Popular Posts

Monday, July 27, 2009

KOMUNISME DITENTANG KAPITALISME DITATANG


Note : This is portion of a very long yet interesting article (get it here). I originally got this information from Masjid Negeri Shah Alam recently.

Setelah berjaya menakluk negeri-negeri umat Islam, Barat telah menyuntik ideologi Kapitalisme ini ke dalam umat. Mereka melantik pemerintah dari kalangan kaum Muslimin sendiri sebagai talibarut mereka lalu mereka mengajar pemerintah yang jahat dan khianat ini dengan ideologi mereka. Dengan habuan dunia yang diberi, maka pemerintah ini pun memeluk erat ideologi kufur ini, lalu mereka pun mula memerintah dengan memisahkan agama dari kehidupan. Mereka mula membuat undang-undang sendiri dengan mengenepikan undang-undang Allah Subhanahuwa Ta'ala. Dan kekallah mereka seperti itu hinggalah ke hari ini.

Setelah dunia Timur melihat kebobrokan Kapitalisme yang dibawa oleh dunia Barat, maka muncullah pula ideologi Komunisme, dan ideologi baru ini mula merebak ke seluruh dunia, sehingga sampai ke Malaysia. Namun, kelestarian Komunisme tidak lama apabila negara kuasa besar penganutnya tumbang. Di Malaysia, hancurnya Komunisme dan PKM adalah setelah kedatangan British buat kali kedua. Malangnya kebanyakan rakyat Malaysia tidak sedar bahawa penjajah kuffar British adalah penganut dan pengembang ideoiogi Kapitalis, yang sememangnya musuh kepada Komunisme. Setelah Hiroshima dan Nagasaki dibom, Jepun terpaksa menyerah kalah dan British berjaya menguasai semula Tanah Melayu. Sepanjang penguasaannya ke atas Tanah Melayu, rakyat tidak sedar bahawa British bukan sekadar berjaya menjajah negara, malah mereka berjaya menjajah 'hati dan pemikiran'penduduk Tanah Melayu, khususnya umat Islam, agar membenci ideoiogi Komunisme dan mencintai serta mengamalkan ideoiogi Kapitalime yang mereka bawa.

Berbeza sedikit dengan idea asal komunisme, penganut ideoiogi ini (khususnya PKM) di Malaysia yang berketurunan Melayu masih tetap menganggap Islam sebagai 'agama'. Sebab itulah kita sering mendengar bahawa mereka masih lagi percya kepada Tuhan, menjaga solat, berpuasa dan seumpamanya. Namun Islam hanyalah sebatas 'agama' bagi mereka, dan Islam langsung tidak menjadi 'cara hidup' (way of life) mereka. Hal ini sesungguhnya langsung tidak berbeza dengan ideoiogi Kapitalis yang dipegang oleh para pemimpin umat Islam dan juga sebahagian besar dari umat Islam itu sendiri. Para pemerintah berideologi Kapitalis ini, termasuklah di Malaysia, hanyalah menjadikan Islam sebatas 'agama' di mana Islam hanya dianut mereka sekadar untuk bersolat, berzakat, berpuasa dan menunaikan haji.'Namun mereka tidak pernah menjadikan Islam sebagai way of life mereka. 'Cara hidup' mereka adalah Kapitalisme, yakni satu cara hidup yang memisahkan antara agama dan kehidupan (faslu deen 'anilhayah - sekularisme). Malah mereka akan menentang habis-habisan jika ada usaha untuk mengembalikan kehidupan Islam dalam konteks pemerintahan.

Sesungguhnya pegangan mereka saling tak tumpah dengan komunis dari segi mengingkari Islam sebagai 'cara hidup', malah pemerintah penganut Kapitalis ini jauh lebih berbahaya dari Komunis. Mereka menindas rakyat, memakan harta rakyat, mengaut segala kekayaan negara untuk membuncitkan perut-perut mereka yang durjana itu. Mereka berpakaian kemas dan segak, memiliki kekayaan yang takternilai, tinggal di istana-istana mewah jutaan ringgit, bijak dalam bermanis muka, pandai bermain kata-kata dan licik dalam melakukan pelbagai kemunafikan kepada rakyat. Semuanya demi kuasa, demi pangkat, demi mengaut habuan dunia sebanyak-banyaknya dan demi mengekalkan takhta. Inilah 'jasa dan kebaikan' pemerintah Kapitalis yang cuba menerangkan kepada rakyat bahawa Komunisme adalah satu ideologi yang bahaya dan mesti dihalang!

(sounds interestingly familiar????)


Friday, July 24, 2009

Lalat Buah



Forwarded to me by a friend..

Wednesday, July 22, 2009

Gerhana Matahari / Eclipse of the Sun 22 July 2009

Mohd Fairos Asillam, the head of the Angkasa Space Science Research said that the country will be able to observe a partial solar eclipse tomorrow. This will occur from 8.23am to 9.48am in the morning but will be hard to view with the naked eye because only 17.8% of the sun will be eclipsed. He said The northern part of Peninsular Malaysia would be the best place to observe the eclipse. The total solar eclipse, which would last for six minutes and 39 seconds, would pass through Ryuku Islands in Japan and through the Pacific Ocean. The moon’s umbral shadow would begin covering India and then Nepal, Bangladesh, Bhutan, Myanmar and China.


Rabbana atina fid dunya hasanah, wa-fil akhirati hasanatau wa qina - Azabannarr.. Amin.

Thursday, July 09, 2009

H1N1 jangkitan sesama manusia, tiada kaitan babi



Dipetik dari Malaysiakini.com

"Jangkitan virus selesema babi berlaku antara manusia ke manusia sahaja dan orang ramai tidak berisiko untuk mendapat jangkitan jika menggunakan produk berasaskan babi.

Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin memberitahu Dewan Negara hari ini bahawa virus influenza A (H1N1) terhasil daripada proses mutasi antara gen virus influenza daripada babi, burung dan manusia.

"Orang ramai tidak perlu berasa bimbang dengan pengambilan atau penggunaan babi serta tidak mengaitkan kejadian influenza A(H1N1) ini dengan amalan pengambilan makanan berasaskan babi," katanya.

Walaubagaimana pun Babi tetap haram hukumnya di sisi Islam dan berstatus najis Mughallazah walau "kita tak perlu bimbang"... ada sesiapa nak try ke?

Nota: Gambo hiasan je.. aku ambik gambo ni kat Jusco Narita (dalam gambo kawan aku si Kamarul) masa pi Jepang ari tu...

Tuesday, July 07, 2009

Ingatan yang rindukan kematian



Ada kalanya, ingatan itu memerlukan mati.
Ada kalanya,
memori itu perlu dibuang jauh-jauh,
Sejauh galaksi paling hujung, di hujung cakrawala alam milik Ilahi ini,
Dimana perkiraan masa bagaikan terhenti tanpa makna apa-apa,
dek jauhnya perjalanan kecepatan selaju cahaya.

Ada ingatan yang manis;
Ada jua yang tak kurang pahitnya,
Tahun demi tahun telah berlalu, kuharapkan ingatan itu akan pergi selamanya, tidak kembali lagi.
Terpaksa ku terima, tanpa ada pilihan dan ku pendamkan dilubuk hati ini.
Aku ini hanya manusia biasa yang lemah : penuh emosi.
Punya cita-cita, impian dan harapan, ada rindu, ada cinta, ada sayang, penuh kasih.
Sabar... hati ini perlu terus sabar,
menerima kenyataan dalam menempuh dugaan hidup.


La Tahzan menjadi penasihat peribadi ku,
Syukur, ESQ165 jua banyak membantu.

Wajah siapakah yang sebenar-benarnya kau rindui,
Senyuman dan nasihat siapa yang kau harapkan.
Semua itu sebenarnya dariMu,
Ampunkan aku Ya Allah..

Hamba mu ini dianugerahi ingatan luar biasa,
perkara berdekad lama bagai baru berlalu sebentar tadi.

Dengannya aku berasa amat berdosa padaMu.

Walau ku terima takdirMu, ingatan ini masih ada. Tidak bisa pergi.

Hambamu yang lemah ini, pohon ditarik memori ingatan ku ini.
Aku yang hina ini ingin jadi manusia biasa.
Telahpun ku buang jauh-jauh segala "title" yang ada,
Aku kini hanya muka tanpa nama,
Sesungguhnya, sifat lupa adalah rahmat dari Mu jua.

Syukurku hanya pada Mu.


zaws
Shah Alam