Popular Posts

Thursday, May 27, 2010

Nak jaga kelas punya pasal!

It is strange, yet funny.. tapi itulah human nature - berbangga dengan hasil barangan keluaran luar negara dan bukannya hasil barangan keluaran anak tempatan.

Penulis sendiri pernah menjadi volunteer untuk menjadi tester produk kecantikan/ anti aging yang dihasilkan oleh SIRIM dan mendapati teknologi hasil keluaran anak tempatan sebenarnya boleh dibanggakan. Mengikut pandangan orang kebanyakan - mana ada kelas pakai local product! - dah la murah... tentu tak bagus atau tak dapat mencapai kesan yang diharapkan! - itu adalah komen yang pernah diluahkan. Tapi tak mengapa.. itulah pilihan anda sekiranya nak mempertahankan sangat "kelas" tu. You guys may have deep pockets anyway.

Bayangkan... 1 set SK:II yang complete untuk sang isteri secara purata berharga RM1 ribu - sedangkan 1 set Xanzwhite yang dicipta dan diformulakan oleh SIRIM dari herba tempatan dan teknologinya telah diuji selamat dan juga telah dipatenkan boleh diperolehi pada harga RM150-00 sahaja. It gives similar or even better results!

Below is a link to yet another of SIRIM's cosmetic breakthrough :

myMetro | Tempe untuk cantik

Tuesday, May 25, 2010

Night Photography - Kampung Baru series

The occasion : the launching of Colours of Malaysia 2010 at Dataran Merdeka, Kuala Lumpur 22/05/2010.

Apparently, (I would not mince my words here) the event was to entertain overseas tourist and the VIPs. So much for the locals ..  whom had flocked to Dataran Merdeka to watch the show. After about 40 minutes or so (yes, dapat penat aje and we only managed to catch a glimpse of the event from far far away) we left the area to enjoy a Kg Baru delicacy.. Sate Minang! Lagi baik pi shopping...  so guys, herewith some night shots at Kg Baru all taken in blank and white (as opposed to colours) Nikon D40, auto ISO, Nikkor 35mm 1.8G.

Would I attend next year's event? Heck No!

Thursday, May 20, 2010

My present job - IP lawyering

Dalam pertemuan singkat in a lift,  a sister asked me about my job and the conversation goes somewhat like this:

Q: Abg Z, actually what is your job? Tak faham... teringin juga nak tahu...

A: I am merely a "kuli kutip" (executive) - doing drafting work related to legal matters - with my main duty to protecting the interest of my employer in agreements. My work has lots to do with Intellectual Property (IP).

Q: What is drafting?, the sis continued.

A: Drafting ... short answer - we sell words. 

Q: Selling words!... macam tak percaya aje ada that kind of profession. Are you serious?

A: Yes, a lawyer job is mostly selling words. But we reduce it to written form. Bukan jual air liur yg tak ada kesudahannya .. . my word... our word is our honour and commitment. And without honour and commitment, we are worthless (my answer dengan berkobar-kobar sekali).

Q: IP tu apa la pulak? Bukan macam kung fu filem "IP Man" kan?

A: To explain IP sampai faham would take half a day.. walaupun takde melibatkan physical "kung fu" but "kung fu" dalam bentuk words and sentences dalam agreement ada lah! We do not get what we deserve, we get what we negotiate. You need to understand about "Risks".

Lift pun sampai ke destinasi... but so for those yang nak tahu tugas seorang IP Lawyer can pay a visit to the following link: (its a highly educational trip, thanks to the World Intellectual Property Organization and its affiliates that made explanation easy).

http://www.wipo.int/sme/en/multimedia/flash/07/

Wednesday, May 19, 2010

What I see.. I don't think

Kasih seorang nenek

Kasih seorang makcik... :P

For sale.. location Hentian Rehat somewhere near Lebohraya AMJ

Petai Country, Rembau, Nogori 9

Jang, copek sikit nanti habis.. boli.. jangan tak boli tolo..
Location : sempadan daerah Chengkau - Rembau.

Tuesday, May 18, 2010

See carefully...

I just love the colour combination of this shot... bright red and yellow. Macam warna bendera Negeri Selangor although the location of this store is smack in the middle of Rembau Town. After careful inspection back home, barulah penulis tersedar ada ayat AlQuran (penulis boleh membaca tulisan arab tanpa baris - as for the meaning, kalau selain dari AlQuran - kebanyakannya dah lupa - kena revise balik) - kisahnya :

Setelah Nabi Sulaiman membangunkan Baitulmaqdis dan melakukan ibadah haji sesuai dengan nadzarnya pergilah ia meneruskan perjalannya ke Yeman. Setibanya di San'a – ibu kota Yeman ,ia memanggil burung hud-hud sejenis burung belatuk untuk disuruh mencari sumber air di tempat yang kering tandus itu. Ternyata bahawa burung hud-hud yang dipanggilnya itu tidak berada diantara kawasan burung yang selalu berada di tempat untuk melakukan tugas dan perintah Nabi Sulaiman. Nabi Sulaiman marah dan mengancam akan menghukum burung Hud-hud yang tidak hadir itu bila ia datang tanpa alasan yang nyata.

Berkata burung Hud-hud yang hinggap didepan Sulaiman sambil menundukkan kepala ketakutan: "Aku telah melakukan pengintipan dan menemukan sesuatu yang sangat penting untuk diketahui oleh paduka Tuan. Aku telah menemukan sebuah kerajaan yang besar dan mewah di negeri Saba yang dikuasai dan diperintah oleh seorang ratu. Aku melihat seorang ratu itu duduk di atas sebuah takhta yang megah bertaburkan permata yang berkilauan. Aku melihat ratu dan rakyatnya tidak mengenal Tuhan Pencipta alam semesta yang telah mengurniakan mereka kenikmatan dan kebahagian hidup. Mereka tidak menyembah dan sujud kepada-Nya, tetapi kepada matahari. Mereka bersujud kepadanya dikala terbit dan terbenam. Mereka telah disesatkan oleh syaitan dari jalan yang lurus dan benar."

Berkata Sulaiman kepada Hud-hud: "Baiklah, kali ini aku ampuni dosamu karena berita yang engkau bawakan ini yang aku anggap penting untuk diperhatikan dan untuk mengesahkan kebenaran beritamu itu, bawalah suratku ini ke Saba dan lemparkanlah ke dalam istana ratu yang engkau maksudkan itu, kemudian kembalilah secepat-cepatnya, sambil kami menanti perkembangan selanjutnya bagaimana jawaban ratu Saba atas suratku ini."

Hud-hud terbang kembali menuju Saba dan setibanya di atas istana kerajaan Saba dilemparkanlah surat Nabi Sulaiman tepat di depan ratu Balqis yang sedang duduk dengan megah di atas tahtanya. Ia terkejut melihat sepucuk surat jatuh dari udara tepat di depan wajahnya. Ia lalu mengangkat kepalanya melihat ke atas, ingin mengetahui dari manakah surat itu datang dan siapakah yang secara kurang hormat melemparkannya tepat di depannya. Kemudian diambillah surat itu oleh ratu, dibuka dan baca isinya yang berbunyi: "Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Penyayang, surat ini adalah dariku, Sulaiman. Janganlah kamu bersikap sombong terhadapku dan menganggap dirimu lebih tinggi daripadaku. Datanglah sekalian kepadaku berserah diri."

As for the reason kenapa ayat tersebut dipaparkan di sign board kedai berkenaan... Allah sahaja yang tahu. azimat? pelaris? entahlah... kita bersangka baik sahaja.Moga selamat dunia akhirat.

Friday, May 14, 2010

Macro Photoshoot

Three.

Two.
A deck of mini playing cards and a miniature Coca-Cola fridge magnet - souvenirs bought at the World of Coca-Cola, Atlanta.

One.
A newly acquired and rare fridge magnet.
Say : There is only one Illah and Muhammad S.A.W is Rasullulah.

Thursday, May 13, 2010

Abg Abd Majid Kadir Hakir dalam kenangan


Subuh yang hening tanggal 12hb Mei 2010 dikejutkan dengan deringan telefon - siapalah pula pagi-pagi buta yang menelifon kami ini? Berita yang diterima amat mengejutkan sekali - Abg Majid meningal dunia jam 6 pagi semasa dikejarkan ke Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru. Beliau mengadu kesukaran untuk bernafas dan meminta untuk dihantarkan ke hospital. Penulis sama sekali tidak menyangka akan menerima berita yang sedih amat mengejutkan ini. I have, for quite some time now, been toying with the idea of having a fishing trip story complete with photos with Abg Majid. Tambahan pula, penulis dan keluarga telah merancang dan memutuskan untuk tidak mengunjungi Pameran kamera yang akan diadakan di KL minggu ini dan sebaliknya pulang sahaja ke Johor Bahru untuk memperkenalkan anak lelaki kami, Muhammad AlMuqarrabin kepada ahli keluarga dan saudara-mara di JB dan juga untuk memuktamatkan senarai jemputan untuk menghadiri kenduri perkahwinan Maya yang akan dilangsungkan awal Julai nanti.

Pada pandangan penulis, arwah adalah seorang yang ceria, ringan tulang dalam membantu saudara-mara dan juga sahabat handai, aktif dalam aktiviti kemasyarakatan, senantiasa memiliki pandangan yang jauh, sabar dan cekal dalam menghadapi rintangan hidup. Beliau juga adalah seorang usahawan yang gigih dan tidak mengenal penat lelah sehinggakan secebis kisah serta gambar-gambar beliau dalam menghadapi liku-liku perniagaan Ayam MIM beliau pernah diabadikan oleh penulis didalam slide presentation powerpoint yang dibentangkan beberapa kali dikhalayak anggota kerja tempat penulis bertugas. Gambar-gambar yang dipaparkan ini adalah gambar-gambar yang sama yang digunakan dalam slide penulis dan wawasan beliau untuk memastikan agar ayam-ayam yang diedarkan dikawasan Johor Bahru untuk ummat Islam disembelih menurut proses yang sepatutnya dan halal 100% adalah amat dibanggakan.

Penulis, isteri serta adik ipar bergegas menaiki kenderaan dari Shah Alam dan bertolak ke JB dan kami sempat menatap wajah abg Majid buat kali terakhir.

Alfatihah untuk Sdr Abdul Majid Kadir Hakir - semoga ruhnya dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama orang-orang soleh. Kepada Kak Ita dan anak tunggal mereka, Bibi Nurshakira, dan ahli keluarga terdekat, diharap dapat bersabar dalam menempoh dugaan ini.

Monday, May 10, 2010

Mother's Day outing

Rows of Malaysian Flags...seen through Voigtlander Color Scopar 20mm... but the construction site marred the image. Not sharp enough? Click on the above photo to see it on a larger scale.

The National Museum was the destination for the outing... the writer's house was situated less than three (3) kilometers away (Jalan Kelantan, Federal Hill) way back in the 70s... believe it or not, this place used to be the writer's playground.

Kinah with the malay sampan

Self explanatory - I am simply the cutest!

The eerie swamp monster is nearby..

Jejak Laksamana Hang Tuah

The recipe for this local but unusual delicacy (nasi kurma) was given to my maid by Chef Wan himself via a simple phone call to his cousin. The man himself coincidentally was around... a simple beef stock? okay.. it did the trick and improved the taste of the dish tremendously. Terima kasih Chef Wan!

Ah... gagal di situ... apalah Acu ni!!!...
The unforgettable & fun outing

Kinah : I am now part of history in the making!

It is now 2010.... (Voigtlander Color Scopar 2omm with an old UV filter from an old Nikon 50mm scarred with fungus that diffused the lights.. note to self - get a new UV filter!)

But we shall not forget our roots.....

Saturday, May 08, 2010

As busy as a bee


A swarm of honey bees came and visited us today - their target, our passion fruit vines now blooming with flowers, kinda synchronized act right after Friday prayers... but they all left once the rain came. This was the best photo that I managed to take... they were too fast for me, struggling with a manual lens (albeit the legendary super clear Voigtlander)... Still longing for the AFS Nikkor macro lens though......takde budget lagi.

1st bee: watch out! that photographer cum lawyer is taking advantage of us!
2nd bee: I don't understand you? he is just our uncle Z whom had planted all these passion fruit vines for us to enjoy... he won't even hurt a bee..
1st bee: I tell you.. he is dangerous... and he's only after our honey! lawyers and photographers don't mix, on the first round - they'll shoot you, then they'll frame you and lastly they'll hang you on a wall. The second round is even worse.... you would not want to know what they are capable of..
3rd bee: er okay...lets buzz off then.

The photo was uploaded in low resolution on purpose. The last time around, I found out that somebody had used my photos without permission.. and no credits was given.

Friday, May 07, 2010

Cadangan Aktiviti PERKIS 2010-2011

Seorang hamba Allah menghantarkan borang cadangan Program Aktiviti – Persatuan Kebajikan Islam (PERKIS) ditempat penulis berkerja. Khabarnya inilah borang first yang dihantar – pengumuman umum mengenainya belum dibuat lagi. Keutamaan untuk org Legal Department kasi cadangan. Huh? Bior benor... I am so humbly flattered!

Macam ni la ye.. Februari 2010 yang lalu, ini saya & keluarga berpeluang menziarah tempat dilanda gempa di Pariaman, Sumatra Barat, mengagih-agihkan bantuan yang dikirim dari Malaysia dan menziarah rumah anak-anak yatim di sana yang mana aktivitinya dilakukan secara berkonvoi. Ianya merupakan pengalaman yang tidak dapat dilupakan. Cadangan saya: tak perlulah kita pergi ke tempat yang jauh, cukup dalam Lembah Kelang - berkonvoi & berkelah secara santai menaiki kenderaan sendiri – anggota kerja PERKIS & ahli keluarga ikut bersama.

Aturcara bermula dengan berkumpul di SIRIM. Seorang yang tahu seelok belok tempat nak dituju kena jadi ketua trip. Kena lantik marshals supaya dapat menolong ahli yang ikut serta sekiranya mengalami masalah ditengah jalan. Start dengan tazkirah ringkas doa selamat dan penerangan trip kita adalah untuk aktiviti kebajikan den pendedahan kepada anak-anak.

Kita ziarah sekurang-kurangnya 5 - 6 tempat seperti rumah anak yatim, rumah orang tua (raikan mereka), melawat Maahad Tahfiz, Muzium Kesenian Islam in KL dll (memerlukan persediaan - recce dulu tempat-tempat yang ingin dilawati)

Makan tengah hari kita buat secara potluck – kita kongsi apa yg ada dimasak dan bawa dari rumah. Carilah mana-mana tempat sesuai kita makan bersama-sama. Masuk waktu solat, kita solat berjemaah bersama di masjid terdekat. Oleh yang demikian, aktiviti kita ini adalah:
1. Hemat belanja;
2. menghubungkan siraturahmi sesama anggota kerja;
3. Mendedahkan anak-anak kepada kerja-kerja amal dan kebajikan;
4. menyalurkan bantuan kepada yang memerlukan;
5. memupuk semangat kekitaan & persaudaraan sesama muslim;
6. berpeluang berkelah bersama ahli keluarga.

Untuk aktiviti ini, kalau on - saya dengan sukarela volunteer untuk jadi paparazi bertauliah.
Amacam? Ok tak?

Monday, May 03, 2010

Masjid Shah Alam Photo shoot

We had fun... The the two of us sharing a DSLR for the photo shoot right after the kursus. Just 1 ni aje dulu. Gambar-ganbar yang lain needs a bit of post processing. The water fountain macam tidak diselenggarakan dengan betul and it would shoot out water in an uncontrolled directions. The main problem - "how to see" and make the photo interesting. Any Tom, Dick and Harry can take photos... A photo with impact is what we are looking for. Rasanya gambar ni masih kureng...

Reminds me of the quote by a friend during a teh tarik session more than 10 years ago - "everything is interesting, if you are interested.. " but obviously he was referring to .. err.. the opposite sex.

Converting any documents to PDF format

A fellow legal eagle still in active legal practice and a dear old friend, called me today asking about tools to convert a word document into the PDF format - at a low fee or for free.

Two types:

1. Shareware

There are so many software tools around - most of them are shareware - meaning that they creators are only giving you a trial version for a limited time say thirty days and after that period lapses, you would need to buy the license for the programme to continue using it. It is a good concept - if you like their work, and want to continue to use theis software, they should be compensated by way of a small fee/donation. This would serve as incentives to provide users with an updated software. If the time for the trial use had lapsed, the software may display intermitten reminder... or appear in your printed documents (to your dismay) or even refuse to work.

2. Freeware

I personally love freebies. There are so many around. If you are into the Open Source Movement, you may had came across or even used Open Office as your productivity software. For Open Office, there is an inbuilt tool that could convert whatever document that you are working on to PDF format. End of story.

For microsloth lovers, look out for PrimoPDF - it is a small software (really tiny) that acts as a software printer. Just open your document (any document) and click on the print button within your software - remember to select PromoPDF as your printer. The output is your document is pfd format.

More information : http://en.wikipedia.org/wiki/PrimoPDF