Popular Posts

Wednesday, December 29, 2010

Tentatif Program lawatan ke Padang-Bukittinggi-Pariaman 2011

Various type of air guns for sale... takleh bawa balik ke Malaysia!

Namanya saja Restoran Sederhana... all you can eat, dah makan bayorlah sendiri ya!

Those yang tak fit, tak payahlah naik jenjang 40 ni...

Kita serupa... kita serupa.. (Lagu Headwind)

Home delivery bisa di atur.. jangan dok kat hotel aje..

Untuk para peserta lawatan - dicadangkan agar do your "homework". Tak susah homeworknya ... hehehe... beg, borrow or steal (acah aje) a copy of "Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck" a novel Karya HAMKA. Kosnya kalau jilid nipis paling mahal Rm15-00. Tapi kalau jilid moden - sama macam harga buku novel masa kini. Silap haribulan anda akan merasa sukar untuk meletakkan novel tersebut dan ingin terus membacanya sampai selesai dan akan timbul keinginan untuk mengenali dengan lebih dekat bumi minang dan sejarahnya. Bagi sesiapa yang pernah membaca "Drakula" yang ditulis oleh Bram Stoker, anda akan mengerti sendiri kenapa ianya best - jalan ceritanya disulami dengan surat dan balasan kepada surat tersebut seolah-olah anda sebagai pembaca juga berada dalam zaman berlakunya kisah yang dibaca. Sangat interaktif.

Bagi sesiapa yang tak berminat nak mengikut saranan penulis, takpe! Sinopsis ringkasnya ada di link ini. Tapi percayalah, baik baca novenya!!!

Semasa di Padang nanti anda akan melalui Jambatan Siti Nurbaya. Kisah ringkas mengenai Siti Nurbaya ada di link ini.

Berikut adalah program tentatif untuk program lawatan ke Padang 2010. Penerangan secara terperinci akan dimaklumkan semasa majlis kenduri yang akan diadakan di TTDI tidak lama lagi.

Those yang belum menjelaskan bayaran lawatan dan/atau belum menyerahkan butiran dokumen perjalanan, sila berbuat demikian kepada Suriani/Adlan pada kadar segera!

Hari pertama 3 Febuari 2011

5:30 – 6:00 AM : Berkumpul di LCCT - Solat Subuh berjemaah di Surau LCCT
6:00 – 7:00 AM : Check in
7:00 – 7:30 AM : Masuk ke balai berlepas
7:50 AM : Pesawat berlepas ke Padang
8:00 AM (Waktu Indonesia Barat) : tiba di Bandaraya Udara Minangkabau
8:45 AM : Keluar dari airport
9:15 AM : Sarapan pagi di Restoran Lamunan Ombak
10:00 AM : Bersiar-siar di Kota Padang, Jambatan Siti Nurbaya dan Pantai Padang (telur penyu)
11:30 AM : Bertolak ke Bukittinggi
12:30 PM : Air Terjun Lembah Anai
1: 00 PM : Makan tengahari & Solat di Restoran Pak Datuk
2:00 PM : Melawat Kerajinan Ukiran Pandai Sikek
3:00 PM : Perjalanan ke Bukittinggi
4:00 PM : Menikmati Pemandangan Ngarai Sianok
5:00 PM : Check In Hotel Pusako, Bukit Tinggi
7:30 PM : Makan malam di Restoran Sederhana
8:30 PM : Rehat & aktiviti bebas


Hari kedua 4 Febuari 2011

6:30 – 7:30 AM : Sarapan pagi
7:30 – 8:00 AM : Perjalanan ke Koto Gadang
8:00 – 8:30 AM : Kerajinan Ukiran Perak di Koto Gadang
8:30 – 9:30 AM : Perjalanan ke Ambun Pagi
9:30 – 10:00 AM : Di Ambun Pagi
10:00 – 10-30 AM : Perjalanan ke Rumah Hamka dan Danau Maninjau
10:30 – 11:00 AM : Di Rumah Hamka
11:00 – 12:30 PM : Perjalanan balik ke Bukittinggi
12:30 – 1:00 PM : Makan Tengahari & Solat
1: 00 – 4:00 PM : Shopping di Pasar Borong Aur Kuning - Pasar Atas, Bukittinggi
4:00 PM : Balik ke Hotel
5:30 PM – 6:30 PM : Ziarah dan Makan Malam di rumah nenek K. Neny di Parit Antang
6: 30 PM : Balik Hotel - Rehat dan aktiviti bebas

Hari ketiga 5 Febuari 2011

6:30 – 7 : 30 AM : Sarapan
7:30 – 8:00 AM : Perjalanan ke Pusat Sulaman Hajjah Rosmah
8:00 – 8:45 AM : di Pusat Sulaman Hajjah Rosmah
8:45 – 9:30 AM : Bertolak ke Tabek Patah (kopi)
9:30 – 10:00 AM : Tabek Patah (minum pagi)
10:00 – 11:30 AM : Pagar Ruyung
11:30 AM - Istana Lindung Bulan
12:30 PM - Istana Besar Pagar Ruyung
12:30 – 1:30 PM : Perjalanan ke Danau Singkarak
1:30 – 2:00 PM : Pasar Umbilin Singkarak -ikan kering,keropok,markisa
2:00 – 3:00 PM : Perjalanan ke Padang Panjang
3:00 – 3:30 PM : Makan Satay Minang
3:30 – 4:30 Pm : Perjalanan ke Pariaman
4:30 PM : Check –in Hotel Pariaman


Hari keempat 6 Febuari 2011

8:00 AM : Sarapan - Mandi bersiar-siar di pantai
9:30 AM : Balik hotel dan bersiap
10:30 AM : Majlis Walimah ustaz Firdaus Sulaiman - Nurmayamin
3:00 PM : Bertolak untuk ziarah ke Rumah Anak Yatim
3:30 PM : melawat tempat pembuatan telekong & sulaman
5:00 PM : balik ke hotel untuk berkemas untuk balik ke Malaysia
7:30 PM : Makan malam

Hari kelima 7 Febuari 2011

6:00 AM : bertolak ke Bandaraya Udara Minangkabau untuk pulang ke Malaysia

Tuesday, December 28, 2010

Trip to Padang 2011 & on PDAs of sorts

A river runs through it

Mr Horse : Memang kepala hotak aku berjambul!

Green with envy

Kalau nak haggle start at 50% of the displayed price

Dataran Tinggi Minang is surrounded by three volcanoes

Ketika kami menjamu selera (aku menjamu keluarga Ustaz Firdaus dirumahku di Sec 13, Shah Alam beberapa purnama yang lalu) satu pertanyaan terpacul dari mulut Al-Ustaz "Along, bila kita nak buat majlis di Padang?" .. huh... nak buat tahun ni juga ke? Ingatkan depa nak tunggu bulan Februari tahun depan...in conjunction with Tahun Baru Cina.. banyak sikit cutinya... .. so macam mana ye?

Nak pi or tak pi? Nantilah kita work things out. Teringat kat gang telur-telur penyu yang menunggu untuk dibaham dengan lazatnya kat sana... bestnya! Tapi now that ada a real Ustaz dalam keluarga ini, doakanlah kami sekeluarga makin ligat & focus mendekatkan diri dgn masjid dan ikut aktiviti yang berfaedah. Dok sorang-sorang kepala ingat benda-benda lain. I am ever willing to create and maintain a blog for the good Ustaz, kalau dia nak la. Saja nak tumpang pahala.

(More about the Padang Trip for year 2011 in my next posting. So far we managed to rope in around 52 confirmed participants. Tourist area tang mana depa nak serang this February 2011? For me and my family, we already booked our tickets for a 10 days long holiday and our flight would be on the 29th january... maka Insya Allah, dapatlah our new addition - Muqarrabin finally jumpa dengan his moyang.

A couple of months ago, sebelum aku bertolak ke Makkah, I bought myself and my wife new PDAs... not the latest in the market but with a good 3G connectivity features - untuk menggantikan the old but gold, pda yang telah berkhidmat dengan cemerlang begitu lama. Model HTC Dual Touch with Windows Mobile 6.1 as the operating system - not the latest in the market but the technology dah matured - takdelah banyak bugs in the system and applications. Neither of us berminat dengan Blackberry. The staff (Bro Nazri) memang terkejut badak bila aku nak angkat 2 sekali. I Explained to him that I am a self taught expert in windows mobile apps and showed him my trusted DOPOD 838Pro with all the hacked apps therein. For less than RM1K dapat 2 pdas... apa da depa ni suka sangat the latest models (OS baru masih tak stable lagi). Actually there are so many apps for Pocket PC yg sangat berguna... if you are always on the move and malas nak lug the notebook ke mana-mana. The model that we bought are not equipped with wifi connectivity nor that it came equipped with an internal gps - tapi takpe, we already have an external bluetooth gps yg masih berfungsi dengan baik. Herewith are the list of important apps (to me) installed on my ppc.

Pocket Islam - ada azan mengingatkan masuk waktu solat. Ada AlQuran digital berserta tafsir (standard installation would be in english but kalau nak tambah ada versi bahasa Melayu) and e-book hadith (unfortunately the Pocket Hadith is all in arabic, aku hanya memahami sikit-sikit.. nak kena refer kamus gak). Another good application dalam tu, dia boleh calculate bila full moon - untuk kaki pancing berguna untuk mengetahui dengan tepat bila air laut pasang penuh & untuk suri rumah - bila tarikh yang sesuai nak beli ketam yg isi dalamnya penuh. The developer of this application telah mewakafkan program ini untuk kegunaan Ummat Islam sedunia. So its free download. So google aje "Pocket Islam". Dinasihati kome download dari official source sahaja. Apps ni sangat berjasa di Tanah Suci... boleh agak bila masa yang baik nak bergerak ke Masjid hari hotel tanpa merujuk kepada Channel Live yang dipancarkan dari Iqra' TV.

Lexisgoo - dictionary english yang power. Tak payah lagi nak bawa dictionary buku yang tebal around. Kalau anda kerja loyar, amat penting supaya tak tersalah draft agreement!

GPS software - yg aku paling suka would be IGO My Way.. tapi the Malaysian Map yg aku ada tak update. So for the time being I would rely on Mapking - the best part - Mapking selalu ada update. Its free - wakaf dari para pengguna gps di Malaysia yang sukarela memberikan Point of interest (POI) terbaru.

Photo Viewer Pro - untuk showcase all the photos that I took - main slideshow. Rasanya developernya adalad RESCO. With this Apps, I updated friends on Facebook with amazing photos of Makkah & Madinah.

Walaupun dalam PPC ni dah ada Pocket Office, aku masih install "Textmaker" sebagai alternatif for word processing. Kekadang tu word document yg diimport dari my office PC takleh nak open dalam Pocket Word or kes yang paling selalu - formatting dia jauh lari. Tapi kalau ada Textmaker... takde masalah langsung. I am a registered beta tester for Textmaker.. sebulan sekali the developer akan hantar new upgrades via email untuk ditest. Memang pada tanggapan aku Textmaker dari segi ease of use, lebih jauh meninggalkan Microsloth Pocket Office! Percaya atau tidak, entry blog ini aku tulis menggunakan ppc aku! Ada lah juga beberapa agreement yg aku deraf menggunakan ppc ini!

Now with Facebook zero..from DiGi, bolehlah me and my wife stay connected to Facebook, update status for FREE (unless nak tengok gambar-gambar). In any event, commencing from the year 2010 & tah sampai bila... gomen kasi tax rebate RM600 setahun untuk line internet.

The Voice recorder feature memang useful utk record meetings & the technology dah improve by leaps and bounds with good sound clarity. So you guys yg cakap berbelit-belit dalam meeting please beware! Format rakaman adalah *.amr dengan fail audio sebesar 1.7 meg - tak sure sama ada boleh main kat pc biasa. Kalau nak dengar kat pc biasa memerlukan conversion ke format mp3 - tapi hasilnya dekat 17 meg!. May need a conversion software to kecilkan file yang terhasil.

Banyak lagi apps yg menarik... in my old pda masih tersedia apps on ubat-ubat moden, kesan penggunaan & cara nak guna. Bukannya aku nak jadi pharmacist, tapi at least aku dapat check tak ubat apa jadahnya yang dr hospital kasi to my parents.. and myself included. Ada beberapa kali ayah mengadu ubay yg dr hospital kasi menyebabkan kaki dia bengkak etc... so a quick check with my pda.. confirm dr dah kasi terlebih dose or memang ubat tu kesan sampingannya banyak. So, my old pda tak boleh nak retire lagi. masih berfungsi elok, albeit with many battle scars akibat tah berapa banyak kali jatuh (termasuh jatuh tangga). Likewise for the trusted O2 Mini milik my wife - yang ini lagi power.. pernah masuk berenang swimming pool in Wetworld Shah Alam! I had to play doctor - to get rid of the malfunctioned battery yg dah short and nak keringkan the electronic internals of the pocket pc. Adalah dekat 5-6 hari O2 mini tu aku pomen. Beli batteri baru ... reset balik, reinstalled all apps & it worked just like new... cuma the screen aje ada smudged ... tah air swimming pool tu banyak klorin gamaknya . Garam klorin yg terhablur macam bintang-bintang on the pda screen! oh ya.. tip untuk keringkan handphone or any electronic gadget yg masuk air - simpat dalam plastik berisi... beras! Beras acts as a natural dessicant. Biarkan 3-4 hari... tak perlu beli "Thirsty Hippo".

Sesiapa yang berkenan nak beli PDA yg reasonably priced, pls contact Bro Nazri kat PDA Expert @ Sunway Piraun. He is the only malay chap yg kerja situ - his HP 0123846267. Just say, Bro Helmi of [name of my work place] yg beli 2 pda ari tu, reffered you guys to him!

Wednesday, December 22, 2010

On Asthma, allergies and demonstrasi produk

Look carefully... ada perbezaan ketara di antara dust mite droppings dgn habuk biasa!

Water as the main filter media working in combination with high efficiency particulate air (HEPA) filter. With water as the main filter media, the HEPA filter's job has been greatly reduced. Tak perlu tukar the HEPA filter for years and years and years. Some other product uses several layers of HEPA filters... and the costs of owning such a product jadi teramat mahal due to extensive maintenence!

I asked the salesperson to clean and sanitise our largest teddy bear... it weights more than 7 kgs... and it is larger in size than my 6 year old daughter

Just look at the turbo suction power ....if other teddy bears yg kami ada jadi macam ni, aku tak terkejut, but our big bear yg memang rigid ni pun jadi kempis!!! (Actually, I was planning to bantai her.... sebab mula-mula lagi dia sendiri terkejut that we have a teddy bear this size, so I argued with her, kalau tak nak try bersihkan yang ini, ada lagi satu yang lebih besar - actually aku gertak dia aje) Note : While cleaning, all the plush toys are being deodorized with a pleasant long lasting aroma.

Dust mites dan kaum kerabatnya yang disedut in less then 2 minutes oleh this product. Try this with a vacuum cleaner, you'll only cause them to be suspended in the air for hours due to the filter not being efficient.

I would like to make it clear from the start - I do not usually endorse a product. Jauh sekali-kali, melainkan sekiranya produk itu memang luar biasa kesan dan/atau kegunaannya. Begitu juga dengan promosi apa-apa produk oleh jurujual yang datang dari rumah ke rumah.... I would normally be my usual self – hardly impressed with apa jua barangan yang depa nak jual. Sedangkan nak beli equipment atau accessories yang berkaitan dengan minat ku dibidang fotografi pun tah berpuluh kali fikir – adakah ini satu keperluan? (to me photography is a very subjective matter – I do not subscribe to the idea that by upgrading to new and "better" gears with lots of new features would definitely turn you into a better photographer. To me photography is an avenue to be creative within the limitations set by your camera as one can have the best photographic equipment, but still be a lousy photographer (secara umumnya, a photographic equipment user) Creativity is lost indeed).


Berbalik kepada isu promosi barangan... baru-baru ini aku didatangai oleh seorang jurujual. Barangan yang ditawarkan... baiklah.. memang sebenarnya aku cari-cari selama ini. Aku buat bodoh aje masa mendengar penjelasan yang diberikan. Kesemua fakta mengenainya memang sedari dulu lagi dah lama dalam pengetahuan aku... hanya menunggu masa nak "tembak" jurujual tu sekiranya dia buat statement yang salah or exeggerate performance barangan yang dia nak promote tu (Nota: zaman cuti semenster university days penulis dulu aku pernah berkerja part time sebagai casual worker di Jaya Jusco TTDI (now depa dah pindah ke Bandar Utama)... bertugas di bahagian jualan electical goods. The pay is not great & sesaja je cari pengalaman.


Antara kerja utama aku selain menyusun barangan adalah test barangan untuk pelanggan. (bab yang palig aku tak gemor dan cukup seksa – kena punggah & angkat peti ais / mesin basuh dari loading bay ke tingkat 3 untuk display. Months later due to the stress and agony of doing these chores had severely contributed to my health problems) Bab yang aku paling minat sekali – test barang! Habis segala blender, mixer, vacuum cleaner, oven, stove, stereka, cerek, fryer, dryer, mesin basuh, kipas dan lain-lain perkakas elektrik dari berbagai jenama aku dah test. Boss kata the customer is always right, so untuk memenuhi harapan pelanggan, memang aku test gila-gila. Sampai meletup dan hangit terbakar pun ada. Dari pengalaman tersebut, tahulah aku bahawa barangan buatan Malaysia walau brand cikai dan tak terkenal sekalipun mempunyai kualiti dan toleransi yang tinggi. Ada gak brand dari luar negara, belum apa-apa dah kena pulangkan kepada supplier – rosak, part yang patah dan yang paling kelakar sekali part yg patut ada dalam kotak - bila dah customer bawak balik rumah, baru depa sedar part tu takde!!! Kepuasan utama semasa tu ialah bila melihat all the smiles dari customer yang berpuas hati dengan barangan yang mereka beli.


Balik kepada si jurujual. Nasib baik dia tak kelentong aku... kalau tidak memang nahas!. Barangan yang kini berpindahmilik menjadi milik ku sebenarnya amat kami diperlukan untuk kesihatan seisi keluarga. The product is a multipurpose air cleaner – yang paling efficient sekali dalam pasaran sekarang. Penapis utamanya adalah air dan peralatan ini menggunakan elektrik pada jumlah wattage yang amat rendah. In my previous posting, ada aku paparkan kisah my eldest daughter, with oxygen mask dalam ward di Darul Ehsan Medical Center, akibat serangan asthma. Setakat ini dah banyak kali kami (termasuk aku sendiri) berulang ke klinik untuk mengambil ubat sehinggalah aku sendiri terpaksa mengeluarkan modal untuk membeli mesin nebuliser (ubat ambik kat DEMC) dan juga stethoscope. Kengkadang tu bila anak-anak aku bercuti ke rumah opah mereka, tetiba kena sakit lelah, aku akan berkejar ke TTDI dengan peralatan yang ada – huh... komen ayah... aku ni dah jadi macam Dr on call yang tak bertauliah!!!!Aku juga turut memiliki sebuah mesin air cleaner didalam rumah.... yang asecara jujur, ku tak nampak keberkesanannya....

Dah bermacam-macam ubat untuk Asthma dan allergi yang kami cuba. Dari perubatan moden sehinggalah perubatan tradisional... kalau ke sesiapa ke Makkah tu dulu memang wajib pi beli hati unta... tapi putus aje bekalan, sakit datang balik. Ada yang suruh makan hati tupai.. hati kelawar... hati cicak kubing... huh.. tak selera betul. Yang paling mujarab yang pernah aku cuba - sarang burung walit - tapi harganya... would cost you an arm and a leg.. baik memang baik...(masa jadi lawyer & buat marketing pada klien dulu selalu gak order sup sarang burung ni) tapi masuk aje musim jerubu... sakit la balik... Masalah sukar bernafas senang sikit nak handle – yang payah nak mengubat adalah allergi kulit!!!! Memang ianya menjadi masalah besar ni... sebab budak-budak semasa tidur akan menggaru-garu... tubuh badan sendiri yang hancur tanpa disedari.....

Pada hemat penulis, ubat penawar yang murah dan paling mujarab untuk masalah pernafasan adalah minyak Habbatus Sauda... yang di perolehi dari saudara-mara yang pulang dari tanah suci Makkah. Cara yang aku gunakan, in addition to sabultamol vial aku tambah 2-3 titik miyak habbatus sauda dalam nebulizer & sedut titisannya. Budak-budak tak berapa suka... kena pujuk depa supaya bersabar.... sebab rasanya sedikit pedas! Tapi keberkesanannya cepat.

Jamilah pernah dimasukkan ke dalam ward di Hospital University, PJ kerana masalah kesihatan yang sama. Bukan sahaja Jamilah, Husna pun nyaris-nyaris masuk ward sekali..... the damage... sekali masuk ward dalam RM7.5k! Demam kita dibuatnya. Heatlh is wealth. Maka kami selama ini mengikut nasihat saranan pakar perubatan, tak diperbolehkan dibentang apa jua permaidani di teratak kecil kami. Kucing, arnab atau apa binatang peliharaan walau cute mana sekalipun tak boleh dibela... harap-harap selepas ini, anak-anak ku dapat menikmati kehidupan yang sihat dan selesa dan bebas dari habuk dan jerebu durjana ujian kepada manusia. Masih teringat aku pada kisah zaman lampau, adik-adikku kesemuanya ke sekolah, namun aku terbaring di rumah – cuti sakit! Kalaulah cuti sakit tu boleh buat macam-macam aktiviti yang menyeronokkan lainlah ceritanya........

Those yang berminat nak demo produk tu, (pada hemat aku yang memang kaki sceptical ni, memang bagus dan berkualiti) untuk first time its free of charge & depa akan bersihkan perkakas dalam yr bedroom. Tak beli pun takpe tak jadi masalah, you still get your room cleaned... bersih sampai berlonggok-longgok hama dan suku-sakatnya dapat dikumpulkan dan dibuang. Warna habuk dari hama ni pun berbeza sungguh.Some of my friends will be contacted by the sales person. Manalah tahu korang berminat nak try. Try dulu sebelum beli and they have a simple way to re-coope your costs purchasing the apparatus. Kalau tak salah aku IJN memang gunakan peralatan ni. Likewise for many hotels - kalau tidak jenuh depa nak kena tanggung kos untuk bersihkan tilam, langsir & udara dalam bilik hotel. Kalau anda berminat, pls drop me an email. Selama ni aku lebih banyak cuba mengubat Asthma & allergies.... now the focus is more on prevention.

Update : Hanya jauhari yang mengenal manikam. At as this update, our good friend Dr Norazah Abd Ghani and her husband (surgeon) were really impressed with the product and immediately bought a set, less than 3 days we bought ours. Depa tu doctors, aku hanyalah a scrupulous equipment tester yang super ganas, equipped with extensive knowledge of consumer law and consumer protection and working with ...... ehem..ehem...heheheh Kalau depa tipu, they got the wrong person.

Saturday, November 06, 2010

Disturbing news


I read a really disturbing FB posting.

"Aku happy sangat dapat sakit kan hati BF aku gile-gile punya sakit arghh~
HaHaHa, puas hati aku dapat hancur kan hidup seluruh keluarga kau and negok kau hidup sengsara dalam tangan aku Bodoh!!

*Itu kan (name deleted) Yg U Nak".
23 minutes ago · 3 Comments · Like
2 people like this.

Komen penulis : Irhamu man fil ardu yarhamukum man fis sama' (Berbelas-kasihanlah kamu kepada mereka yang ada dimuka bumi, mudah-mudahan mereka yang ada dilangit akan berbelas-kasihan kepada kamu - Mafhum Hadis Nabi S.A.W.)

The writer, live from Makkah Al-Mukarramah.

Friday, November 05, 2010

Mengejar Maghfirah

Aku menulis melalui pocket pc line Mobily
Bernilai 40 Riyal. Keadaan di Masjidilharam kian sesak dengan orang memenuhi ruang sementara menunggu masuk waktu Solat Zuhur dan seterusnya Solat Jumaat.

Alhamdulillah...baru semalam aku berjaya menjalankan kewajipan membantu menolak ayah yang berkerusi roda untuk menyempurnakan tawaf dan Saie.Bayangkan jarak perjalanan yang kami harus tempohi untuk ke masjid dari hotel. Oh ya....kami melaksanaan tawaf di tingkat 1 dalam kawasan masjid!

Till next time
zaws
Makkah Al Mukarramah

Saturday, October 23, 2010

Keberangkatan ke Tanah Suci Makkah

Asssalamualaikum wrt wbt

Kepada para sahabat, rakan taulan, abang-adik-kakak, saudara-mara yang mengenali diri ini (tak lupa juga kepada pengunjung blog yang serba sederhana ini), saya dengan rendah hati memohon keampunan, maaf zahir dan batin. Insya Allah, saya akan berangkat menunaikan fardu haji pagi Isnin 25.10.10 ini. Doakan agar insan kerdil ini dan semua para jemaah ummat Islam yang turut sama berada di Tanah Suci dikurniakan maghfirah keampunan dari segala dosa, diperkenankan segala doa (dan kiriman doa), memperolehi haji yang mabrur, dilapangkan dada, dipermudahkan segala urusan didunia dan akhirat, dimurahkan rezeki, bertambah keimanan serta ketakwaan, bila kembali pulang kekal istiqamah dalam menjalankan suruhan dan ibadah kepada Allah dan dapat berbakti kepada masyarakat, memperoleh sakinah, aman dan bahagia bersama keluarga, dijauhi dari keresahan, diterima segala amalan, dianugerahi sifat sabar dan syukur atas segala nikmat, mati atas dasar La Ilaha Illalah, sempurna Islamnya dan mendapat Khusnul Khatimah, ditutup segala keaiban dan mendapat naungan semasa di Mahsyar, mendapat syafaat dari Penghulu segala Nabi, diberi minum dari AlKautar, menerima suratan amalan dari sebelah kanan, dipermudahkan hisab, dijauhkan dari Neraka dan segala azabnya, masuk dalam golongan Muqarrabin, selamat melintasi sirat, dimasukkan ke dalam Jannah dan diberi nikmat berpeluang melihat ALLAH.

Ingatlah ku dalam doa dan permohonan kalian. Amin Ya Allah. Wassalam.

Sunday, October 17, 2010

Golden Half untuk ke Makkah

Blok 3, SIRIM Berhad

Frame it with leaves!


Photos taken with the Golden Half, a toy camera made mostly out of plastic. These were taken using Kodak ISO400 film (that comes FOC with the camera) developed and scanned at the photoprinter- Location SunPhoto SS2, PJ. Costs involved for developing and scanning directly from the film's negatives - RM15.00. Normally it would only cost you RM12-00. The extra RM3-00 was additional since I was using a half frame camera which doubles the exposures i.e. from a 24 exposure film to 48. In my case, for my first roll of film, I managed to get 52 exposures. (Hint: film SLR (full frame) in the secondhand market now costs next to nothing, and scanning technology getting even better than ever, this is definitely a revival of the film media - so there is no urgency at all to upgrade to full frame DSLR).

Lesson to be learned - a cheap camera does not mean that it is not good. If you still get lousy images, its the camera user that is to be blamed!

The price for the Golden Half is RM190-00. It is supposed to be a lomo camera...and it gives blurry images at its edges due to the imperfection of the plastic lens but I think it is too perfect to be in that category. All photos would need to be taken in bright conditions. Thanks to Adrian of the Click Shop for his speedy help in processing my order. This lame camera will accompany me to Makkah. With more than 5 million people performing the haj this year, I would not want to bring my precious DSLR along. Takut hilang focus untuk nak beribadat nanti!

Monday, October 04, 2010

Jemputan Menjadi tetamu Allah

Surat tawaran telah kuterima dan ku balas melalui 2 media dalam jangkamasa tempoh untuk menjawab iaitu melalui:
1. faksimili; dan
2. e-mail berserta imbasan helaian jawapan yang telah sempurna diisikan;
dan pada setiap kali dokumen jawapan dihantar melalui faks, aku memastikan bahawa terdapat pengesahan ianya telah selamat diterima oleh pihak Tabung Haji (TH) melalui telefon kepada pihak TH.

Namun aku amat berdukacita kerana kemudiannya aku mendapat panggilan telefon dari pihak TH bahawa mereka kononnya
1. aku tidak menjawab tawaran dalam tempoh masa yang ditetapkan;
2. faks yang dihantar sebelum itu telah hilang/tersalah letak & tidak dapat dijumpai sama sekali.
3. Email yang aku hantar hanya boleh dibuka mukasurat 1 sahaja, kononnya mukasurat lainnya hilang secara yang amat misteri!

Oleh itu, aku diminta oleh pihak TH untuk membuat "RAYUAN" agar aku dibolehkan menjawab dalam diluar jangkamasa! Pelik betul. Setelah diamati, didapati bahawa imbasan dokumen tersebut tidak dibuka dengan cara yang sepatutnya. Memang la patut hangpa dapat tengok mukasurat pertama aje - tekanlah butang untuk melihat paparan mukasurat berikutnya! Haru biru blues betul!

Hari berganti hari ...aku tidak mendapat apa-apa jawapan, sedangkan aku adalah waris yang akan menjadi pengiring ayah yang telah disahkan tarikh penerbangannya! Tanpa aku sebagai pengiring, ayah akan mengalami kesulitan. Amat tidak masuk akal sama sekali. Mahu tak mahu atas desakan ayan yang bimbang dengan perkembangan yang tak memberansangkan ini mengesa aku ke HQ TH di KL untuk mendapatkan maklumat lanjut. Alangkah terkejutnya apabila didapati bahawa tiada apa-apa tindakan yang telah diambil oleh pihak TH untuk menyelesaikan perkara ini dan nama aku masih tidak disenaraikan sama sekali. Semuanya adalah lip service semata-mata dan HQ TH tidak tahu menahu kerana rupa-rupanya call/faks centre terletak di Taman Tun Dr Ismail dan maklumat tidak sampai ke HQ TH!

Maka dengan susah payah ayah yang seringkali mengadap TH Uptown mengadukan masalah kami, maka aku diarahkan untuk turut serta Kursus Haji Perdana di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin, Putrajaya. Sabtu yang baru ini aku dan ayah sekali lagi berkunjung ke TH, kali ini untuk mengambil bag dan peralatan yang didermakan oleh badan korporat.

Setelah beratur hampir 40 minit, giliran ku pun tiba, dikhabarkan bahawa sistem untuk check senarai jemaah haji tak boleh diakses pada hari Sabtu/Ahad sebab sistem "down". Kena datang hari lain!. Jawapan ajaib ini membuatkan aku yang saban waktu diamanahkan untuk meneliti perjanjian penyelenggaraan IT berfikir : biasanya sistem tidak akan shut down terutama sekali masa kritikal seperti sekarang ini. (Ok takpe, aku bersangka baik... strike 1)

Maka aku serahkan passport kepada hamba Allah yang mengendalikan kaunter dan dinyatakan bahawa serahan passport, bukan di kaunter ini - encik kena pergi kaunter sebelah sana (wing kanan)... baiklah... kami pun berpecah, aku naik ke tingkat atas (rasanya tingkat 17) untuk mengambil bag sementara ayah yang terdengkot-dengkot bertongkat ke wing sebelah mengambil nombor untuk urusan serahan passport untuk tujuan membuat Visa Haji. Sampai sahaja ditingkat atas, setelah mengambil beg, aku melihat ramai ummat manusia beratur... apa hal ni?... oh untuk suntikan optional - H1N1 dan tah apa lagi tah... kosnya RM150-00 jelas seorang pegawai yang sibuk mengira wang dan menampal pelekat immunisasi pada kad kesihatan para bakal jemaah sambil duduk dengan selesa dikerusi empuk. Baiklah... cuma RM150-00 dan aku terus sahaja membuat bayaran. Permerhatian aku - rata-rata kesemua bakal jemaah adalah orang yang telah lanjut usia. Tiada sebarang kerusi disediakan. Ada bakal jemaah yang beratur sekejap duduk diatas lantai, sekejap bangun untuk ke bahagian depan... masing-masing menceritakan pengalaman mereka untuk sampai ke tahap ini. (Takpe aku masih bersangka baik.... strike 2)...

Dalam tak sampai 10 minit aku beratur, datang pula seorang hamba Allah mengedarkan risalah... apa la pulak ... oh tawaran penghantaran air zam-zam ker rumah pada harga RM135 setong 10 liter! Dah murah sangat dah ni bang, kata budak yang mengedarkan risalah. Setahu aku, kat Malaysia ni memang dah ada gudang menyinpan air zam-zam. Kalau nak kome pergilah ke restoran Nasi Arab di TTDI Jaya, Shah Alam - ada risalahnya disitu, siap ada no telefon hamba Allah yang memberikan pekhidmatan tersebut. kalau nak orde aje - RM90 untuk 1 tong yang berisi 10 liter. Otak business betul depa ni - sama juga dengan ruang legar ditingkat bawah TH Perdana... nak lalu pun sempit dengan barangan keperluan jemaah haji. Heran. (fikir punya fikir... Takpe sabar...aku masih bersangka baik.... strike 3)

Setelah selesai mendapatkan suntikan, aku pun turun dan mendapati bahawa giliran ku baru sahaja dipanggil dan kami mendapati kaunter tersebut memang tidak ada urusan penyerahan passpot! Dari dahulu lagi tak pernah urusan pasport dilakukan dibahagian ini, ini kerja wing sebelah sana jelas pegawai yang bertugas. Berubah wajah ayah... dengan keadaannya yang bertongkat dan berjalan terdengkot-dengkot ayah menggagahkan dirinya mendapatkan penjelasan - tadi cik kata urusan passort pergi ke sebelah sana, tapi wing sana kata dari azali lagi urusan serahan passport adalah tugas sebelah sini - kami dah tunggu 1 setengah jam ni - yang mana satu yang betul ni????? Minta maaf, kami baru mendapat arahan untuk terima passport sebentar tadi. (Nota : awal pagi itu aku mendapati ada notis tertulis dengan jelas : Wing kanan adalah untuk Urusan Jemaah yang belum mendapat surat tawaran, serahan passport dan pengesahan buku kesihatan).

(Takpe sabar...aku masih bersangka baik.... strike 4!!!!)
Aku tidak mengetahui cabaran camel apa lagi yang akan aku lalui sebelum dapat bertolak ke Makkah. Kalau Strike kali ke 5 - tah aku dapat sebungkus Lucky Strike kot??? (Pun intended).

Setakat ini sahaja untuk dikongsikan bersama.
Ya Rabb, permudahkanlah urusan kami. Amin.

Tuesday, September 28, 2010

Halaqah Sentuhan Qalbu - Ayah dan Ibu

I love this portion : Cut to the chase and straight to the point

Sunday, September 05, 2010

Images of West Sumatra

Paddy fields @ Dataran Tinggi Minang surounded by three volcanoes

Dark clouds looms over Bukittinggi's Limpapeh suspension bridge

Siti Nurbaya bridge @ Padang - Click on photo to enlarge

Watch the parade.. location Bukittinggi, West Sumatra

Visit high quality chapal manufacturer..Kiki Suria brand.. you can custom order to your needs

Jamilah enjoying herself @ Air Manis beach, the location of Malim Kundang tragedy

Turtles eggs on sale... Padang beach... we are proud to say that presently the level of conservation efforts is nada, nil, zilch, sifar! Yummy treat - anytime!

Devastation here, there and everywhere... it has been quite a long time since the nasty earthquake in Pariaman, many of the inhabitants here are still living in UNHCR's tents! Rather than busy organising street demonstration against Malaysia, BENDERA should really look at their own backyard.

A serene scenery in a village near Pariaman, West Sumatra

Hunting is a sport in Indonesia.. usually they hunt in groups and would need at least a 3 tonne lorry to transport the dogs.. no joke

Saturday, September 04, 2010

Photos in Ramadhan 2010

Kinah... waiting for berbuka time..

We paid a visit to Opah's grave... Al Fatihah utk Opah

Sakinah had her day at the salon!

I spotted this little monster roaming around on Merdeka Day 2010.. this monster just came out from Masjid Selat Melaka... really - no joke.
Photo taken via a 90mm lens. Estimate length of the reptilian is 12 feet.

Shoo... go away... probably my camera that I lug around scarred the monster away... I was unable to approach any closer... just look at the bacteria infested saliva of the monster!

It was Husna's birthday on the 17th August... Indonesia's Independence Day.
They chose the number 17 as it coincides with the total amount of rakaat in a day's prayer.

Thursday, September 02, 2010

Another sample will and last testament of a non muslim

This document is a sample of a will that I had drafted for a friend a long time ago. I am no longer in legal practice and this document is provided due to requests made by my non-muslim friends. I hope you find it useful as a guide only. Please see a qualified practicing legal practitioner for proper legal advise. This is their bread and butter and if you ask me, I believe that whatever charges for their services are fully justified. This posting is for charitable purposes only. I shall assume no responsibility for any losses should you rely on this document and would not be able to answer your queries. Please leave a thank you note should you find it useful.

Yours faithfully,
Superstage

LAST WILL AND TESTAMENT OF XYZ

I, XYZ (NRIC No. ) of full age and residing at [ …………………] do hereby solemnly state as follows:-

1. I hereby revoke all former testamentary dispositions made by me.

2. I appoint my husband ABC (NRIC No. )of No [ ] (hereinafter referred to as "my Trustee" which expression shall include the trustee for the time being) to be the Executor and Trustee of this my will.

3. In the event that the said ABC shall die during my lifetime or shall renounce probate or refuse or be unable to act in the office of executor or trustee, then I appoint DEF (NRIC No. ) of No. [ address ] as the Executor and Trustee of my will.

4. I give my freehold property held under Title No [… insert details of the property as per the Issue Document of Title ….]("my said property") to my Trustee upon trust to sell the same and to hold the net proceeds of sale with power to postpone such sale at my Trustee's discretion and to hold the net proceeds of sale and profits (if any) until sale in trust for my children [ Baby 1] Birth Date: 30-11-2001), [ Baby 2] (Birth Date: 6-7-2003), [Baby 3 ] (Birth Date: 27-1-2006) and [Baby 4] (Birth Date: 3-1-2009) absolutely and in equal shares.

5. I give the rest and residue of my real and personal property whatsoever and wheresoever situate ("my residuary estate") to my trustee upon trust to sell call in and convert the same into money with power to postpone such sale calling in and conversion for so long as he shall in his absolute discretion think fit without being liable for loss.

6. My trustee shall out of the monies to arise from the sale calling in and conversion of or forming part of my estate pay my debts funeral and testamentary expenses and all estate duty payable in respect of my estate and shall invest the residue of such monies in any investments of nature hereby authorised with the power from time to time to vary investments for others of an authorised nature and shall stand possessed of such investments and of all parts of my estate for the time being remaining unsold and any ready money (hereinafter called "my residuary estate") upon trusts hereinafter declared concerning the same.

7. My trustee shall hold my residuary estate as to both capital and income upon trust for my said children living at my death in equal shares.

8. If any child or children of mine shall die in my lifetime or after my death but before obtaining a vested interest leaving issue who attain the age of eighteen years such issue shall take by substitution and if more than one in equal shares per stirpes the share of my residuary estate which such deceased child of mine would have taken if he or she had survived me and attained a vested interest but so that no issue shall take whose parent is alive and so capable of taking.

9. In the event that my children shall attain the age of eighteen years at the date of my death, my Trustee shall immediately after payment of all my debts funeral and testamentary expenses and any estate duty payable distribute my estate to my children in equal shares absolutely.


SIGNED by the abovenamed )
XYZ as her last )
will in the presence of us )
present at the same time )
who at her request and in )
her presence of each other )
have hereunto subscribed our )
names as witnesses. )............................



...............................


Note : On the meaning of per stirpes, please see http://en.wikipedia.org/wiki/Per_stirpes

Tuesday, August 24, 2010

On Digital SLRs - a beginner's note

Tersenyum sampai ke telinga penulis, apabila ditunjukkan blog my fellow learned brother yang memaparkan penulis "in action" sedang mengambil gambar semasa majlis walimah perkahwinan adik penulis. Read about it here. Photography is one of my favourite hobbies as it jibes and complements my other main hobby - menulis. Banyak lagi sebenarnya perkara yang penulis hendak ceburi dalam kehidupan yang singkat ini. It all started out masa zaman sekolah rendah... tah kenapa zaman sekolah dulu, tiap-tiap tahun ada aje sessi fotografi, ambil gambar untuk dimasukkan ke dalam majalah Sekolah Sri Petaling "Seruling Jaya". Sekolah masih wujud lagi, cuma status majalah sekolah yang memaparkan karya nukilan pelajar (termasuk cerpen pendek bahasa dalam bahasa Inggeris oleh penulis), tidak diketahui sama ada masih diteruskan atau tidak.

Back to photography, penulis mempunyai rasa ingin tahu yang sangat kuat - macam mana ye sesuatu imej dihasilkan. Then masa penulis di Tingkatan 1, rasanya cuti penggal ketiga, kami sekeluarga dan my cousin kak Muznah pi bercuti ke Johor Bahru, menginap di Rest House JB (kini didirikan sebuah hotel 5 bintang) dan keesokan harinya kami menyeberangi Tambak Johor ke Singapura. Singapura, ayah membeli sebuah kamera SLR jenama Nikon model EM berserta 2 lensa - 35mm dan 50mm dan micro attachment lens untuk merakamkan gambar keluarga. Dengan kamera ini jugalah penulis mula belajar cara-cara mengambil gambar yang betul dan bagaimana nak menghaslkan gambar yang "pleasing to the eye". Takut-takut juga nak membawa kamera SLR balik ke Asrama sekolah di SMKA Maahad Hamidiah - maklumlah hidup di asrama... kalau kena pow or rosak dek tangan-tangan ganas tak ke naya. Dengan berbekalkan kamera tersebut, penulis dapat berniaga kecil-kecilan. Dapatlah juga extra pocket money zaman sekolah dulu. Kamera filem tersebit digunakan dan berfungsi dengan baik sehinggalah ke tahun 2007 dan kini direhatkan kerana tidak lagi praktikal.

Fast forward to zaman sekarang

Penulis dan isteri memiliki dua (2) DSLR body – Nikon D60 dan D40. Kedua-dua body kamera ini tidak lagi berada dalam pasaran. Kalau ada pun dalam pasaran barangan terpakai!

Kenapa penulis memilih Nikon – harga lensanya lebih murah sedikit dari jenama Canon. Kalau nak beli camera – dicadangkan antara Nikon dan Canon sahaja yang kedua-dua jenama ini mempunyai pilihan lensa yang banyak berbanding dengan jenama kamera lain.

Tips - Fill the frame - If you are not close enough, you are not good enough!
My new nephew on his birthday

Faktor kesamaan antara dua body kamera ini (D40 dan D60) adalah kedua-duanya tidak memiliki motor dalam kamera. Oleh itu, ianya memerlukan gabungan body kamera dan juga lensa y ang memiliki motor sekiranya system focus auto diperlukan. Antara body kamera Nikon yang tidak memiliki motor dalaman adalah seperti model D3000 , D5000 dan juga model terbaru yang baru sahaja dilancarkan - D3100. Kamera-kamera ini tergolong dalam katagori yang menggunakan lensa “dx” iaitu luas permukaan sensor (zaman dulu, “sensor” dalam kamera adalah filem) yang lebih kecil. Jadi harganya lebih murah berbanding dengan kamera full frame. Sekadar untuk pengetahuan, kamera Full Frame seperti D700 dan D3 harganya mencecah ribuan ringgit. D3 adalah kamera flagship Nikon - kalau tak salah dalam RM17,000-00 boleh mengambil gambar dalam keadaan cahaya extreme rendah. (As at 2013, the Flagship Full Frame Model for Nikon adalah D800).

Meskipun tanpa memiliki lensa bermotor – sebenarnya takde masalah – kita masih lagi boleh menggunakan lensa secara manual – sama seperti zaman awal SLR dulu (pada penulis ini bukan masalah yang besar – alah bisa tegal biasa). Dalam zaman yang serba canggih ini, mungkin ada yang akan mengatakan nak focus secara manual adalah sesuatu yang leceh dan sukar. Tapi tepuk dada; tanya budget anda untuk membeli lensa yang kesemuanya mempunyai motor, bukanlah sesuatu yang murah dan terjangkau oleh kita!

Bagi mereka yang baru berjinak-jinak dengan DSLR – anda harus melupakan tentang body kamera mana yang akan memberikan megapixel yang besar. Itu hanya gimmik sahaja. Saiz gambar bermegapixel yang besar sememangnya akan memberikan gambar yang cantik – namun persoalannya sama ada kita akan mencetak gambar yang kita ambil. Ada cara untuk mengiranya – kalau tak salah penulis gambar dari kamera seminima 6 megapixel boleh mencetak gambar saiz 8R dengan jelas tanpa kecacatan pecahan pixel gambar yang dicetak. Nak beli body kamera yang menghasilkan gambar megapixel tinggi – boleh, silakan tapi ianya adalah tidak praktikal kerana ianya akan memenuhi storan kad memori/hard disk sahaja. Lainlah kalau anda memang fotografer professional yang memerlukan cetakan ganbar dibuat atas kertas saiz besar untuk tujuan pengiklanan atau memang anda memiliki wang yang banyak untuk dileburkan dalam hobi ini. Memiliki kamera yang paling besar dan model terbaru dalam pasaran tidak memberi anda sebarang kelebihan sekiranya anda tidak mahir menggunakannya. Lihat sahaja hasil dari Nikon D40 penulis di sini.

Selain dari kit lens, pada hemat penulis lensa yang perlu ada untuk beginners adalah lensa Nikon 35mm f/1.8G AF-S DX. Ianya murah dan amat berguna dalam cahaya rendah kerana mempunyai bukaan rana yang besar 1.8. Lensa ini tidak ada fungsi vibration reduction (VR) kerana ianya sudah cukup laju. Bokeh yang dihasilkan juga amat cantik. Lensa ini boleh didapati dipasaran pada harga RM790 (baru) dan dalam RM600-00 (terpakai).


Lensa 35mm milik penulis - terpakai atau terpokai... janji gambar cantik!
(lensa 35mm pada DSLR format DX (crop factor 1.5) menjadikan focal length lensa
ini lebih panjang daripada asalnya - 52mm)


Antara aksesori penting adalah filter untuk melindungi lensa kamera dari habuk dan calar. Pastikan ianya dipasang.

Antara tempat di alam cyber (sebenarnya ada banyak tak terkira) untuk estimate harga kamera, lensa dan aksessorinya dipasaran terpakai adalah seperti berikut:
http://paparissa.blogspot.com/ (now defunct)
http://www.mir.com.my/rb/photography/ftz/index.php
(The latter ni macam ruangan iklan kat surat khabar - nasihat penulis beli secara COD sebab penipu banyak).

Yang paling penting sekali sebagai beginner – bukan peralatan yang anda guna – tetapi adalah bagaimana (dalam fikiran kepala anda) anda membuat composition gambar yang anda akan ambil. Google “rule of thirds” dan “golden rule” dan pelajari bagaimana ianya diapplikasikan. Percayalah, secanggih manapun peralatan kamera anda jika anda tidak mempunyai imaginasi untuk membuat composition gambar, gambar-gambar anda akan kelihatan hambar.


Contoh gambar yang mematuhi "rule of thirds" - ehsan my cousin, Khairul Rizal Ramli, gambo diambil with his high end Nikon D300 (Now in 2013, not so high end)

Malulah… anda mungkin memiliki sebuah DSLR tetapi orang lain yang hanya memotret gambar menggunakan kamera compact dan kamera telefon dapat menghasilkan gambar yang lebih menarik dan memberikan impak yang lebih besar. Apa barang beli kamera canggih tapi tak reti nak gunakan kesemua feature yang ada. Ada juga yang penulis pernah jumpa, mamat ni memiliki model Nikon D700 atau D800 tapi hanya berupaya shoot gamba r dalam mode “Auto” dan “P” sahaja! Sesunguhnya, kamera yang baik untuk anda adalah kamera yang anda SEDANG MILIKI SEKARANG dan digunakan sepenuhnya tanpa mengira jenis/modelnya sama ada kamera DSLR, kamera telefon, kamera filem ataupun kamera saku. Jurugambar yang baik akan tetap dapat menghasilkan imej yang baik, walau apa jua jenis kamera yang digunakannya. Fahimtum? Eh... kome ni faham ke idak??


Sebuah artikel menarik mengenai kreativiti fotografi secara jujur - untuk membacanya sila klik pada imej untuk membesarkannya

Lagi satu contoh.. a pianist that can really play the piano, kome kasi la dia piano cikai macam mana pun.. for sure dia masih boleh bermain piano dengan baik dan boleh compensate apa jua not yang sumbang sebab piano out of tune... Nah.. berikan piano yang paling mahal dalam dunia pada mamat yg tak reti bermain piano.... hancus tak? Maka, analoginya, peralatan canggih tidak menjamin gambar yang dihasilkan cantik...

Sama aja kisahnya dengan kebanyakan pengguna telefon Blackberry (sama ada di Malaysia dan Indonesia – sama aje), tapi hanya reti nak bercakap, bersms dan ambil gambar aje tanpa menggunakan sepenuhnya kemudahan-kemudahan lain yang ada – just to show off yang dia banyak duit – bila ditanya nak guna feature yang ini macam mana – muka blank aje!

Mungkin ada yang tidak bersetuju dengan penulis, tapi pada hemat penulis, sebuah gambar digital yang mempunyai nilai artistik yang baik sewajarnya tidak perlu lagi diedit dan dimanipulasi menggunakan perisian Fotoshop dan sebagainya. Ianya boleh berdiri sendiri – dah semulajadi cantik. Manipulasi melalui perisian sewajarnya hanyalah pilihan tambahan dan sekiranya dilakukan, ianya diubah secara minima sahaja. Again, kepakaran m anipulasi digital menggunakan apajua perisian juga tidak menjamin imej akhir yang dihasilkan akan menjadi cantik.... sekiranya gambar yang diambil memang tak kena gaya, tak cukup pencahayaan atau dah memang macam s@aL! hahahahhahhhh!.. (jgn marah - aku dah cakap, kome yang tak nak dengor).

Hakikatnya perisian manipulasi sebenarnya berfungsi untuk touch-up sikit-sikit aje atau hanya salvage gambar cikai daripada terus tak dapat digunakan.

Contoh gambar cikai yang disalvage menggunakan perisian. Imej asal sebenarnya fail/reject sebab dah salah komposisi... macam tak percaya aje org dok puji kononnya cantik.. (hanya selepas dimanipulasi)

Memanglah hasil grafiknya cun, tapi keasliannya sebagai gambar yang dipotret telah tiada. Ianya masih berunsur seni dan bernilai tinggi, namun ianya tapi telah melangkau konsep asal yang kita mahukan iaitu fotografi yang asli.

For a start, pi tumpang sekaki banyak kelab fan forum fotografi yang ada dialam Cyber sama ada lokal atau tempatan. Kadangkala dianjurkan kelas atau gathering ramai-ramai. Those yang serious nak belajar boleh ikut serta kursus di Nikon Centre di Berjaya Times Square. Keahlian adalah percuma. Kelebihan Nikon Centre - hangpa pi la sendiri baru tau!!!

Opah Chik meninggal dunia

Gambar Opah Chik yang dirakamkan penulis pada bulan Julai 2010

For those yang ambil aliran sastera more than 20 yrs ago, ini bukan footage kisah "Seorang Tua di Kaki Gunung" but actually some photos of Tok Chik yang diambil penulis sebelum & selepas jenazah Opah Chik disemadikan. Opah Chik menghembuskan nafasnya yang terakhir pada hari Jumaat petang 20hb Ogos 2010 yang lalu di Teluk Intan Perak kerana sakit tua. Alfatihah untuk arwah Opah Chik, semoga ruhnya dicucuri rahmat. Penulis buat selamba dek aje merakamkan gambar-gambar semasa majlis tahlil ... sampai orang ingat tah mamat dari syarikat media cetak/elektronik manalah pulak nak datang ambil gambo. Bila ditanyakan soalan, senang aje penulis menjawabnya... kita dah la jarang jumpa, sekali sekali bersua pun belum tentu dapat peluang walaupun di Hari Raya.. nak tunggu kenduri kahwin atau kematian.. kalau ada gambo, kan elok boleh tunjukkan pada anak-anak yang sudah tidak lagi mengenal orang-orang tua kaum kerabat keluarga sendiri...

Tok Chik masa dia muda-muda dulu memang champion, mengikut khabar dari Abg E, ada dua org champion kat Kg Teluk Penadah dulu.. First - Tok Chik dan No 2 tak lain ayah penulis sendiri yang kononnya deme berdua boleh mendayung sampan dari Kg Banda ke pekan Teluk Intan pergi balik. Tah betul entah tidak, penulis tak tahulah.. tapi kalau ikut cakap Abg E, itulah sebabnya tangan ayah penulis macam tangan popeye! Itu baru cerita pasal champion mendayung, belum campur cerita siapa yang paling power berlawan makan sambal/cili api...

More than ten years ago, masa penulis masih menjadi pengamal undang-undang, Tok Chik pernah mengadukan bahawa tanah yang diterokainya dengan titik peluh kudrat tulang empat keratnya "ditindan" orang... penat dia membersihkan kawasan tersebut dan menebang balak tah berapa pemeluk, tapi bila dah bersih & bertanam, ada orang pejabat tanah nak sapu, kononnya nak ukur tanah & buatkan geran (sebenarnya depa nak pow tanah tu atas nama depa). Apa lagi, Tok Chik pun pergi ke Pejabat Tanah, nak jumpa Menteri Besor.. Ramli Ngah Talib... (mi, khabornya kamu kerje dengan pejabat peguam si Ramli tuh ... aku mintak tengok pelan & nak tahu siapa yang nak sapu tanah aku... so next time, kalau ada aje orang yang datang kononnya nak ukur tanah, Tok Chik dah siap asah parang...sampai berkilat-kilat... moh le kome ukor masuk tanah aku, siap le aku parang... kalau bab seni mempertahankan diri pulak Tok Chik ada ajar satu jurus... tah silat minang katanya...dia kata untuk kamu ni sebonornya satu jurus je dah cukup dan kalau dia boleh bangun lagi lepas tu, takde susah.. gunakanlah pulak gerak langkah seribu.... (lain macam je pesan Tok Chik...) tapi Alhamdulillah sampai ke hari ini penulis tak pernah menggunakan jurus yang Tok Chik ajor tu.. tapi menurut pengamatan Penulis, jurus Tok Chik ajar tu sebijik ada persamaan macam seni beladiri Krav Maga... kebetulan aje kot...

Inilah dia group sepupu sepapat yang sibuk berposing dgn Muqarrabin. Memang fotogenik deme ni.. masa gambo ni diambil, deme ni tengah mendapat pandangan penulis untuk beli kamera DSLR baru. Penulis dah survey camera yang dihajatkan... dan sampai 3 -4 org ahli keluarga yang berminat nak beli DSLR. Nak beli kena tengok budget.. an entry level Nikon DSLR D3000 with kit lens & 4GB memory card would now cost RM1700. Kalau nak bagus lagi kena aim for D90. Tapi budget kena lebih la... rasanya dalam RM2.5k dah boleh dapat body D90. Nantilah kalau free kita buat trip ramai-ramai & penulis akan tunjukkan lubuk lens second hand in KL & tempat murah beli accessory kamera.

Monday, August 23, 2010

Do not disturb a hornet's nest

Nikon D60 Tamron SP90

21 August 2010
Location : Pak Uda's house, Teluk Intan, Perak.

The photo is not as sharp as intended. Photo taken less than 1 feet away from the nest!

Friday, August 20, 2010

Amalan yang menghindari Azab Neraka

Ada beberapa amalan yang dapat menyelamatkan manusia daripada bahaya api neraka. Bagi mengetahui apakah amalan itu, ikuti sebuah hadis panjang yang menceritakan bagaimana Rasulullah S.A.W melihat malapetaka yang menimpa umatnya di akhirat, tetapi telah diselamatkan oleh berbagai-bagai amalan yang ikhlas yang dilakukannya semasa di dunia.

Sebuah hadis yang dikeluarkan oleh al-Tirmizi daripada al-Hakim, daripada Abdullah bin Umar, daripada Nafie', daripada Ibnu Abi Hudaie daripada Abdul Rahman bin Abdillah, daripada Sai'd bin Musayyab, daripada Abdul Rahman bin Samurah katanya, bahawa Rasulullah S.A.W bersabda yang bermaksud:

"Semalam aku melihat perkara yang menakjubkan. Aku melihat seorang lelaki daripada kalangan umatku didatangi oleh malaikat Maut, maka datanglah amalan baik lelaki itu, iaitu amalan kerana menjaga kedua ibu bapanya. Amalan itu datang dan berjumpa dengan malaikat Maut lalu menghalang malaikat Maut daripada mengambil nyawa lelaki itu. (Dengan amalan itu bermakna bertambah panjang umur lelaki itu).

Begitujuga aku melihat seorang lelaki daripada kalangan umatku yang sedang berhadapan dengan azab kubur, tiba-tiba datang amalan wuduk orang itu yang cukup sempurna lalu menangkis azab kubur itu, sehingga lelaki itu terlepas daripada azab kubur yang sudah bersedia mengazabnya.

Begitu juga aku melihat seorang lelaki daripada kalangan umatku yang dikelilingi syaitan yang akan menyesatkannya. Ketika itu datang amalan zikrullah orang itu dan menghambat syaitan-syaitan itu, Maka orang itu terlepas daripada perbuatan syaitan yang akan menyesatkannya.

Aku juga melihat umatku sedang dikelilingi oleh malaikat Azab yang sudah bersiap sedia hendak mengazab orang itu, maka datanglah amalan solat (solat fardhu dan sunat) orang itu lalu melepaskannya daripada azab itu.

Selain itu aku juga melihat umatku sedang dalam keadaan terlalu dahaga, setiap kali dia pergi kepada kolam-kolam air, ada orang yang menghalaunya, Pada ketika itu datanglah amalan puasa orang itu dengan membawakan air kepadanya, maka minumlah dia sehingga hilanglah dahaganya,

Aku juga melihat kumpulan umatku sebagaimana nabi-nabi yang lain duduk berkumpul-kumpul. Tetapi di kalangan orang ramai itu terdapat seorang daripada umatku, yang setiap kali dia cuba menghampiri kumpulan-kumpulan itu dia akan dihalau. Kemudian datang amalan orang itu yang berupa amalan mandi janabah, lalu amalan itu mengangkat orang berkenaan dan meletakkannya dalam kumpulan manusia dan para nabi.

Begitu juga aku melihat umatku sedang dikelilingi oleh gelap-gelita menyebabkan dia kebingungan. Ketika itu datang amalan haji dan umrahnya lalu menariknya daripada keadaan gelap-gelita dan menghantarnya ke tempat terang benderang.

Begitu juga aku melihat seorang daripada kalangan umatku yang mahu bercakap dengan orang lain, malangnya orang-orang itu tidak mahu berkata-kata dengannya. Ketika itu datanglah amalan silaturrahim dan berkatalah ia; 'Wahai orang-orang mukmin semua, berkata-katalah (berbuat-buallah) terbadap orang ini.' Setelah itu maka berkata-katalah orang-orang mukmin itu kepada orang berkenaan.

Aku juga melihat seorang daripada umatku sedang ditimpa percikan api, ketika itu datanglah amalan sedekah lalu menjadi perisai kepada orang itu daripada bahaya semburan api itu.

Selain itu aku juga melihat seorang daripada umatku yang sedang diheret ke dalam api neraka. Pada ketika itu datanglah amalan amar makruf nahi mungkar bersama dengan malaikat Rahmat, lalu menyelamatkan orang berkenaan dari dalam kawah api neraka.

Aku melihat seorang daripada umatku yang jalan merangkak bagi menemui Allah SWT, malangnya ada tembok yang memisahkan mereka dengan Tuhannya. Ketika itu datanglah amalan mereka berupa akhlak yang mulia, lantas memimpin tangan orang itu menuju ke hadrat Allah S.W.T.

Sesungguhnya aku juga melihat suratan amalan umatku yang dihulurkan kepadanya oleh malaikat dengan tangan kiri, ketika itu datanglah kepadanya amal ibadatnya yang disebabkan rasa gerun kepada Allah. Amal yang disebabkan gerun kepada Allah itu menjadi penangkis kepada suratan yang bakal diterima melalui tangan kirinya, menyebabkan bertukarlah suratan amal itu menjadi suratan amal dari sebelah kanan.

Begitujuga aku melihat seorang daripada umatku yang timbangan amal kebajikan terlalu ringan sebaliknya timbangan amal yang jahat mengatasi timbangan yang baik. Ketika itu datanglah anak-anak orang itu yang mati ketika kecil, lalu timbangan amal kebajikan orang tuanya menjadi berat Aku juga melihat antara umatku yang sedang berdiri di tepi neraka jahannam dan hampir-hampir terjerumus ke dahtmnya, maka ketika itu datanglah amal jahat yang tidak jadi dilakukannya semata-mata kerana gerun dan takut kepada Allah. Amalan itu menarik tangan tuannya hingga terselamatlah dia daripada api neraka dan memasukkannya ke dalam syurga.

Aku juga melihat umatku yang sedang menjunam jatuh ke dalam neraka, tiba-tiba datang air matanya yang menitis semasa di dunia dahulu disebabkan oleh sesalan terhadap perbuatannya yang buruk, semata-mata kerana Allah. Lalu air mata sesalannya itu menyambarnya daripada terus terjatuh ke dalam kawah neraka, menyebabkan dia terkeluar daripada neraka itu.

Aku juga melihat di kalangan umatku yang berdiri di atas sirat dalam keadaan terketar-ketar kerana takut terjatuh ke dalam neraka, sebagaimana ketarnya orang yang sakit tenat. Tiba-tiba datang amalan hatinya iaitu perasaan 'Husnu Dzan (sangka baik) terhadap Allah, maka husnu dzannya itu menyelamatkannya daripada terjatuh ke dalam neraka serta dapat meneruskan perjalanan melalui sirat itu dengan selamat menuju ke syurga.

Aku juga melihat di kalangan umatku yang sedang mengesot dan merangkak di atas titian sirat, ketika itu datanglah amalan selawatnya kepada aku (Rasulullah S.A.W) lalu dipegangnya tangan orang itu dan diangkatnya berdiri tegak. Maka selawat itu memimpinnya terus merentasi titian sirat itu dan selamat sampai ke syurga.

Akhirnya aku juga melihat di kalangan umatku yang telah sampai ke syurga, malangnya setiap pintu syurga yang hendak dilaluinya tertutup dan terkunci untuknya. Ketika itu datanglah syahadatnya yang menjadi pegangan akidahnya, maka terbukalah pintu syurga dan dapatlah umatku itu memasuki syurga dengan aman."

Thursday, August 19, 2010

Contract - fulfill your obligations



The above are some excerpts from the Holy AlQuran on contract/covenant/janji. Those yang belajar subject Islamic transaction law (Mualamat) kena belajar semua ini. It is not easy. As to why these Quranic text are here... somebody wrote an email quoting Quranic text, tapi out of context.. either through ignorance or memang tersilap. And the burden untuk membetulkan kesilapan itu was passed to me.... susah..susah...susah... personally I rather dok diam - biar org bertaraf Ustaz aje yang menegur orang macam ni...