Popular Posts

Monday, September 14, 2009

Suatu hari di bulan puasa..

Satu hari dibulan puasa 11 tahun yang lalu, I was practicing in a small town di selatan tanah air - kira legal firm cawanganlah ni.  Seriously, there was little to be done as it is quite a new setup, panel work ada berapa fail aje... yang banyak walk in client, terutama sekali kes mahkamah.. either hal jual beli tanah that went haywire or kes kebankrapan.. suddenly one fine morning  ada seorang tua masuk nak jumpa lawyer, my staff  masa tu ada 2 org), sorang kerani and the other is our court filing clerk.. depa kasi masuk tapi  mamat ni bukannya nak legal advise, he needed somebody, to talk to, a shoulder to cry on and I am way  way much younger than him.

Dia kata dia dulu org kuat pak menteri tapi tak sedar diri ..minum sana minum sini, duit banyak pi berjudi, main perempuan sudah pasti, tetiba ekonomi dunia menjunam, menteri dah dijatuhkan business bungkus, pengikut hilang, tanah kena lelong, isteri lari.... kesian tengok org tua ni sampai aku pun ikut nangis...

Nak tolong macam mana... I told him that aku tak nak dengar apa kerja jahat yg dia dah buat & macam mana dia buat, cukuplah kata dia dah bertaubat & turn a new leaf.  Tambahan pula masa tu bulan Ramadan. Mudah-mudahan Allah mengampuni dia. Macam-macam nasihat dia kasi, jangan jadi macam dia...

A few days later, baru my boss datang, dia datang pun sebenarnya nak make sure aku tak join depa yang  pi tolong group Ms Betty Lim Guan Eng nak keluarkan Guan Eng dari penjara & DSAI yang nak buat perhimpunan kat Bandar (note : Lim Guan Eng sekarang ni ketua Menteri Pulau Pinang & DSAI la ni mengetuai Parti Pembangkang Malaysia)

Boss tanya ada tak client besar rupa sekian sekian datang.. huh... I tak tahu pun pakcik tu was actually a Dato'.....

No comments: