Popular Posts

Tuesday, December 28, 2010

Trip to Padang 2011 & on PDAs of sorts

A river runs through it

Mr Horse : Memang kepala hotak aku berjambul!

Green with envy

Kalau nak haggle start at 50% of the displayed price

Dataran Tinggi Minang is surrounded by three volcanoes

Ketika kami menjamu selera (aku menjamu keluarga Ustaz Firdaus dirumahku di Sec 13, Shah Alam beberapa purnama yang lalu) satu pertanyaan terpacul dari mulut Al-Ustaz "Along, bila kita nak buat majlis di Padang?" .. huh... nak buat tahun ni juga ke? Ingatkan depa nak tunggu bulan Februari tahun depan...in conjunction with Tahun Baru Cina.. banyak sikit cutinya... .. so macam mana ye?

Nak pi or tak pi? Nantilah kita work things out. Teringat kat gang telur-telur penyu yang menunggu untuk dibaham dengan lazatnya kat sana... bestnya! Tapi now that ada a real Ustaz dalam keluarga ini, doakanlah kami sekeluarga makin ligat & focus mendekatkan diri dgn masjid dan ikut aktiviti yang berfaedah. Dok sorang-sorang kepala ingat benda-benda lain. I am ever willing to create and maintain a blog for the good Ustaz, kalau dia nak la. Saja nak tumpang pahala.

(More about the Padang Trip for year 2011 in my next posting. So far we managed to rope in around 52 confirmed participants. Tourist area tang mana depa nak serang this February 2011? For me and my family, we already booked our tickets for a 10 days long holiday and our flight would be on the 29th january... maka Insya Allah, dapatlah our new addition - Muqarrabin finally jumpa dengan his moyang.

A couple of months ago, sebelum aku bertolak ke Makkah, I bought myself and my wife new PDAs... not the latest in the market but with a good 3G connectivity features - untuk menggantikan the old but gold, pda yang telah berkhidmat dengan cemerlang begitu lama. Model HTC Dual Touch with Windows Mobile 6.1 as the operating system - not the latest in the market but the technology dah matured - takdelah banyak bugs in the system and applications. Neither of us berminat dengan Blackberry. The staff (Bro Nazri) memang terkejut badak bila aku nak angkat 2 sekali. I Explained to him that I am a self taught expert in windows mobile apps and showed him my trusted DOPOD 838Pro with all the hacked apps therein. For less than RM1K dapat 2 pdas... apa da depa ni suka sangat the latest models (OS baru masih tak stable lagi). Actually there are so many apps for Pocket PC yg sangat berguna... if you are always on the move and malas nak lug the notebook ke mana-mana. The model that we bought are not equipped with wifi connectivity nor that it came equipped with an internal gps - tapi takpe, we already have an external bluetooth gps yg masih berfungsi dengan baik. Herewith are the list of important apps (to me) installed on my ppc.

Pocket Islam - ada azan mengingatkan masuk waktu solat. Ada AlQuran digital berserta tafsir (standard installation would be in english but kalau nak tambah ada versi bahasa Melayu) and e-book hadith (unfortunately the Pocket Hadith is all in arabic, aku hanya memahami sikit-sikit.. nak kena refer kamus gak). Another good application dalam tu, dia boleh calculate bila full moon - untuk kaki pancing berguna untuk mengetahui dengan tepat bila air laut pasang penuh & untuk suri rumah - bila tarikh yang sesuai nak beli ketam yg isi dalamnya penuh. The developer of this application telah mewakafkan program ini untuk kegunaan Ummat Islam sedunia. So its free download. So google aje "Pocket Islam". Dinasihati kome download dari official source sahaja. Apps ni sangat berjasa di Tanah Suci... boleh agak bila masa yang baik nak bergerak ke Masjid hari hotel tanpa merujuk kepada Channel Live yang dipancarkan dari Iqra' TV.

Lexisgoo - dictionary english yang power. Tak payah lagi nak bawa dictionary buku yang tebal around. Kalau anda kerja loyar, amat penting supaya tak tersalah draft agreement!

GPS software - yg aku paling suka would be IGO My Way.. tapi the Malaysian Map yg aku ada tak update. So for the time being I would rely on Mapking - the best part - Mapking selalu ada update. Its free - wakaf dari para pengguna gps di Malaysia yang sukarela memberikan Point of interest (POI) terbaru.

Photo Viewer Pro - untuk showcase all the photos that I took - main slideshow. Rasanya developernya adalad RESCO. With this Apps, I updated friends on Facebook with amazing photos of Makkah & Madinah.

Walaupun dalam PPC ni dah ada Pocket Office, aku masih install "Textmaker" sebagai alternatif for word processing. Kekadang tu word document yg diimport dari my office PC takleh nak open dalam Pocket Word or kes yang paling selalu - formatting dia jauh lari. Tapi kalau ada Textmaker... takde masalah langsung. I am a registered beta tester for Textmaker.. sebulan sekali the developer akan hantar new upgrades via email untuk ditest. Memang pada tanggapan aku Textmaker dari segi ease of use, lebih jauh meninggalkan Microsloth Pocket Office! Percaya atau tidak, entry blog ini aku tulis menggunakan ppc aku! Ada lah juga beberapa agreement yg aku deraf menggunakan ppc ini!

Now with Facebook zero..from DiGi, bolehlah me and my wife stay connected to Facebook, update status for FREE (unless nak tengok gambar-gambar). In any event, commencing from the year 2010 & tah sampai bila... gomen kasi tax rebate RM600 setahun untuk line internet.

The Voice recorder feature memang useful utk record meetings & the technology dah improve by leaps and bounds with good sound clarity. So you guys yg cakap berbelit-belit dalam meeting please beware! Format rakaman adalah *.amr dengan fail audio sebesar 1.7 meg - tak sure sama ada boleh main kat pc biasa. Kalau nak dengar kat pc biasa memerlukan conversion ke format mp3 - tapi hasilnya dekat 17 meg!. May need a conversion software to kecilkan file yang terhasil.

Banyak lagi apps yg menarik... in my old pda masih tersedia apps on ubat-ubat moden, kesan penggunaan & cara nak guna. Bukannya aku nak jadi pharmacist, tapi at least aku dapat check tak ubat apa jadahnya yang dr hospital kasi to my parents.. and myself included. Ada beberapa kali ayah mengadu ubay yg dr hospital kasi menyebabkan kaki dia bengkak etc... so a quick check with my pda.. confirm dr dah kasi terlebih dose or memang ubat tu kesan sampingannya banyak. So, my old pda tak boleh nak retire lagi. masih berfungsi elok, albeit with many battle scars akibat tah berapa banyak kali jatuh (termasuh jatuh tangga). Likewise for the trusted O2 Mini milik my wife - yang ini lagi power.. pernah masuk berenang swimming pool in Wetworld Shah Alam! I had to play doctor - to get rid of the malfunctioned battery yg dah short and nak keringkan the electronic internals of the pocket pc. Adalah dekat 5-6 hari O2 mini tu aku pomen. Beli batteri baru ... reset balik, reinstalled all apps & it worked just like new... cuma the screen aje ada smudged ... tah air swimming pool tu banyak klorin gamaknya . Garam klorin yg terhablur macam bintang-bintang on the pda screen! oh ya.. tip untuk keringkan handphone or any electronic gadget yg masuk air - simpat dalam plastik berisi... beras! Beras acts as a natural dessicant. Biarkan 3-4 hari... tak perlu beli "Thirsty Hippo".

Sesiapa yang berkenan nak beli PDA yg reasonably priced, pls contact Bro Nazri kat PDA Expert @ Sunway Piraun. He is the only malay chap yg kerja situ - his HP 0123846267. Just say, Bro Helmi of [name of my work place] yg beli 2 pda ari tu, reffered you guys to him!

No comments: