung hanyalah bangsa yang beragama lain yang mempunyai agenda sendiri. Tidakkah kita berasa malu! Orang Rao berhijrah meninggalkan tanah air leluhur mereka untuk menyelamatkan diri dari serangan kafir Belanda, tapi di Tanah Melayu, sudah siap sedia ada Inggeris yang mengamalkan pecah perintah secara diplomasi. Dan jika diperhatikan betul-betul, beberapa meriam di Kota Fort de Kock, Bukittinggi, Sumatra Barat mempunyai tulisan Perancis.... heran ye...bukan Belanda. Maknanya meriam rampasan dari perang Inggeris-Perancis zaman Napoleon Bornaparte dan kemudian perang antara penjajah dengan Belanda digunakan semula untuk berperang menghancurkan kita orang Islam Nusantara!

Sama ada wujud perbezaan kerajaan kita di Malaysia sekarang dengan pemerintahan Inggeris - itu anda kena fikirkan sendiri setelah membaca dan mengkaji Perlembagaan Negara!

Setakat itulah sahaja celoteh merapu untuk entry blog kali ini!

Friday, October 14, 2011

A Blast from the Past

Reunion raya bekas guru homeroom dan anak murid

Inilah dia hadiah-hadiah dari anak-anak Aunty Indriaty.. sampai lena tidurnya

Monday, October 10, 2011

We shall miss you Steve Jobs..

To me, one of the most memorable quotes from Steve Jobs would be:

"Remembering that I'll be dead soon is the most important tool I've ever encountered to help me make the big choices in life. Because almost everything - all external expectations, all pride, all fear of embarrassment or failure - these things just fall away in the face of death, leaving only what is truly important. Remembering that you are going to die is the best way I know to avoid the trap of thinking you have something to lose. You are already naked. There is no reason not to follow your heart."

Fikirkanlah:

Ten years ago we had these characters around -
Bob Hope, Steve Jobs and Johnny Cash.

What do we have now?
No Hope, No Jobs and No Cash!

Mencintai orang Miskin

Orang-orang miskin tidak boleh disia-siakan, mereka harus dihormati dan dimuliakan selaras dengan asas kemanusiaan. Merekalah yang membuat kita diberi rezeki Allah dan ditolong Allah dan kita amat dianjurkan untuk menyayangi dan melindungi mereka. Amat rugilah mereka yang menyombongkan diri, tidak mahu bercampur atau berkenal mesra dan hanya meminggirkan golongan miskin selama di dunia ini hanya atas dasar mereka ini bukan sama "standard" atau "class" dengan kita. Sedangkan apa bila kita mati dan dikuburkan nanti, pangkat dan harta tidak turut serta menemani kita didalam barzakh nanti. Yang ada hanya lubang sempit dan gelap... . Oleh kerana itu, kisah dan teladan yang dipaparkan oleh Allahyarham Tan Sri P.Ramlee yang mengandungi teguran tersirat untuk mendidik masyarakat dalam filem "Ibu Mertuaku" boleh dijadikan panduan.

Dari Abu Dzar berkata: Rasulullah kekasihku berpesan kepadaku untuk istiqamah pada beberapa hal. Beliau berpesan kepadaku agar tidak melihat kepada orang yang lebih tinggi dalam hal kekayaan, tetapi hendaklah melihat kepada orang yang lebih rendah daripada aku. Beliau berpesan kepadaku agar menyintai orang-orang miskin dan selalu dekat dengan mereka. Beliau berpesan kepadaku agar menyambung silaturrahim walaupun mereka berpaling.Beliau berpesan kepadaku agar aku tidak takut celaan orang yang mencela. Beliau berpesan kepadaku agar aku berkata yang benar (haq) walaupun pahit. Beliau berpesan kepadaku supaya aku banyak membaca "La haula wala quwwata illa billah", kerana kalimat itu adalah kekayaan surga.

Rasulullah sangat menyintai orang-orang miskin. Kerana memang orang miskin yang sabar mempunyai kelebihan dan keistimewaan di sisi Allah. Maka hati-hatilah anda jangan meremehkan dan menghinakan orang miskin yang sabar dan tidak pernah meminta-minta. Kerana ketahanan mereka dalam menghadapi cobaan, maka Allah sangat menyukai mereka kerana sesungguhnya orang miskin kelak banyak yang menjadi penghuni surga!

Pernahkah anda bertemu dengan mereka yang miskin harta, tetapi sebenarnya mereka kaya ilmu, kaya jiwa dan amat tinggi budi bahasa? Ada di antara mereka yang walaupun tidak berpelajaran tinggi sekalipun, namun amat ringan tulang dalam menghulurkan pertolongan kepada orang yang lebih memerlukan bantuan hatta apabila meninggal orang-orang seperti ini, maka berduyun-duyunlah orang ramai datang menghadiri dan memenuhi masjid diupacara solat jenazah sehingga dibuat solat jenazah 2 -3 round kerana kesempitan ruang dan amat ramai sekali yang menghantarkan jenazah ke kubur sehinggakan ianya menimbulkan kehairanan orang lain yang tidak mengenali simati yang tertanya-tanya - Subhanallah! Siapakah Hamba Allah yang meninggal pada hari ini? orang besarkah? ahli perniagaankah? Dia seorang Dato' kah?.... sedangkan hakikatnya simati hanyalah seorang buruh kasar dan peniaga kecil-kecilan menanggung ahli keluarga yang ramai, tinggal dirumah tua usang, yang hanya menunggu masa untuk dirobohkan kerana terletak dalam penempatan setinggan!

Apakah kita ini tergolong dalam ahli Syurga atau ahli Neraka?

Seorang ustaz pernah berkata, sebenarnya, kita boleh mengetahui diri kita golongan mana. Ah! Bagaimana tu Ustaz? Tolong jelaskan?, tanya seorang rakan dengan penuh kebimbangan.

Jawab sang Ustaz, katakanlah tuan mempunyai rumah sebuah banglo.... sudah tentulah tuan berusaha sedaya upaya untuk memiliki banglo berkenaan. Tidak cukup hanya memiliki, ianya juga perlu dihiasi agar kelihatan menarik dan ini memerlukan pengorbanan titik peluh dan wang ringgit yang banyak dibelanjakan tuan selama ini dan ada diantaranya tuan terpaksa bergolok gadai demi untuk mendapatkannya.

Tidakkah pernah tuan bertanya kepada diri sendiri, apakah usaha dan pelaburan kita selama ini memadai dan cukup untuk memiliki sebuah rumah yang indah dan semestinya lebih hebat lagi didalam Syurga???

Thursday, October 06, 2011

Trip to the Northern States

Alangkah bahagianya kalau boleh santai begini setiap hari!

Fisherman's Village No. 1 @ Pantai Kok, Langkawi

Fisherman's Village No. 2 @ Pantai Kok, Langkawi

The escape hatch

Entrance to the Fields of Burnt Rice, Langkawi

Tuesday, October 04, 2011

Di manakah Allah???

A swell weekend

An injured singapore player... sakit tau! - apasal korang semua tak sporting kasi boo pulak..

Singapore scores!

Cubaan jarak jauh striker berbisa Malaysia, Mohd Safee Mohd Sali berjaya ditepis keluar

It is a very rare occasion you would find me in a Stadium

A giant fork lift... maybe a refugee/survivor from the Cybertron wars

Amy Search mendendangkan Fantasia Bulan Madu

Para Penyokong Pasukan Selangor... berpeluh tengok veteran Selangor pukul veteran Singapore 3 -1

Tiket free... & a free date with my wife

Ole-ole utk kawan-kawan dari Langkawi

From another angle..

Friday, September 30, 2011

Penganaiya Pembantu Rumah masuk Neraka!

Link mengenai penderaan kepada pembantu rumah adalah dirujuk.

Adakah anda mempunyai pembantu rumah?

Apakah anda menjaga kebajikan pembantu rumah anda dengan baik?

Sudahkah anda membayar dengan penuh gaji mereka sebelum kering peluh mereka?

Atau hakikatnya anda sering menganaiya mereka dengan tidak memberikan mereka makan dan minum secukupnya atau makanan mereka anda catu?

Adakah anda menjaga sakit pening mereka?

Pernahkah anda mengurung pembantu rumah anda?

Pernahkah anda menziarahi kampung pembantu rumah anda atau setidak-tidaknya bertanyakan khabar mengenai keluarganya?

Pernahkah anda bertanya kepada diri sendiri - kenapa pembantu rumahku lari?

Jawablah dengan jujur - Sudah masuk berapa orang pembantu rumah anda yang lari kerana tidak tahan dengan perlakuan anda?

Selama ini didada-dada akhbar hanya menceritakan kisah betapa jahatnya pembantu rumah tanpa membuat semakan sama ada benarkah kelakuan majikan amat terpuji dan perlakuan sipembantu rumah amat keji sekali???

Pembantu rumah anda adalah termasuk orang yang perlu diberikan rahmat. Setelah anak dan suami/isteri, pembantu rumah anda sebenarnya merupakan orang yang paling dekat dengan anda. Dia lebih dekat dengan anda dan anak-anak daripada saudara mara anda sendiri. Dia lebih mengetahui tentang anda daripada saudara mara anda. Dia patut dihormati dan dijaga sebaiknya. Janganlah pembantu rumah anda dianggap sama tarafnya dengan hamba sahaya yang diperlakukan sesuka hati oleh majikan.

Dari Abu Dzar berkata, Rasulullah Saw bersabda: "Para pembantu, mereka adalah saudara-saudara kamu. Allah telah menjadikan mereka sebagai satu golongan yang berada di bawah kekuasaan kamu. Maka barangsiapa yang telah menjadikannya berada dalam kekuasaannya, hendaklah memberi makan sama dengan yang dia makan, memberi pakaian sama dengan yang dia pakai, dan tidak memberikan tugas yang memberatkannya. Jika memberikan tugas berat, hendaklah membantunya. (HR. . At-Tirmidzi)

Janganlah kita melakukan tindakan-tindakan kasar dan tidak berperikemanusiaan. Walau siapa pun dia, pembantu rumah adalah orang yang bekerja untuk kita demi kesenangan kita. Mungkin anda menganggap pekerjaan mereka hina dan remeh. Tetapi sesungguhnya mereka sangat menghormati anda dan memuliakan anda. Kalau mereka mempunyai pilihan, dia pasti lebih senang tidak mahu berkerja menjadi pembantu rumah. Tetapi karena terpaksa dia tidak pernah memikirkan risiko yang harus dia tanggung. Ada yang datang nun jauh dari seberang lautan meninggalkan keluarga dikampung demi semata-mata untuk memperbaiki ekonomi dan menyara kehidupan keluarga.

Pekerjaan yang dilakukannya tidak lebih sebagai cara mencari rezeki yang halal, walau harus banyak menghadapi cobaan dan dugaan. Kadangkala dia dimarahi, kadangkala dia dijadikan kambing hitam, dan kadang dia jadi tempat melepaskan geram oleh majikan. Tidak sedikit pembantu dituduh yang bukan-bukan. Perlakuan buruk juga tidak jarang dilakukan oleh anak-anak majikan. Ada yang memaksanya untuk melakukan hal-hal yang sebenarnya tidak layak dilakukan. Ada anak-anak majikan yang dengan sengaja memukul dan mencederakan pembantu rumah mereka. Ada juga yang difitnah oleh anak-anak majikan mereka. Ada juga majikan yang akan memarahi pembantu rumah mereka kerana menegur anak majikan. Komen seperti "Ah! dia hanya maid yg aku bayar gaji aje... yang layak marah anak aku, hanya kami mak bapak budak ini sahaja!". Sedangkan teguran yang dibuat oleh pembantu rumah adalah sebenarnya demi kebaikan anak-anak itu sendiri atas dasar kasih sayang dan keikhlasan sipembantu rumah.

Dari Ibnu Mas'ud Al-Anshari berkata, aku pernah memukul budak/pembantuku, kemudian aku mendengar suara dari belakangku berkata: "Mengertilah Ibnu Mas'ud, mengertilah Ibnu Mas'ud!" Aku menoleh, ternyata aku bersama Rasulullah, lalu beliau bersabda:" Bagi Allah lebih berkuasa dari apa yang kamu lakukan kepada pembantu." Maka sejak saat itulah Ibnu Mas'ud tidak pernah memukul pembantunya. (HR. At-Tirmidzi)

Link kepada keterangan - siapakah dia Ibn Mas'ud dan hubungannya dengan Rasulululah S.A.W..

Apa yang disampaikan oleh Rasulullah sungguh patut dijadikan peringatan bagi para majikan. Allah lebih berkuasa daripada apa yang dilakukan oleh majikan kepada pembantunya. Artinya, bahwa pembantu yang diperlakukan tidak baik pada hakikatnya dia sedang dizalimi atau dianiaya oleh majikan. Orang yang dizalimi doanya dikabulkan Allah. Dan mana-mana pembantu rumah yang diperlakukan tidak baik akan dibela oleh Allah Swt. Allah akan menunjukkan kekuasaan-Nya kepada majikan. Majikan yang jahat kepada pembantunya tidak akan masuk surga!

Dari Abu Bakar, dari Rasulullah Saw bersabda: "Tidak masuk surga orang yang berbuat jahat kepada pembantu." (HR. At-Tirmidzi).

Wednesday, September 28, 2011

Pesanan Doa Ke Tanah Suci

"Salam zaws,

edited version of your doa. Ok tak? Ada pepe nak tambah lagi?

Bismillahissyafi bismillahil kafi bismillahil wafi bismillahil mua’fi. Ya Allah, kau perkenankanlah doa rakanku Zawaluhelme Abdul Wahab supaya kau anugerahkan kesejahteraan hidup ibunya Zaharah Arshad & ayahnya Abd Wahab Johar yg keduanya kini uzur. Kau anugerahkanlah kesihatan kepada mereka agar mereka dapat menjalankan ibadah kepadaMu. Ya hayyu Ya Qayyum, kau perkenankanlah doa Zawaluhelme Abdul Wahab agar beliau & keluarga bertambah iman & takwa kepadaMu, tetap berada di dalam agamaMu. Ya Razzaq, kau kurniakanlah kemurahan rezeki kepada mereka dan permudahkanlah urusan mereka supaya mereka dapat dpt menjadi tetamuMu, menjejakkan kaki ke Tanah SuciMu dan menziarah BaitullahMu."

Ayong Mahani, one of my sis akan pergi menunaikan fardu Haji tak lama lagi. The above is the exact dua she drafted for me... adusss... Kak Yong, boleh tangkap sayu. Rindu hati ini nak pergi ke sana lagi, hopefully next time with my wife. To all my friends yang mendapat jemputan menjadi Tetamu Allah - Selamat menunaikan ibadat & semoga kalian pulang ke pangkuan keluarga yang ditinggalkan kelak, menjadi Duta Allah kepada rakan-rakan yang lain. Amin.

Monday, September 26, 2011

Mohon doakan ibu saya

Assalamualaikum wrt wbt

Para pengunjung laman blog yang dirahmati Allah

Mohon tuan-puan apalah kiranya dapat mendoakan kesejahteraan ibu saya yang dijadualkan akan menjalani pembedahan kerana sakit kanser payudara di Shah Alam esok. Mudah-mudahan dipermudahkan dan diberikan kesembuhan kepada beliau. Amin.
Sekian terima kasih.

(Note : details are scant, venue of the pusat rawatan secara Islami ini tidak diketahui oleh ramai orang tempatan. Khabarnya org luar yang ramai datang. Maklumat mengenainya ada dipaparkan di link ini. The whole affair clashes with tomorrow's event where I am scheduled to give a presentation to the whole organisation on Personal Data Protection Act 2010.

Sekiranya sempat ikut serta, penulis akan
berkongsi pengalaman yang diperolehi untuk kepentingan bersama.

Rahmat Allah Mengalahkan MurkaNya

Allah SWT sangat murka bila menyaksikan hambaNya mendurhakaiNya. Allah mengancam akan menurunkan siksa yang pedih kepada hambaNya yang menentang ketuhanan-Nya. Tetapi kemurkaan Allah tidak akan pernah diwujudkan sebelum rahmatNya didahulukan. Apapun buruknya kelakuan manusia, setinggi apapun kejahatannya dan sebesar apapun kamaksiatannya, dan seluas apapun dosanya. Tetapi sedarkah kita bahawa Allah yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang masih memberikan rahmatNya dan Rahmat ini juga berikan kepada mereka yang kafir.

Dari Abu Hurairah r.a. dari Rasulullah Saw bersabda: Sesungguhnya ketika Allah memutuskan penciptaan, Allah telah menuliskan di atas Arasy singgahsananya: RahmatKu mendahului kemarahanKu (HR. Bukhari). Menurut riwayat Muslim: "RahmatKu mengalahkan kemarahanKu."

Di zaman Nabi Musa A.S., di kala musim kebuluran dan kekurangan makanan, orang-orang datang menghadap Nabi Musa memohon agar berdoa kepada Allah. "Hai Musa yang berbicara dengan Allah! Berdoalah untuk kami agar Allah menurunkan hujan," kata mereka.

Nabi Musa keluar bersama kaumnya menuju padang pasir. Jumlah mereka lebih dari 70,000 orang. Nabi Musa berdoa: "Ya Tuhanku! Turunkan hujanMu kepada kami! Tebarkan rahmatMu kepada kami! Rahmati kami lantaran adanya anak-anak yang menyusu, haiwan-haiwan ternak yang merumput, dan orang-orang tua yang sujud."

Suasana tidak berubah. Yang terjadi adalah sebaliknya. Langit semakin cerah, dan matahari semakin memancarkan panas. Musa berkata: "Ya Tuhanku! Jika wajahku sudah hilang, tidak Engkau pandang, maka dengan kebesaran Nabi Muhammad yang Engkau utus di akhir zaman, kami memohon."

Allah menjawab: "Hai Musa, wajahmu tidak hilang dari pandanganKu, Wajahmu masih ada di sisiKu. Tetapi di tengah-tengah kaummu ada seorang hamba yang membangkang kepadaKu selama 40 tahun dengan melakukan kemaksiatan. Panggil dia di antara orang banyak, supaya menunjukkan diri di tengah-tengah mereka."

"Ya Tuhanku dan Junjunganku! Aku adalah hamba yang lemah, suaraku lemah, sampai di mana mungkin didengari oleh mereka yang jumlahnya lebih dari 70,000 orang?"

"Kamu hanya mengeluarkan suara panggilan, dan Aku yang akan menyampaikan."

Nabi Musa As berdiri dan mulai memanggil-manggil: "Hai hamba yang durhaka kepada Allah, yang melakukan kemaksiatan selama 40 tahun! Keluarlah dan tunjukkan dirimu di tengah-tengah kaum! Karena kamulah, hujan terhalang!"

Orang yang berdosa itu menengok ke kiri dan ke kanan, tidak melihat ada seorangpun yang keluar menunjukkan diri. Dia tahu bahwa dirinyalah yang dicari. Dalam dirinya berkecamuk pertanyaan: "Kalau aku keluar di antara sekian banyak orang, aku akan dipermalukan di tengah-tengah para pemimpin Bani Israil. Kalau aku duduk bersama mereka, hujan tidak akan turun." Kepalanya dimasukkan ke dalam baju, menyesali apa yang dilakukan, dan mengaku kepada Allah: "Ya Tuhanku! Aku telah mendurhakaiMu 40 tahun lamanya dan Engkau membiarkan aku tetap hidup, Engkau masih terus memberikan rahmat kepadaku. Kini aku mendatangiMu dengan penuh ketaatan, maka terimalah kami..........."

Belum sampai selesai dia berdoa, Allah telah mengirimkan mendung berarak, dan turunlah hujan.

Nabi Musa As bertanya: "Ya Tuhanku dan Junjunganku! Dengan apa Engkau telah menurunkan hujan, sementara belum seorang pun yang keluar di antara kami."

Allah menjawab: "Aku menurunkan hujan dengan doa orang yang membuat Aku mencegah turunnya hujan kepada kalian."

"Tuhan.., tunjukkan aku orang yang Engkau maksud!"

"Hai Musa, sungguh Aku tidak mempermalukan dia ketika dia mendurhakaiKu, Apakah aku harus mempermalukan dia ketika dia mentaati Aku? Hai Musa, Aku paling benci pada orang-orang yang membuat malu orang, bagaimana mungkin Aku membuat malu?"

Saturday, September 24, 2011

What do you feel?



Good art by Akim. Really love the song, but the video makes me really mad! Rasa macam nak lempang budak laki ni.... No emotional intelligence at all...

Jang Geun Suk - Manyageh

IRON DJ / DOWNLOAD MP3

In contrast, the above is Manyageh (If) not by the original singer, Taeyeon, but by one of the stars of the Korean Drama, HGD.

Wednesday, September 21, 2011

Hard Knocks in life

Hard knocks in life 're not taught in schools
But are based on experiencing matters
Wrong judgment - would leave you in tatters
Sometimes we should be glad acting the fool
& being used up as a tool
then regret it much later,
There in the Hereafter.


Zaws
21 september 2011

Monday, August 29, 2011

Contoh Surat Bercuti untuk Pembantu Rumah Indonesia (Versi Standard)

Diperturunkan disini deraf surat cuti untuk pembantu rumah. Semoga perkongsian ini dapat dicatat sebagai hasanat yang berterusan untuk penulis. Aamin.

Update: 23 Julai 2013. Penulis mendapat khabar bahawa deraf surat ini (termasuk dengan rujukan kepada Hadith Nabi S.A.W. telah menjadi standard yang diterimapakai oleh pihak Imigresyen Republik Indonesia di Medan, Sumatra Utara. Alhamdulillah. Baru-baru ini juga ada pengunjung blog datang bertemu empat mata dengan penulis. Baguslah kalau usaha kita dihargai. Pengunjung adalah bebas menggunakan deraf surat untuk urusan pembantu rumah anda dengan syarat, ianya bukan untuk tujuan komersil atau disiarkan di blog lain tanpa membuat rujukan sumber asal dari mana anda memperolehinya.
***************************************************
Tanggal : [                 ]
U/P : Pihak yang Berkenaan
Tuan,
Kebenaran Pulang Bercuti Bagi Pembantu Rumah
Nama :
No. Passport Indonesia

Sehubungan perkara di atas, saya dengan ini memberi kebenaran untuk bercuti selama [...] hari dari tarikh berangkat pulang ke Indonesia, kepada pembantu rumah saya yang namanya dinyatakan di atas.

Sukacita pihak tuan dapat mempermudahkan urusan beliau dalam perjalanan pulang ke kampung halaman beliau and kembali semula ke Malaysia untuk kembali bertugas dengan selamat tanpa gangguan dan apa jua halangan.

Sepanjang pengetahuan saya, tidak wujud undang-undang bertulis Negara Indonesia yang mewajibkan apajua pembayaran tambahan dibuat oleh pembantu rumah yang pulang sekiranya kepulangan pembantu rumah tidak disertai dengan surat pengesahan cuti dari majikan berdasarkan hujah bahawa hal ehwal pemberian cuti adalah urusan peribadi untuk pengesahan pembantu rumah dengan pihak Imigresyen Malaysia sahaja dan ianya tidak mempunyai kaitan dengan mana-mana pihak di Indonesia. Tambahan pula, tidak terdapat apa-apa aturan mewajibkan bahawa surat cuti pembantu rumah mesti ditaip dengan mesin taip/dicetak dengan pencetak komputer. Surat tulisan tangan daripada majikan sewajarnya adalah memadai. Oleh yang demikian, tindakan pihak-pihak tertentu (sama ada dari pihak pemerintah Malaysia ataupun pemerintah Indonesia) yang mahu menuntut pembayaran tambahan daripada pembantu rumah saya tahun lepas untuk “memudahkan urusan” adalah amat dikesali.

“Allah melaknat mereka yang memberi rasuah dan penerima rasuah serta orang yang memberikan jalan terhadap kedua-duanya,” (riwayat Ahmad)
“Penerima dan pemberi rasuah akan ditempatkan dalam api neraka”. (riwayat At Tirmidzi)

Oleh kerana terdapat banyak aduan penganaiyaan yang diterima, seandainya pembantu rumah saya dan/atau rakan-rakannya yang pulang bersama-sama dengannya dikenakan apa jua bayaran tambahan, sila pihak tuan terlebih dahulu mengemukakan dengan jelas, bukti referansi kepada Undang-Undang Ketenagakerjaan Indonesia atau peraturan imigrasi ataupun aturan fiskal Indonesia yang menjadi sumber hukum yang jelas menyokong tindakan menuntut bayaran tambahan tersebut. Sekiranya wujud undang-undang seperti itu, setiap dan tiap-tiap pembayaran mestilah disokong dengan pengeluaran karcis/resit rasmi sebagai bukti pembayaran telah dibuat dengan benar yang dikeluarkan oleh pihak tuan. Rujukan adalah dibuat kepada Pasal 23 (2) Undang-Undang Dasar Republik Indonesia 1945 BAB VIII - HAL KEUANGAN yang menyatakan bahawa “Segala pajak untuk keperluan negara berdasarkan undang-undang”.

Warganegara Indonesia yang berkerja dengan ikhlas pulang ke kampung seharusnya dilayan dengan sewajarnya secara adil, saksama dipermudahkan urusannya dan tidak ditindas, dizalimi dan diperbodohkan oleh sesiapapun.

Seandainya pihak tuan masih memerlukan apa-apa pengesahan, saya boleh dihubungi ditalian [ .....................]

Segala bantuan dari pihak tuan memudahkan urusan keluar-masuk pembantu rumah saya amat dihargai dan didahului dengan dengan ucapan terima kasih.
Yang benar,

………………………………….
Nama
Salinan pendua: Kedutaan Republik Indonesia Kuala Lumpur

Anda mungkin juga meminati link ini:
Majikan yang menganaiya pembantu rumah masuk neraka!

Kita adalah apa yang kita berikan

Dikala orang ramai telah sunyi meninggalkan kotaraya dan urusan kerja mereka dan mula berangkat pulang ke kampung halaman untuk menyambut hari raya bersama keluarga, penulis masih berada dipejabat menyiapkan beberapa tugasan.

Penulis teringat kepada senikata lagu yang pernah dipopularkan oleh Herman Tino yang berbunyi begini:

"Harta bukan milikmu,
Milik mu hanya rezeki,
terkurang kumpul lagi,
terlebih memberilah..."


Hakikatnya, kita hanya boleh memberi apa yang ada pada diri kita.

Seorang yang kaya harta, boleh memberi sedekah atau menginfakkan hartanya kepada orang yang memerlukannya dimana harta tersebut dapat dibelanjakan kepada jalan yang diredhai Allah. Apa yang diberikan itulah sebenarnya milik kita, bukan yang disimpan atau dipendam untuk diri sendiri dan pemberian tersebut akan dicatat dan digandakan berlipat kali ganda ganjarannya oleh Allah.

Seseorang yang ada padanya ilmu, dapat memberikan ilmu pengetahuannya dan menyebarkannya agar ianya dapat menjadi panduan yang berguna kepada orang lain.

Sementara seseorang yang mempunyai kejujuran dan keikhlasan dapat memberikan teladan kepada orang kerana kejujuran dan keikhlasan beliau.

Seorang hakim atau pemimpin yang adil dan telus tidak dapat memberikan yang lain kecuali keadilan dan ketelusan yang dibawanya.

Begitu jugalah terjadi kepada golongan yang mempunyai sifat mazmumah dalam dirinya. Waima seorang penzalim akan hanya memberikan kezalimannya kepada orang lain. Tiada yang selamat dari kezalimannya. Seorang yang pendusta akan hanya menjaja kedustaannya kepada khalayak ramai.

Ah... aku tidak ada harta untuk disedekahkan, komen seorang rakan - Tidak menjadi masalah. Bersedekahlah dengan senyuman anda, mungkin senyuman anda dapat memberi keceriaan kepada orang lain; tenaga anda mungkin dimanfaatkan untuk membantu orang yang lemah. Kepakaran anda dalam bidang-bidang atau ilmu tertentu juga boleh disumbangkan. Terlalu banyak ruang yang Allah berikan sebenarnya untuk kita melipatgandakan hasanat / amalan baik. Kalau anda merasa lemah dan tidak berkuasa untuk bercakap menegakkan yang hak atau memperkatakan tentang kebenaran, anda boleh menceburi bidang penulisan. Percayalah, mata pena sebenarnya jauh lebih tajam dari mata pedang - syaratnya mudah - mata hati mesti celik dan dipertajamkan terlebih dahulu dengan menuntut ilmu!

Cerminlah diri kita - kerana diri kita sebenarnya adalah apa yang kita berikan dengan ikhlas dan rendah hati kepada orang lain kerana Allah dan tidak mengharapkan balasan. Yakinlah, kelak Allah jualah yang akan membalasnya. Kerana itu istiqamahlan dalam memperbaiki diri kita agar diri kita menjadi lebih baik dari diri kita yang semalam.

Selamat Hari Raya Aidil Fitri, semoga anda sekalian dimana juga anda berada diberkati Allah dan telah berjaya meraih "distinction" dalam menjalani amal ibadat sepanjang bulan Ramdhan tahun ini. Amin.

Thursday, August 25, 2011

BANK RAKYAT TELAN WANG PELANGGAN (Part 2)

ENAM (6) purnama telah berlalu sejak kejadian itu, sehingga kini penulis tidak mendapat apa-apa maklum balas positif dari pihak BANK RAKYAT yang telah menelan wang penulis walaupun penulis dengan sabar menunggu ianya dikembalikan. Dan dalam tempoh itu juga, penulis tidak mengeluarkan baki wang simpanan yang ada agar bukti dapat dikekalkan yang mengakibatkan penulis terpaksa meminjam wang dari isteri dan rakan baik yang mengetahui perihal kejadian yang berlaku.

Flashback perbualan diantara penulis dan staff kaunter Bank Rakyat yang disiarkan dalam blog penulis di link ini.

"S: Berapa lama duit yang bank R dah tolak dari akaun saya akan dikembalikan?
J: Biasanya kalau pemilik akaun Bank R, paling cepat tiga minggu....

S: paling cepat.............TIGA MINGGU!!!!!!!!!! Apasal lama sangat???
J: Itu prosedur biasa encik. Nasib baik encik keluarkan wang akaun bank R dengan mesin ATM Bank R juga. Kalau encik pengguna MEPS, paling cepat 4 minggu!!!!"


Persoalannya sekarang, semasa di kaunter bank, kenapa dikatakan penulis "bernasib baik" kerana kononnya "bertindak bijak" hanya mengeluarkan wang dari Mesin ATM yang dioperasikan sendiri oleh BANK RAKYAT dan bukannya bank lain dalam rangkaian MEPS? Mana perginya tempoh TIGA MINGGU seperti yang dijanjikan (yang dirasakan tersangat lama oleh penulis berbanding dengan bank-bank lain?).

Selama ini memang penulis ada membuat tindakan susulan dengan membuat panggilan telefon kepada call centre yang hanya menyatakan perkara tersebut apabila telah dibuat laporan mungkin sedang diproses. Bila ditelefon asyik sedang diperoses gamaknya. Ada juga beberapa panggilan telefon dari BANK RAKYAT, lega hati bila mengetahui sipemanggil adalah staff BANK RAKYAT, Insya Allah, wang penulis yang ditelan tersebut dapat dikembalikan semula, namun hampa kerana tujuan sipemanggil dalam setiap dan tiap-tiap panggilan hanya ada dua - sama ada menawarkan pinjaman bank rakyat pada kadar rendah atau tawaran untuk mendapatkan KAD HUTANG mudah-mudahan Penulis bertambah hutangnya! Apabila ditanya, kenapa mesti saya berhutang sedangkan BANK RAKYAT sendiri dah telan wang saya sampai la ni tak dikembalikan dan tanpa apa-apa khabar berita, para pemanggil semuanya NAFSI-NAFSI memohon maaf dan mengatakan bukan kerja kami. Apabila ditelefon, jawapannya mungkin dalam proses! Mungkin????

Jawapan apa tu?

Jelas kredibiliti BANK RAKYAT telah terjejas teruk pada pandangan mata penulis. Dah la jawapan standard paling awal TIGA (3) MINGGU melampai standard mana-mana bank lain yang beroperasi diMalaysia. Sekarang kesulitan yang dihadapi penulis dah melampaui tempoh yang sepatutnya. Apakah BANK RAKYAT tiada standard operating prosedur dalam hal ini.

Maka dengan hati yang agak panas, disiang hari bulan Ramadan 25 Ogos 2011 (siang tadi) penulis siap dengan dokumen salinan slip transaksi, salinan aduan yang dibuat pada 21/02/2011 dan juga salinan print out dan extract Blog Penulis bertarikh yang sama pergi ke Bank Rakyat Seksyen 9 Shah Alam dengan hajat untuk berjumpa terus dengan pengurus bank.

Sampai sahaja ke bank, penulis terpaksa beratur lama untuk membuat semakan akaun bank di ATM. Hah! Dah sah... sampai la ni wang yang hilang tersebut tidak lagi dimasukkan ke dalam akaun simpanan penulis. Hajat penulis untuk bertemu manager ditahan dikaunter kerana petugas perlu mencari laporan simpanan bank yang telah dibuat. Pada mulanya penulis diarahkan agar balik dahulu kerana ianya mengambil masa untuk mencari fail transaksi - tapi penulis dengan tegas mengatakan, tak apa, carilah fail tu sekarang, saya akan tunggu. Lagi pun dah ENAM BULAN saya menunggu, takkan nak TUNGGU lagi ENAM BULAN!!!! Hari tu janji paling lama 3 minggu aje!

Dan macam mana dengan keuntungan simpanan saya?

J : Oh.... biasanya kita cuma pulangkan wang yang hilang sahaja...

S: daH ENAM BULAN saya mengalami kesukaran tak dapat mengeluarkan wang dan tak dapat apa-apa faedah sedangkan BANK dah ENAM BULAN mengaut keuntungan. Patut ke? Tak HARAM ke - sebab saya tak akan halalkan.

J: Itu kena tanya bank yang bertamggungjawab, cawangan Seksyen cuma jaga ATM di UITM Shah ALam. Kami tak jaga ATM TESCO Shah Alam? Itu bukan bidangkuasa kami. Kami tak boleh nak periksa pun. Kalau Kat ATM TESCO, Branch Subang Jaya yang jaga.


(Lagi penulis jadi hot, hari tu kata suruh laporkan ke Cawangan Bank Rakyat Seksyen 9 Shah Alam - baru hari ini penulis mendapat pendidikan geografi terbaru bahawa Tesco Seksyen 13 Shah Alam berada dalam kawasan Subang Jaya) NAFSI-NAFSI! Sebijik macam masalah yang penulis pernah hadapi masa masih menjadi pengamal undang-undang setiap kali ada laporan yang perlu dibuat ke pihak POLIS. Kalau dengan pihak polis lagilah pening..... Tuan, salah Balai, walaupun anakguam encik aksiden depan sana (tempat kejadian jauh lebih hampir dengan balai tersebut) tapi encik kena buat laporan kat Balai polis KL sebab dalam kawasan KL. Habis tu depa tu bukan anggota polis ke?

Berbalik kepada kes BANK ENAM BULAN, setelah menunggu beberapa lama, barulah fail transaksi laporan diperolehi - oh ya encik ada buat laporan pada sekian haribulan, kami dah faks (penulis dengan geram mendengarnya) pada sekian haribulan (setelah beberapa hari). Ini staff pejabat cawangan Subang Jaya yang kena ambil tindakan dan pegawai tersebut memberikan no telefon Puan Wani 03-8023 XXXX untuk encik buat follow-up.

S: bagaimana dengan keuntungan dividen atas deposit wang yang hilang tersebut tu? Leboh macam tu aje ke?
J: Itu tak tentu dapat lagi encik, encik kena telefon cawangan sana (jawab mamat tu, mengelak).

Nampaknya terpaksalah penulis menggunakan cable penulis tak lain tak bukan adik ipar sendiri yang dahulunya pernah bertugas di Jabatan Perundangan Bank negara. beliau kini ditempatkan di Bahagian Perbankan Islam.

Macam ni ajelah. Penulis dengan ini membuat saranan:
  1. agar nama BANK KERJASAMA RAKYAT MALAYSIA ditukar sahaja kepada "BANK ENAM BULAN"; dan
  2. Penulis mengetahui bahawa BANK ENAM BULAN adalah merupakan sebuah koperasi - saranan saya, agar BANK ENAM BULAN digabungkan sahaja dengan koperasi-koperasi yang banyak diluar sana yang turut memberikan pinjaman bercirikan Islam dan seterusnya diubah Standard Operation Prosedure mereka kesemuanya agar selari atau lebih baik berbanding dengan bank tempatan dan dapat meningkatkan daya saing sebagai institusi yang mengamalkan perbankan Islam. Sama ada Akta Koperasi perlu diubah lagi, itu kena tanya pihak AG Chambers. MOF dan Bank Negara.
Baiklah penulis akan menunggu.... sabar, Ya Allah, dibulan Ramadan aku boleh mengamuk macam ni. Astaghfirullahhal Azim...

Hmmmmmmm..................BANK ENAM BULAN...........what an apt name!

Rephrase balik - sepatutnya soal jawab saya terdahulu dengan staff bank goes somewhat like this, tak la saya mengamuk macam ni.

"S: Berapa lama duit yang bank R dah tolak dari akaun saya akan dikembalikan?
J: Biasanya kalau pemilik akaun Bank ENAM BULAN, paling cepat ENAM BULAN la....

S: paling cepat.............ENAM BULAN!!!!!!!!!! Apasal CEPAT sangat???
J: Itu prosedur biasa encik. Nasib baik encik keluarkan wang akaun bank ENAM BULAN dengan mesin ATM Bank ENAM BULAN juga. Kalau encik pengguna MEPS, paling LAMA pun 4 minggu je!!!!"

Bacaan Imam jemputan Masjid Negeri

Alangkah bertuahnya warga Shah Alam, Alhamdulillah kita sudah ada imam bertugas dari Masjid S7 Kelana Jaya yang mempunyai suara lunak merdu mirip seakan-akan suara Imam AlSudais dan ditambah lagi dengan kunjungan beberapa orang sheikh dari Madinah yang membawakan bacaan AlQuran ketika solat Terawih yang membangkitkan nostalgia ketika berada di tanah suci... masuk hari ini, sudah 2 kali Imam yang didatangkan khas dari Madinah datang menyerikan malam-malam kami. Terasa amat shahdu sekali bacaan Imam tadi pada telinga penulis apabila sang Imam membacakan Surah Ar-Rahman yang amat dicintai. Ya, Nikmat Tuhan yang mana lagikah yang kita sebagai HambaNya hendak dustakan atau perolok-olokkan?

Sampai dipejabat, heboh sisters di opis berbual bicara perihal seronoknya berjemaah di Masjid Negeri kita ini. Tambahan pula tazkirah malam tadi disampaikan oleh Imam dalam bahasa melayu yang fasih. Pengisian majlis di masjid juga semakin mantap. 27 Ramadan ini pula akan diadakan Qiamulalail & sahur perdana yang akan disertai oleh YB Tan Sri Khalid, Menteri Besar Selangor. Penulis masih teringat komen Arwah Pak Ya lama sebelum beliau menjadi Presiden kami, Arwah Pak Ya akan menumpang solat di pejabat penulis bertugas sekiranya ada mesyuarat panjang dan tiap kali Management Commitee Meeting, kalau kena tanya oleh Tan Sri (ketika itu adalah salah seorang ahli lembaga pengarah syarikat) mesti berpeluh-peluh nak jawab sebab Tan Sri akan tanya segala segi yang menjurus ke arah perniagaan - dollars and cents, sementara para researchers hanya memikirkan aspek R&D dan tidak menumpukan kepada aspek perniagaan!

Insya Allah, solat terawih kita malam esok akan dimeriahkan dengan bacaan AlQuran seorang Sheikh dari Syria, sementara Sabtu malam ahad ini pula, Imam dari Mesir pula akan bertandang. Macam seumpama hari raya keadaan di Masjid Negeri kita ini, Alhamdulilah!

Monday, August 22, 2011

Meaning of Merdeka

To my daughter Jamilah,
Note that:
Notwithstanding the resounding cries of “Merdeka!”
yet, the rakyat of this great nation are still suffering
Look around you or just watch “Bersamamu” at TV3
ask your conscience with a deep heartfelt sincerity
to seek and find your answers lies hidden therein.

The colonial masters have long since departed
But in its stead now, are no better beings
than their predecessors,
rejoicing with joy the battle cry of yet another Merdeka Day
While the ignorant folks in the kampungs sat still
unperturbed in the deafening song of silence.

We the poor rakyat of a rich country
despite the abundance of wealth and a motley of projects abound
are still waiting for the dawn of a true meaning of Merdeka
For Merdeka Day celebration of late
in reality are just ordinary mundane holiday
of slogans, street processions and circus acts
utterly devoid of meaning to persons that are still
being imprisoned by invisible chains and walls
in the body, heart, mind and spirit.

My beloved daughter,
We, the older generations, albeit patiently, are still waiting.

Zaws
August 2011

Lima Masa

Banyaknya email dan kad ucapan hari raya yang diterima di pejabat hari ini! Sesungguhnya, sejak adanya khidmat internet/email/fotografi digital penulis sudah hampir tidak pernah lagi mengirimkan apa-apa ucapan kad hari raya, melainkan sekadar balasan kepada rakan yang mengirimkan kad.

Terima kasih kepada rakan-rakan yang bertanyakan khabar : kenapa sejak pulang dari tanah suci, ko terus diam... langsung tak bersuara & “tak nampak batang hidung – dalam meeting pun khabarnya senyap je – ada masalah ke?” ujar seorang rakan yang kebetulan ditempatkan di hotel yang sama di Makkah yang baru dipertemukan semula kembali pagi tadi semasa perhimpunan anggota kerja.

Nak buat macam mana, kerja banyak – banyak benda yang kena buat semula sebab arahan yang diberikan kelabu asap, tidak jelas dan macam-macam kerenah klien – kalau arahan kelabu, tak kan nak buat agreement yang cacamarba? Kalau dulu penulis secara proaktif membantah apa-apa permintaan mengarut tapi kali ini, kalau hangpa nak rugi, its really your choice. I am only a warner. Kalian terlalu jujur hingga tak dapat membezakan antara pelanggan tulen dan conman yang hanya mahu mempergunakan nama organisasi kita. Kita dah penat bercakap, seolah-olah tak dihargai. Mahu tak mahu, penulis dengan persetujuan boss dengan berat hati membiarkan mereka ni terbakar walau rentung sekalipun. Mudah-mudahan selepas terbakar rentung nanti, mereka ini dapat mengambil iktibar dan pengajaran dan kelak akan mendengar nasihat. Anyway, the Customer is ALWAYS right. Oh.. Okay, do it your way then. Seronok juga tengok sandiwara yang terjadi terutamanya bila ada projek yang dari awal kita dapat menjangka akan meletup … tiba-tiba meletus and kita hanya boleh bersimpati (sebab nak bergaduh pun tak guna, nanti depa kata kita ni banyak sangat persepsi) as “the Customer is ALWAYS right!”.

Rasulullah S.A.W telah dilaporkan bersabda:

“Rebutlah lima perkara sebelum datangnya lima perkara. Pertama, masa sihat sebelum datangnya sakit. Kedua, masa kaya sebelum datangnya masa sempit (miskin). Ketiga, masa lapang sebelum tibanya masa sibuk. Keempat, masa muda sebelum datang masa tua, dan kelima, masa hidup sebelum tiba kematian.”

(Riwayat al-Hakim dan al-Baihaqi)


Masa sakit telah sekian lama datang bertandang dan Ramadan tahun ini hanya beberapa kali walaupun niat itu ada dan dizahirkan kepada ahli keluarga (jujur : boleh dibilang dengan jari) kesempatan penulis untuk menunaikan solat terawih adalah terhad kerana masalah kesihatan dan sedangkan untuk tilawah Al Quran pula, hanya mampu sekadar membaca dan mengulang-ulang surah yang menjadi kegemaran dan menambah hafazan ayat-ayat, masa lapang kerap berselang-seli dengan masa sibuk – majoritinya dek kerenah klien (sabar ajelah), Alhamdulillah syukur, penulis bukanlah seorang yang kaya harta dan juga tidak pernah merasa jatuh miskin. Dari dulu diterapkan dengan sifat suka membaca, kaya & tak kedekut ilmu dalam bidang tertentu. Masa muda juga telah lama pergi meninggalkan diri ini dan penulis masih diberikan kesempatan dan ruang waktu menikmati kehidupan dan masih mempunyai masa untuk menambah bekalan amalan semampunya sebelum turun dari keretapi kehidupan yang membawa kita semua sebagai penumpangnya, apabila saat kematian menjemput pergi.

Penulis amat tertarik hari dengan kandungan ucapan Pemangku VP kami pagi tadi yang menekankan pentingnya kebersihan dan kesihatan HATI, dan antara yang boleh dikongsikan bersama di sini, beliau membawakan kisah rakan lamanya (yang baru ditemuinya semula setelah puluhan tahun terpisah arah) yang dahulunya terpaksa bertungkus-lumus kerana keperitan hidup tinggal di penempatan haram, tidak dapat bersekolah biasa kerana berkerja menampung perbelanjaan keluarga, menghadapi dugaan kematian ibubapa, sekadar dapat menghadiri kelas malam semata-mata untuk mencari ilmu, mengambil peperiksaan darjah 5, SRP dan SPM, universiti dengan banyak rintangan dan sehinggalah menyandang jawatan beliau sekarang. Insan tabah itu adalah tak lain tak bukan adalah Datuk Bandar Shah Alam sekarang ini!

Sudahkah anda berjaya meraih dan memanfaatkan kelima-lima masa tersebut?

Friday, August 19, 2011

Postscript for A Note to A Friend

To my beloved son and daughters, let me explain
Surely here's a lesson or two for you to gain
Be careful in whatever things you say or do
or risk causing harm to others when you don't intend to.

Promises, once made shouldn't be broken
For each of us shall be asked on the day of Judgment
On that great that day it shall be made known
The great divide between Muhsinun, Munafiqun and Kafirun.

Never let other people down,
for things that goes around, will surely comes around.

As to where I shall be placed? I can't speculate
Tis is better to strive hard now before its too late
For your dad have done so many things wrong
Please pray for me that I'll remain strong.

Yes, I had planned for these in advance
For I can't see the future,
May be tomorrow I am gone and no longer here
Trust me, tis still not too late to start
Before the hour comes for us to depart.
(See related post : http://alalhusna.blogspot.com/2011/01/ratapan-dari-kubur.html)



To my beloved wife, sisters and brothers, friends alike
whom had supported me through thick and thin
I am truely indebted, for seeing to it that I win
Selamat Hari Raya - Maaf Zahir & Batin!

Yours truly,
zaws

Just Kidding photoshoot

Aliyah in B&W

Mintak la sikit? Takleh..

Minum ribena sorang-sorang aje ke?

The pizza circle. Kalu hangpa nak makan pizza mai datang rumah Pak Long tau!

Jamie and Aliyah

Ma Taro - Taro?

Always my sunshine

AlMuqarrabin Al-Haj

Bersyukurlah pisang murah ya amat harganya di Malaysia

Aksi "Marshal Yau" by Mohd Khalid Arshad