Popular Posts

Friday, April 30, 2010

Nikon Centre DSLR Course


We attended a DSLR Course @ Nikon Centre, Berjaya Times Square. All the bases were adequately covered and finally.. I can now get back to shoot in manual mode... where all the controls are no longer automatic and potential for creativity could be further enhanced. Thanks to the tutors esp to Kavid, Lois & Alex.. the explanation of the Rule of Thirds by Alex was the most important part of the class. Hope to join you guys again soon.

Thursday, April 29, 2010

Tafsiran sifat melalui tarikh lahir, warna kesukaan dan jenis darah

This is taken from a book - Misteri Aneh dan Ganjil Bukti Keagungan Allah at page 229 - membicarakan teori yang dikupas oleh Ibnu Khaldun (kebetulan nama group Usrah yang dipimpin oleh penulis zaman MRSMJ dahulu) didalam kitabnya "Al'Ibar".

Penulis tidak mengetahui sama ada apa yang dinyatakan dari buku ini boleh diterima-pakai 100%. Below are excerpts taken from the book, those who may know me - you be the judge. Wallahuaklam bissawab.


***************************

Tanggal ketika anda lahir, tidak kira sama ada bulan apa dan tahun berapa, merupakan kunci numerik yang menunjukkan sketsa keperibadian dominan anda. Kunci ini sangat mempengaruhi jalan kehidupan dan membantu anda memilih kerjaya yang sesuai dengan anda. Pengaruhnya sangat ketara ketika anda dalam lingkungan usia antara 28 sampai 56 tahun.

Lahir Tanggal 18 haribulan:

Lahir pada tanggal delapan belas haribulan menunjukkan orang yang hidupnya dipenuhi dengan perubahan, aktiviti dan perjalanan. Anda seorang yang suka bertanggungjawab terhadap kesejahteraan orang awam atau kemasyarakatan, selari dengan dengan sifat anda suka menolong. Banyak yang diharapkan dari Anda kerana banyak juga yang diberikan kepada Anda. Sifat suka berdikari bersamaan sifat orang lahir tanggal satu, efisiensi bersamaan orang lahir tanggal delapan dan perikemanusiaan bersamaan orang lahir tanggal sembilan. Anda tidak suka dengar nasihat kerana anda jarang memerlukannya. Anda tertarik dengan bidang luas yang memerlukan administrasi efisien (seperti perundangan, politik, dan keagamaan), dan walaupun usaha pertama Anda tidak selalu berhasil, Anda akan berhasil juga pada usaha berikutnya, jadi berusahalah terus. Kadang-kadang Anda terlalu emosional, tetapi sebenarnya Anda intelektual dan menyukai logika serta argumentasi berfakta. Sifat ini membuat Anda sesuai sebagai pengkritik, pengulas dan jurubicara kepada sesuatu bidang. Dalam bidang kewangan, Anda tidak pernah terburu-buru kerana Anda berasa bertanggungjawab sekali dalam mengatur aset material. Kemungkinan pernikahan atau pertunangan Anda akan terjadi masalah di tengah-tengah jalan kehidupan Anda. Lantaran itu Anda perlu berhati-hati dalam tindakan.

Tanggal 1 haribulan: (cross reference)

Lahir pada tanggal satu haribulan bererti Anda mempunyai kemauan yang keras, berdikari dan percaya diri. Orang lain mungkin berkata Anda 'terlalu banyak berpikir" kerana Anda lebih suka berencana, namun tidak benar-benar (serius) menjalankannya. Anda cenderung mengenalpasti sesuatu sebelum menentukan salah atau benar, buruk atau baik. Anda memiliki pemikiran yang bagus dan suka berunding. Praktis dan idealis, Anda menyukai hal-hal yang diukur oleh otak (logik dan rasional) daripada rasa hati anda. Akibatnya, walaupun Anda mampu memberikan kasih sayang, Anda tidak menunjukkannya terang-terangan. Walaupun Anda kelihatan macam suka mementing diri, tetapi Anda adalah seseorang yang sangat sensitif dan memerlukan dorongan dan feedback yang positif. Anda juga memiliki kekuatan besar yang terpendam.

Tanggal 8 haribulan: (cross reference)

Progresif dan berwawasan luas, Anda akan berjaya menangani masalah umum atau kepentingan masyarakat umum, namun sebaik-baiknya hindari kerjasama seimbang, kerana Anda perlu berada di posisi yang mengambil keputusan terakhir. Perniagaan besar, perusahaan atau pemerintahan (kepemimpin) adalah bidang Anda, di mana Anda harus menunjukkan kejujuran dan integriti agar tetap berjaya.

Tanggal 9 haribulan: (cross reference)

Lahir pada tanggal sembilan haribulan menunjukan seorang yang suka kepada penonjolan diri, penyebaran dan populariti diri, meminati kesenian, wawasan luas dan perikemanusiaan (melakukan hal yang baik kepada masyarakat dan juga binatang). Anda tertarik dalam bidang metafisika dan menghubungkannya dengan apa yang sedang terjadi di dunia ini. Berpendidikan, artistik dan berkemahuan kuat, Anda adalah pemimpin alamiah yang dapat kejayaan dalam segala sesuatu berbau artistik, seperti menulis, mengajar, hukum perundangan, penerbitan atau berkaitan keagamaan. Anda memerlukan pendidikan luas sehingga Anda dapat memilih pekerjaan dengan lebih baik.

Warna kesukaan

Warna Putih:

Jika Anda menyukai warna putih, maka Anda adalah jenis orang yang dilahirkan ke dunia dengan sempurna, banyak orang mengkagumi Anda kerana sifat angun, sifat idealis dan moralis Anda yang teramat tinggi. Tak pernah angkuh, senang menolong siapa saja yang memerlukan bantuan.

Warna Hitam:

Anda termasuk jenis orang yang sangat lincah dan tangkas dalam hal-hal tertentu saja. Kalau Anda berada dilingkungan yang tidak disukai, maka Anda akan menjadi pasif dan murung. Anda selalu tampil menarik, rapi, ramai yang berbezaan jantina berusaha mengejar dan merebut cinta kamu, kerana Anda berhati-hati dalam memberi cinta.

Golongan darah B:

Orang yang tergolong dalam kumpulan darah B ini cenderung untuk mendapat sesuatu dan tertarik terhadap segalanya. Mereka juga cenderung mempunyai terlalu banyak kegemaran dan hobby. Kalau sedang suka dengan sesuatu biasanya mereka asyik, namun kadang-kadang cepat juga bosan. Biasanya mereka boleh memiih mana yang lebih penting dan sekian banyak hal yang dikerjakannya. Mereka cenderung ingin menjadi nombor satu (terkenal dan menonjol) dalam berbagai hal sehingga dianggap segala-gala sempurna. Biasanya mereka cenderung melalaikan sesuatu jika terfokus dengan kesibukan yang lain. Dengan kata lain, mereka tidak bisa mengerjakan sesuatu secara serentak. Dari luar mereka kelihatan riang, bersemangat dan bercita-cita tinggi. Namun sebenarnya hal itu semuanya sama sekali berbeza dengan hakikat yang ada di dalam diri mereka. Mereka boleh dikatakan sebagai orang yang tidak ingin bergaul dengan banyak orang, ketika tertentu dan tidak pula ketika tertentu yang lain.

Wednesday, April 28, 2010

Lotus dream cars


Usai saja urusan meeting dengan CEO Proton Holdings Berhad, penulis bergegas turun ke lobby Proton Excellence Centre - dalam kesempatan masa yang terbatas itu, penulis bergambar di mini showroom Lotus dengan menggunakan pocket videocam kecil molek... sementara menunggu driver datang menjemput kami pulang ke HQ- ah.. terasa kesal di hati kenapalah aku hari ini tak membawa bersama DSLR yang sering ku usung ke mana-mana!. - don't ever leave home without a DSLR memang menjadi darah daging penulis.... The price tags on these babes paling kurang RM239k. Sesiapa yang merasakan dah banyak sangat duit, bolehlah membuat tempahan anda.

For me, cukuplah sekadar dengan gambar aje... takut nanti termimpi-mimpi la pulok! Staff rate loan pun takleh nak cover ... with that kind of money, baik beli tanah & bina bungalow. Bro. Mail, Duan, Dr Khairul Faizi etc. yg commented dalam Fecebook... kome duit banyak lain la cerita....

Monday, April 26, 2010

Rolling on the floor laughing news - post election

Hari yang mandom dan dipenuhi dengan kerja-kerja admin (membelek agreement for final check sebelum hantar signing) dikejutkan dengan kisah lucu, pelik tapi benar suasana Pilihanraya Hulu Selangor. Tak kiralah siapa pun yang menang atau kalah. Frankly, penulis merasakan the whole nation yang mengalami kerugian... Baca dan fikirkanlah sendiri komen Sdr Art Harun.

http://www.themalaysianinsider.com/index.php/opinion/breaking-views/61333-what-i-learned-from-the-hs-buy-election--art-harun-

Saturday, April 24, 2010

Chuno - The Slave Hunter (arabic translation)



낙인 (Stigma) – 임재범 (Im Jae-beom)

가슴을 데인 것처럼
gaseumeul dein geotcheoreom
눈물에 패인 것처럼
nunmure paein geotcheoreom
지워지지 않는 상처들이 괴롭다
jiwojiji annneun sangcheodeuri goeropda
내가 사는 것인지
naega saneun geosinji
세상이 나를 버린 건지
sesangi nareul beorin geonji
하루가 일년처럼 길구나
haruga illyeoncheoreom gilguna
그 언제나 아침이 올까
geu eonjena achimi olkka
메마른 두 입술 사이로
memareun du ipsul sairo
흐르는 기억의 숨소리
heureuneun gieogui sumsori
지우려 지우려 해봐도
jiuryeo jiuryeo haebwado
가슴은 널 잊지 못한다
gaseumeun neol itji motanda
서러워 못해
seoreowo motae
다신 볼 수 없다 해도
dasin bol su eopda haedo
어찌 너를 잊을까
eojji neoreul ijeulkka
가슴을 데인 것처럼
gaseumeul dein geotcheoreom
눈물에 패인 것처럼
nunmure paein geotcheoreom
지워지지 않는 상처들이 괴롭다
jiwojiji annneun sangcheodeuri goeropda
내가 사는 것인지
naega saneun geosinji
세상이 나를 버린 건지
sesangi nareul beorin geonji
하루가 일년처럼 길구나
haruga illyeoncheoreom gilguna
그 언제나 아침이 올까
geu eonjena achimi olkka
지울 수 없는
jiul su eomneun
기나 긴 방황속에서
gina gin banghwangsogeseo
어찌 너를 잊을까
eojji neoreul ijeulkka
가슴을 데인 것처럼
gaseumeul dein geotcheoreom
눈물에 패인 것처럼
nunmure paein geotcheoreom
지워지지 않는 상처들이 괴롭다
jiwojiji annneun sangcheodeuri goeropda
내가 사는 것인지
naega saneun geosinji
세상이 나를 버린 건지
sesangi nareul beorin geonji
하루가 일년처럼 길구나
haruga illyeoncheoreom gilguna
그 언제나 아침이 올까
geu eonjena achimi olkka
작은 신음조차 낼 수 없을 만큼
jageun sineumjocha nael su eobseul mankeum
가난하고 지친 마음으로 나를 달랜다.
gananhago jichin maeumeuro nareul dallaenda.
이걸로 안되면
igeollo andoemyeon
참아도 안되면
chamado andoemyeon
얼어붙은 나의 발걸음을
eoreobuteun naui balgeoreumeul
무엇으로 돌려야 하나
mueoseuro dollyeoya hana
가슴을 데인 것처럼
gaseumeul dein geotcheoreom
눈물에 패인 것처럼
nunmure paein geotcheoreom
지워지지 않는 상처들이 괴롭다
jiwojiji annneun sangcheodeuri goeropda
내가 사는 것인지
naega saneun geosinji
세상이 나를 버린 건지
sesangi nareul beorin geonji
하루가 일년처럼 길구나
haruga illyeoncheoreom gilguna
그 언제나 아침이 올까
geu eonjena achimi olkka
그 언제나 아침이 올까
geu eonjena achimi olkka


2. "Change" by Gloomy 30's


The Joy of friendship

Itu hutang kasi bayar daa... dekat 20 tahun baru settle..

Nak borak ke nak posing?

The good wife

Yan, Lain kali kalu pi memancing jangan lupa kasi ikan sikit ya..

A call from Captain Aizul... kome tunggu kejap, I tengah nak parking Boeing 747 dulu ye..

Gambar kenangan lawatan berjumpa kawan lama

Shidi and his wife, Kak Zuraidah

Lawan siapa lagi besar

Yang ni konpirm tak terlawan...

Manalah si Kolon (Dr Hj Zaid Othman) ni tak sampai-sampai!

Esok you tak pi mengundi ka?

Hari jumaat..23/04/10.. penulis mendapat pesanan sms ditelefon bimbit memaklumkan perihal cadangan sahabat lama yang ingin melawat Sdr Rashidi Ramli daripada Hj Edymainoe.. serious benar bunyi smsnya. Bukan selalu dapat berjumpa dan berkumpul.. tambahan pula apabila dimaklumkan bahawa kami akan menziarahi kawan yang seorang itu semasa dia menjalani rawatan dialisis di Selangor Medical Centre Shah Alam.... ah.. kalau aku tak datang ni memang tak patut, getus hati penulis, kerana lokasi SMC terletak tidak sampai 5 minit dari teratak kecil kami di seksyen 13... tambahan pula hari Sabtu.. jalannya tak macet. Bila lagi nak rebut pahala... doa ikhlas dari org yang sakit, makbul disisi Allah.

Usai sahaja solat Zohor berjamaah bersama isteri dan setelah baby Muqarrabin disusukan ibunya, kami berdua meluncur laju menaiki kenderaan ke destinasi...agak laju juga. penulis memecut - sebab janjinya jam 2 petang, tapi kami hanya bertolak ke destinasi jam 2.45 petang... setelah memakir kenderaan dideretan kedai berhampiran, menyeberangi jalan dan masuk ke kawasan hospital, terlihat dari jauh susuk badan yang besar bak dinosour brontosaurus diperkarangan lobbi hospital sedang menunggu lif... (alah... takkan nak panjat tangga ke tingkat 4! semput bro...). Dari jauh kelihatan kelibat berkopiah putih... itu nampaknya macam siEdymainoe, isterinya Ira dan anak-anak mereka!, ujar isteriku.

Sampai sahaja di tempat rawatan dialisis, kelihatan Syed Mokhdzar Alhaddad sedang berbual dengan Shidi.. kalau cukup korum yang hadir - macam reunion Homeroom P aje ... (without the girls, Dr Shahrain, Sdr Munir (yg baru bernikah ari tu) and Jawa Rock) yg still missing in action...Sdr Shidi kelihatan gembira dan terhibur menerima kunjungan kami. Ada beberapa ketika seolah-olah Sdr Shidi kita kelihatan amat derita... bukan apa - stress tak tahan nak tergelak mendengar celoteh kami dan cerita kawan-kawan. Apa pun, kami berasa gembira dapat bertemu semula (dengan lawatan VIP, Bro Azanuddin, bekas guru kami).

(A personal note to Bro Azanuddin, harap jangan marah ye...rasanya 3 lagi anak buah Homeroom T yg dipimpin oleh Bro Azanuddin masih single - berdasarkan hujjah 'Annikahu sunnati, falam ya'mal bi sunnati falaisa minnni" maka, saya dengan ini menasihati diri sendiri dan Bro Azanuddin, sekiranya mampu (sebab dah memang jadi businessman besar - memang dari dulu saiz besar pun) - pinang ajelah seorang dari balance kawan2 kami yang ada tu, jadikan teman hidup).

Sedang kami nak wrap up eprjumpaan kami yang julung-julung kalinya itu, tetiba Edymainoe mendapat pangilan dari Captain Aizul Paizal... suruh kami tunggu... dia nak datang juga... Shidi ko jangan lari lagi.......hah apasal?... rupanya dia tengah nak land or baru aje landing his Boeing 747 yang dipilotnya .... tengah nak cari parking kapal terbang! Tak sampai beberapa minit selepas tu, kelihatan Dr Hj Zaid Othman, jiran selang beberapa buah rumah dari penulis baru terkedek-kedek tiba... alahai maklumlah, tadi pi jalan dgn org rumah... masih pengantin barulah katakan....

Penulis dengan rendah hati memohon ampun dan maaf sekiranya pertemuan kita (dan juga kandungan posting ini) dicemari dengan kata-kata dusta or menyakitkan hari kawan-kawan sekalian. To Bro Yazid Salleh - yang tak dapat menghadirkan diri sebab kerje overtime kena cuci kapalterbang dari volcanic ashes gunung berapi Iceland... rajin-rajin buat keroje, & stay cute - mate, you are the man!

Nantikan gambo-gambonya... penulis nak pi tengok cerita korea Dae Jo0Young sekejap!.


Thursday, April 22, 2010

Repentance

"written by Mujahid Yusof Rawa, April 21, 2010
For a muslim, to repent after committing sins is a virtue with condition that the person regretted, detest his/her action and never to return to his previous sins. Simply this is because Allah's mercy is bigger than our sins even if the sins are bigger than the whole universe..."

The above is an excerpt of a comment made by Ustaz Mujahid on the mud slinging contests in election campaign for the Hulu Selangor Parliamentary Seat. I am not interested on who did what... it is enough that we extract the main principle of repentance as our guidance.

Read the full article at:
http://www.themalaysianinsider.com/index.php/opinion/hafidz-baharom/60689-but-hes-an-alcoholic

I have never met Ustaz Mujahid in person, although dia berpangkat atok or moyang saudara to the writer. According to my dad, my late grandfather Hj Mohd Johar @ Mohd Johor diberitakan membahasakan Tn Haji Yusof Rawa, the person who contested against Tun Mahathir dulu (Ustaz Mujahid's father) as "mamak" - dalam bahasa rawa / minang bermaksud "Pakcik"). Two years ago, Pak Long (Hj Yahaya) passed away and dikebumikan di Tanah Kebun, Parit Buntar... I attended the solat jenazah & funeral.. and bila sampai ke masjid, I had the strangest experience... almost everyone at the masjid beria-ria nak bersalam with me & bertanya khabar...

Q : "awai sampai?
A : "Arwah Hj Yahaya ni pak menakan saya.. kena la mai awai"
Q: "oh lagu tu ka.. awat YB tak pernah khabaq kat kami .......err... YB mai dengan siapa?

me... a YB? huh?....(yeah my cousin NurNida would be having a field day laughing) ...but then I realised that these villagers had mistaken me for somebody else! Secara kebetulan juga, Ustaz Mujahid is also their current representative in the Parliament. Laaa...(dalam hati) hangpa salah orang ... pelandok dua serupa and the fact that I was wearing my vest further contributed to the confusion - YB Mujahid khabarnya pun suka pakai vest. I had the same experience here at my work place.. from the first day diri ini menjejakkan kaki ke tempat kerja sekarang ini, kalau makan kat restoran mamak kadang-kadang tak payah bayar sebab ada orang dah bayarkan dulu......tah siapa-siapa (org luar) bertanyakan pasal R&D, commented about my old Merc.. Dr. Z beli kereta baru ke?... well, they had mistaken me for one of the Vice Presidents! Maka itulah sebab sebenar penulis amat jarang mengenakan tali leher atau memakai blazer... sekadar mengenakan jaket kulit hitam untuk menahan sejuk aircond pejabat yang tidak boleh dilaraskan cukuplah... nampak macam rebel sikit sampai ditegur oleh VP yang lain- tak appropriate...lawyer kita camni..

zaws al-rawa

Wednesday, April 21, 2010

Images of old

I walked and ride a boat all the way from Disneyland Boardwalk to the Yatch & Beach Resort

Self portraiture.. I did not bring a mini tripod, so the video cam rested on a Starbucks coffee cup!

Somebody had proposed marriage to his sweetheart at the Animal Kingdom..

P. Ramlee patut guna benatang ni masa shoot filem Bujang Lapok dulu...

Those yg pernah penulis temankan dalam penjara (tak kisahlah kes apa sekalipun) ... ingat-ingatlah nak belanja teman makan ye!

Okay, since somebody yg tengok my collection requested for it.. these are some memorable photos that I took when I was wandering ...alone... in Disneyland Florida. Tah depa ada 4 parks - big ones, rasanya just 1 park aje dah sebesar Subang Jaya... nak masuk... siaplah dalam USD89 per day, so we opted for the free ones. Kami cuma masuk Universal Studios aje & beli pass masuk for 1 week, booked through the internet.. jauh lebih murah. Disney's is to kebudak-budakan for us!

I got tons of photos - belum campur video lagi. So I guess I'll just kongsi gambo-gambo pelik aje. Had a good time enjoying the many boat trips and bus rides (semuanya free). Bab nak makan aje yg susah sikit...

Tuesday, April 20, 2010

Voigtlander Color Scopar 20mm


Baby in "oil painting" filter mode. It is obviously Gimped, not Photoshopped!

Kuching Firaun - taken using kit lens.

Voigtlander Colour Scopar 20mm in action

The legendary Nikkor 105mm Macro

Voigtlander.. kan clear gile..

Voigtlander Color Scopar 20mm - my new toy.

Pro:
1. its a legendary lens - sharp like a razor! The same brand of lens
that was used to record images on the moon.
2. little or no flare capabilities,
3. smaller than then sigma or nikon lens. (its pancake type)
4. 52 mm filter thread.
5. metal body.

Cons:
1. No autofocus at all! Although metering is supported. Set the focus to infinity - everything from 3m is away should be in sharp focus.
2. Price... huh.. est ist expensive.... unless you got it pre-owned like I did. The previous owner was a rich chap who dumped this cool stuff at a local photo shop and upgraded to a high end Leica lens!

The Voigtlander Color Scopar 20mm found its new home on my wife's lowly pre-owned Nikon D40.

Memang sengaja cari low end entry level model. Sebab harga body semakin depreciate setiap hari but harga lensa.. kalau tak maintain at that level, makin mahal la pulak!!! Hanya jauhari sahaja yang mengenal Maniam ...eh bukan... manikam!. Let us see how creative she can be. There are lots of objects around us - if you have the eyes that can "see" one can create great startling images. It is all in the imagination of the photographer and not because of the equipment that you use. Imagination keeps the writer healthy and creative.

One can be either a real photographer or a camera owner.

Again, one may have the latest up-to-date camera body with expensive collection of lens but if you do not make full use of its capabilities....all the potential gone to waste. So my bro K, despite
the fact that you only own a portable zoom camera & not a DSLR - daripada ko lepak2 kat rumah takde buat apa-apa.... pls join us (me and my wife) kita pi photo shoot! Let us show those people that crappy camera could also produce fantastic images! Hope you are happy with the photo of yr kuching firaun... hahahh..

Monday, April 12, 2010

Photoshoot Nikon DX40 April 2010


I am smiling in my sleep!

Bo go ship da! (korean for : I missed you so much)

Look Who's Talking IV... the movie

An interview with the Vampire... (Malaysian version)

Rebellion at its best...

My Bro K, the Malaysian yakuza..

D40 in action

Pecah Beling @ Jin Batu

Pagi yang sungguh mandom ini dikejutkan oleh seorang hamba Allah datang ke Jabatan tempat penulis bertugas dan bertanya – siapa tau camna nak ubat sakit batu karang – secara traditional?

Maka sekalian makhluk opis pun menundingkan tangan ke arah penulis… hah.. aku ni technology lawyer, bukan bomoh, ujar penulis, tapi melihatkan muka orang yang bertanya punyalah bersungguh-sungguh, maka jawab penulis (menurut apa yang penulis tahu melalaui pembacaan dan pengalaman penulis yang pernah melihat herba berkenaan (yang juga ditanam dirumah ayahanda penulis) - mudah aje… pi cari daun pokok Pecah Beling.. nama lainya Keji Beling/Kaca Piring/Jin Batu (bukan Jin Notti tau!) Jangan ditanya kenapa nama herba tersebut demikian rupa – penulis tak boleh menjawabnya. Ambil daunnya jemur hingga kering dipanas matahari. Bila dah kering dan layu, ambil daun tersebut dan buat teh… amalkan minumnya setiap hari. Insya Allah batu karang akan hancur dengan sendiri – tak perlu operation. Itulah petua orang-orang tua. Ini cara yang asli.

Semasa memetik apa-apa tumbuhan bagi tujuan perubatan, jangan lupa untuk membaca basmallah, berselawat atas Nabi Muhammad S.A.W. dan salam kepada Nabi Ilyas (Salamun ala Ilyas fil a lamin) dan niatkan agar tumbuhan tersebut dapat dimanfaatkan untuk berubat.

Kita hidup dizaman sains & teknoklogi. Sewajarnya pengguna memilih untuk mendapatkan herba tersebut yang telah diproses melalui teknologi moden. Ada juga khabarnya dijual di pasaran (boleh didapati di farmasi). Seingat penulis, herba ini bukan sahaja boleh memecahkan batu karang tetapi juga berpotensi untuk mengubat kanser dan kencing manis. Wallahua'lam. Cubalah carian di google. Kalau tak salah UPM atau MARDI ada membuat kajian ke atas herba ini.

(Nota: pokok pecah beling yang ada dirumah ayahanda penulis amat popular… org dari jauh dan dekat selalu datang bertanya dan meminta minta daunnya. Kami kasi free aje – saham akhirat).

Rupa dia macam mana? Mai sini datang ziarah ayahanda penulis or carilah kat Internet. Kalau lapang, penulis akan ambil gambarnya & tempek kat sini.

Friday, April 09, 2010

Sample of last will and testament of a non-muslim

Herewith sample of last will and testament for non-muslim. Caveat : Please see a lawyer for appropriate legal advise before adopting. This is just a sample only and the write is not responsible for any losses, damages etc.


LAST WILL AND TESTAMENT OF [ ]


I, of ………..do hereby revoke all former wills codicils and testamentary dispositions made by me and declare this to be my last will and testament:-

1. I appoint my two sons, ………… (NRIC NO…….. OLD IC NO…..) and ….. (NRIC NO. ……..) to be the Trustees and Executors of this my will.

2. I give to my daughter in –law …… my 2 dogs It is my express desire that my daughter-in-law shall keep the said 2 dogs. I give to my son ……. my Maserati V8 sportscar. I direct my executors to give to my daughter-in-law [ NAME ] the two gold bracelets that she had previously and kindly bought for me. I give to my daughter …… (NRIC NO. ……), my god-daughter …… and my daughters-in law ….. and ….. such of my jewellery as shall already been allotted by me for them in packets. The balance of my jewellery shall be distributed equally between my daughters-in-law …., ……. and my daughter …...

3. I devise and bequeath my

(a) casino at [ ] held under title [ ]; and

(b) my shares in SKIM CEPAT KAYA Co to my Trustees upon trust to sell, call in and convert the same with power to postpone such sale conversion thereof so long as my Trustees deem fit without being liable for loss and hold the net proceeds thereof in trust for the following named beneficiaries and in the following proportions:-

(i) one half (1/2) share to be divided equally between the children of my son ….. living at the time of my death; and

(ii) the balance one half (1/2) share to be divided equally(if more than one) between the children of my son …….

PROVIDED ALWAYS THAT and I hereby declare it to be my intention that if my son ……… shall have no child/children at the time of my death, then such child/children's share shall be given to my son ……. absolutely.

4. I give all stocks and shares registered in my name in whatever companies and accounts held by me including but not limited to the ……. held by me in …….. (of which one account is held under the name of ……) and at …….to the beneficiaries and in the proportion and manner as set out in paragraph 3 above.

5. Subject to the payment thereof of my just debts, funeral and testamentary expenses and all estate duty payable (if any) in respect of my estate, I devise and bequeath my money in hand and in the banks wherever situated including the account held in the name of ……. to my trustees upon trust to distribute as follows:-

(i) firstly, a sum of RM1-00 shall be given to my son …. as he has diligently been giving me a monthly sum of RM00.00 in my lifetime for my maintenance and use;

(ii) secondly, a sum of RM900,000-00 shall be given to my god-daughter …….; and lastly

(iii) the remainder shall be divided equally between my sons, ……, my daughter ……. and my daughters-in-law …..that any vehicle owned by me shall be sold and the proceeds divided in the manner as set out in paragraph 5 (iii) above.

6. I devise and bequeath all my other movable and immovable properties wheresoever situated to my Trustees upon trust to distribute equally between my sons absolutely.

7. If any of my son or daughter or daughter-in–law or if any beneficiary shall die before attaining a vested interest as aforesaid, leaving legitimate issue, such legitimate issue shall take such deceased son or daughter or daughter-in–law or beneficiary's share (if more than one shall be divided equally between them) otherwise such share shall be given to my surviving sons/daughter in equal shares.

9. My trustees shall hold on trust all minor beneficiaries' share until they attain the age of eighteen (18). Prior any beneficiary attaining the age of eighteen, my trustees may in their absolute discretion apply the whole or such part of each minor beneficiary's share for his/her education or maintenance or benefit as may in all the circumstances be reasonable.

10. I further direct that all persons not expressly mentioned in this will shall have no claims whatsoever to any of my estate whatsoever and wheresoever.

IN WITNESS WHEREOF I have hereunto set my hand this day of 20 .

Signed by the abovenamed ]

……………………………………………………………………….. ]

as her last Will and Testament ]

in the joint presence of herself and ]

us who at her request and in such ]

presence have hereunto subscribed ]

our names as witnesses:- ]

……………………………………………………………

Doa kami

لاََ يُكَلِّفُ اللهُ نَفْسًا إِلاَّ وُسْعَهَا

 لَهَا مَا كَسَبَتْ وَعَلَيْهَا مَا اكْتَسَبَتْ

 رَبَّنَا لاَ تُؤَاخِذْنَآ إِنْ نَسِيْنَآ أَوْ أَخْطَأْنَا

 رَبَّنَا وَلاَ تَحْمِلْ عَلَيْنَا إِصْرًا كَمَا حَمَلْتَهُ عَلَى الَّذِيْنَ مِنْ  قَبْلِنَا

 رَبَّنَا وَلاَ  تُحَمِّلْنَا مَالاَ طَاقَةَ لَنَا بِهِ

 وَاعْفُ عَنَّا وَاغْفِرْ لَنَا وَارْحَمْنآ

أَنْتَ مَوْلاَنَا فَانْصُرْناَ عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِيْنَ.

(Surah 2: al-Baqarah  Ayat 286)

 

Monday, April 05, 2010

Small scale photoshoot

A rather lame attempt at macro photography with my modest equipment. Hoping to upgrade soon.

Mother and child

Muqarrabin with his new cousin

Friday, April 02, 2010

The Future and the Flower

Me and my boy!

Passion Fruit Flowers blooming - location, my humble garden S13, Shah Alam
Fresh passion fruit juice and its young shoots - not a well known treatment for cancer.