Popular Posts

Wednesday, January 07, 2009

Langkawi Trip December 2008

Awal subuh Ahad 28hb Dec 2008 kami telah bersiap untuk bertolak ke Langkawi… Jam menunjukkan pukul 7 pagi apabila melalui lebuhraya Shah Alam Rawang. Kami hanya berhenti di tempat rehat Tapah untuk berehat seketika dan meneguk secangkir kopi… malam tadi aku tidor lewat, gara-gara menonton House episode terakhir season kedua. Kami meneruskan perjalanan hingga ke exit Kuala Kangsar… kalau tak exit singgah di KK ni memang tak sah.. banyak kenangan di sini masa aku kecik dulu. Lagipun itulah pusatnya kalau nak merasa ikan tembelian (setengah orang memanggilnya dengan nama “temoleh”). Payah nak cari ikan ni lagi sebab dah pupus akibat pencemaran sungai dan aktiviti mereka yang tak bertanggungjawab menuba ikan. Other than makan… pekan KK juga adalah port aku memancing dulu… kalau nak cari bantal kekabu, jala, pukat, parang, keris & all those handcraft pun aku biasa cari kat sini gak…tak ketinggalan juga biasanya kalau singgah ke KK kalau dah sampai waktu, mesti pi cari barber kat sini sebab harganya murah.

Kat KK kami pekena Laksa.. istimewanya laksa KK sebab semuanya hand made. Walaupun takleh nak lawan Laksa Kedah
(there is one place, Pak Su tunjukkan kat Alor Star – memang power laksa akak tu).

Dari KK kami terus masuk balik lebuhraya PLUS terus ke Alor Setar. Sampai sahaja di Alor Setar kami terus singah di Masjid dekat dengan my sister’s Kolej Al-Insaniyyah … tapi dia pi kelaslah pulak. Lepas solat kami teruskan perjalanan ke Kuala Perlis untuk menaiki feri ke Langkawi. Dalam pukul 3.30 pth kami selamat sampai & aku terkial-kial cari parking kereta Alhamdulillah dapat yang berbumbung… dua hari parking depa tibia aku RM30-00. Aku prefer lagi lama didaratan.. sebab kalau naik feri dari Kuala Kedah, lamaaaaa sikit baru nak sampai. Kos tambang feri dari Kuala Perlis for all of us berjumlah RM85-00 dan kami berlepas jam 4 ptg.



Sampai di Jeti Kuah, dok cari kereta sewa, saja aku lewat-lewat sikit cari… (selepas majority penumpang feri yang lain dah ambik kereta depa & dah agak lengang) itu taktik dia… ada sorang pakcik tu nak offer kereta Nissan Sentra baru for RM120-00 per day, aku kata luar budget… aku counter offer RM100 je or kalau ada aku nak MPV – manalah tahu kena tidur dalam MPV sebab tak book hotel (negotiation mode : kes mintak benda yang tak ada or tak dapat disediakan), dia kata tak dapat let go pada harga RM100 – tanya kita nak berapa… and my wife kata kalau boleh RM80-00, so kalau tak dapat, takpe.. no problem, aku boleh cari other means of transport.. last-last dia kasi gak RM100 per day. (masa balik org kasi tahu, selalunya kalau Proton Wira baru pun RM120-00 sehari)… apasal depa charge mahal tah… tak patut betul… how come masa aku kat US ari tu boleh sewa Ford Mustang 4.0 baru – supercar lak tu for just USD9.00 per day!

Then come the hassle of finding an accommodation – semua hotel kat Pantai Cenang dah fully book, likewise in Pekan Kuah… yang tinggal Grand Continental for a room that will cost RM350 per night… aku dah nak accept aje… tapi tak macam mana terjumpa lak satu hotel yang tinggal 1 family room – cost RM120-00 per night – sambar aje, else aku agak malam tu kita org kena tidur dalam kereta.

Aktiviti yang kami buat selain dari pi shopping kat Idaman Suri (wajib first stop kat sini sebab barang dia jauh lebih murah dari tempat lain) – pi mandi laut di Pantai Pasir Tengkorak.



Istimewanya tempat ni, secluded & keindahannya tidak tercemar. Ada 4 chalet kat situ. Facility semuanya lengkap. Tak ramai orang kat situ,
unlike Pantai Cenang – fuh – yg very crowded. Airnya jernih dah boleh nampak ke dasar. Kecik aje lebar pantainya dalam less then 100 metres aje. Antara aktiviti di sini kalau awal pagi (dalam 7-8am) boleh menengok nelayan memukat ikan. Bagi yang pandai, boleh menangkap ketam… besar dalam ukuran tapak tangan. Dari Kuah ke Pantai Pasir Tengkorak jauhnya 33.9KM mengikut GPS. Tak jauh sebenarnya… sebab kat Langkawi diawal pagi… takde org pun keluar & jalan bebas dari traffic jam. Dalam 15 minit sampailah. Hanya ada satu problem – kalau datang awal pagi, tak boleh semua org turun mandi di pantai – somebody mesti ditugaskan mengawal harta benda kita (terutamanya food) – sebab ada gang gangster kera (selalunya kalpa depa ni yang tak takut – malah nak gigit kita lak).