Popular Posts

Wednesday, November 04, 2009

Cukai RM50 untuk setiap kad kredit - adil?



Rather than imposing a blanket rule of RM50-00 per credit card owned by credit card holders, the government should instead consider taxing consumers based on the maximum aggregate credit limit of the credit cards.

For instance, a gold card provides a maximum aggregate credit limit of RM10k, then a taxable fee of RM50-00 should be charged. For silver card, the taxable fee should be half of the charges paid by gold card users.

Nowadays owning a credit card is considered a necessity & kemudahan. But I guess, memang rakyat didahulukan dalam segenap perkara... come to think of it, ini sebenarnya bukan cukai, tapi merupakan penalti kepada pemegang kad kredit. Siapa suruh hangpa berhutang...liat nak bayar ...dah la kena bayaq bunga, la ni gomen nak kenakan "penalti". Syukurlah, aku ini dalam golongan pengguna bijak, bayaq penuh setiap bulan & berupaya kensel kesemua kad kredit yg aku miliki... tapi since aku selalu pi overseas, takde credit card susah gak... hah memang menyusahkan!!!

Debit card gomen tak kenakan cukai, tapi pengalaman aku dengan debit card diluar negara amat mengecewakan. Masa kat Florida & Atlanta hari tu, aku dengan konfiden swipe debit card AlRajhi untuk pembelian kecil.. ceh... depa tak recognise & reject... walaupun duit aku masuk kat dalam tu lebih dari mencukupi. Poorah... bersemangat lagi aku hantar email sebelum pi ke US ari tu untuk memaklumkan aku nak gunakan debit card aku tu kat overseas (ikut agreement kata kena buat) & bersemangat juga depa reply email kata tak perlu maklumkan. Bila aku call customer service tanya beria-ria depa kata boleh pakai & aku dapat janji manis kononnya debit card AlRahji diterimapakai satu dunia....



Jawapan Rajhi Bank yg bertentangan dengan apa yg depa cakap dalam agreement

Itu baru problem kat luar negara. Kat dalam negara kita ni, kome cubalah beli petrol kat stesyen minyak menggunakan debit card. Katakan anda membeli RM30-00 worth of petrol, bila dapat statement of usage, baru anda akan nampak apa yang terjadi... stesyen minyak akan sapu RM150-00. Lepas 3 hari baru amount baki dari actual penggunaan RM30-00 dipulangkan kembali ke dalam akaun debit card anda! Maknanya anda kehilangan hak untuk menggunakan wang sebanyak RM270-00 selama beberapa hari... kalau wang anda banyak dalam akaun tu mungkin tak mengapa.. kalau time tu tengah sengkek... macam mana? Macam aku ni lain la... aku isi gas NGV... biasa kena dalam RM7-00 ..paling penuh pun cuma RM9.80, semua bayar cash... good for at least 140km - 180km.

Jadi sebenarnya tiada inisiatif untuk mengalakkan penggunaan kad debit dipam minyak! Debit card hanya layak digunakan untuk membeli belah di pasaraya sahaja.

Note : what about those privileged few who have platinum cards... It would only be fair that they should be made liable to pay a higher tax!!.

No comments: