Popular Posts

Saturday, November 24, 2007

Fancy another trip to Singapore?






Last night while I was shopping at Tesco Shah Alam (at the same time waiting for a fellow Lelonger whom had won a Transformers Monopoly Set which I had put up for auction at www.lelong.com.my (thanks a zillion friend), I met with my elder cousin, Amir and his wife. Depa ni merancang nai pi ke Singapore in a few days time, so okay, I thought, the more the merrier as I am also thinking of bringing my mom & maya (kalau dia tak kena pergi klas) but tak tahu bila... this is the right opportunity...right?

Okay, let us see, the brief agenda dia macam ni:

Part 1 - Hikayat TOK DAK menyerang Singapura

1. Me, my wife, and mom would be heading to JB right after office hours Jumaat malam sabtu. Don't worry, I'll have enough rest as next week, for three days, I'll be participating in BioMalaysia 2007 in PWTC. Tengok, belajar & makan aje... Kerja ofis semua dah cover save for a little bit on the visit from the Iranian delegation je.

2. Saturday morning. we shall be heading to papa's fully furnished apartment yg selama ni kosong - kemas-kemas sikit - rumah ni hanya menjadi rumah persinggahan untuk saudara mara datang menginap. Khabarnya depa ni akan ke Muar dulu, attending kenduri kahwin of a distant relative, right after that depa kononnya nak pi makan Nasi Beriani Batu Pahat yang famous tu... famous apa.... It is tried and tested, tak payahlah jauh-jauh nak makan Nasik kat BP tu.. sebab cawangan dia ada kat Putrajaya (somewhere dekat dengan UNITEN). Kalau nak lagi best, my maid & my wife boleh masakkan sendiri. Toksah le pergi jauh-jauh, sendiri masak sudah tentu lebih POWER punya sebab rahsia nasi briani ni dah terbongkar & kita dah berjaya emulate the same taste macam mana depa yang berniaga nasti tu masak. Likewise, kalau nak merasa steamboat, tak payah le pergi Restoran Johnny tu... kita boleh buat sendiri dah.. if not the same, even better!

3. Ikut plan, khabornya dema akan sampai JB malam - selepas tercapai hajat depa nak melawat tanah penghujung benua Asia kat Kukup, Tanjung Piai - kawasan Pontian tu. Dulu masa Indonesia melancarkan "Ganyang Malaysia" kukup adalah tempat askar Indonesia land dengan payung terjun, tapi land aje terus kena tangkap sebab askar kitra memang dah tunggu depa pun... it ended up masuk kes mahkamah & dilaporkan dalam law reports. Komen aku: la ni musim hujan - Batu Pahat ni adalah kawasan banjir... baru aje lagi tak sampai 3 minggu BP tengelam. Baik le kensel je or postpone the trip to Tanjung Piai to some other time. Memang la tarikan dia menarik, in fact my friend Kamarul pernah ajak nak ke sana sebab dia yang selalu masuk keluar hutan buat kajian pun kata tempat tu cun... and ianya juga adalah syurga pemancing! Kalau setakat spend a few hours je setakat capat certificate - tak cukup. Latest news - bandar Muar dan kawasan sekitarnya dilanja banjir dek fenomena "Air Pasang Penuh".

"Ayor pasang pagi
Surut pukul sepuluh
Hujan malam tadi
aiya....belum juga teduh

Cik Kiah - turun Singapura
Banjir kilat datang, kita naik sampan aje"


4. Khabornya juga deme nak terus masuk ke Singapore malam tu jugak!!!! susah ni.. first sebab masalah passport. Kena lak Sabtu malam ahad... tempat menarik yang ada - Mustafa Centre la... mana lagi, other than that, untuk bawak family, woudl be the night safari, tapi kalau nak pergi ke situ, baik le pergi Night Safari kat Taiping or Zoo Negara aje. Lebih murah, jimat & selesa.

5. SO kalau jadi masuk jugak ke Singapore, tempat menarik yang biasa adalah Bugis Junction, OG dan shoppin centre yang sewaktu dengannya - the year end sale is near! Pastikan kereta kosong, bag masuk singapore pun kosong.. balik penuh!!!

So itulah sahaja setakat ni....

1 comment:

chah said...

dah pegi dah blog ni.. jadi ke pak cu n amir punya plan ni.. pak cu pegi n family ke..