Popular Posts

Friday, November 23, 2007

Trip to Singapore November 2007







Right after Jamilah's convocation ceremony, we went back home to pack. It is always my style - "malam boleh jalan". Bertolak tengah malam from Shah Alam and sampai JB dalam pukul 4 pagi. Tapi takpe sebab the next day memang dah apply cuti. Traffic takle banyak sangat. Friday would be a rest day - saturday baru kami masuk Singapore, as Kamarul is still attending a conference Puteri Pan Pacific Hotel.

Bertolak ke Singapore dalam jam 11 pagi after picking up Kamarul. The usual suspects would be me, being the driver, Kamarul the tourist and my wife. Khabarnya ada sale somewhere bulan ni. Kalau nak jalan pun, kat area Arab Street, Sim Lim Square / Tower and Mustafa Centre that has for quite sometime, beroperasi 24 jam, 365 days a year. Alangkah bagusnya kalau kat Malaysia pun ada business centre macam ni.

First stop after lepas immigration Malaysia & Singapore was to get a new Autopas permit for my Volvo. Selama ni masuk Singapore guna my Honda Accord NGV. It costs us Singapore Dollars 10 utk belu Autopass. Lepas beli Autopass, kami meneruskan perjalanan ke Sim Lim Tower - window shopping as Kamarul wants to see the place depa jual PDAs rega murah, they we went to Marina Bay, saja jalan-jalan. Late lunch was at Restoran Zam-Zam in Arab Street (masa tu kami tak perasan that area tu adalah kawasan the famous Kg Gelam. Then in the evening we shoot off to Bugis Junction where we bought some T-shirts. My wife finally got to buy her covetted Correlle Set at OG yang masa tu ada sale (less than 20%). It is very rarely dapat sale macam ini. In singapore, depa tak bezakan pattern dia. Kalau sale tu sale la... tak kira la yang berbunga sikit or berbunga banyak. So kita orang angkut 2 kotak semuanya. Quite a substantial savings. Meanwhile, aku kena tukar duit yen yang masih ada berbaki tu, and lepas kira balik, walaupun tukaran Yen dah jatuh, masih lagi untung sebab tak dapat harga sale macam tu.

Then kita org pegi lak ke Mustafa Centre where Kamarul bought his bluetooth device. Tah dia kata murah. Aku berkenan nak beli stethescope (tah betul tak idak spelling dia ni). Bukan nak menyamar jadi doktor.. but at least boleh dengar my kids's heartbeat- depa ni prone to Asthama attacks. Tah nantilah tanya rega kat Msia berapa dulu.