Popular Posts

Friday, November 23, 2007

Crossing the border into Thailand, November 2007








The plan...was after picking up Maya at Kolej Insaniyyah, Alor Setar, was to head to Malaysian - Thai Border. Jalan-jalan lagi. Bertolak after office hours Friday balik ke TTDI, to pick up my mom & straight away chow ke Alor Setar. This is less than a week after our trip to Singapore. The usual suspects now would be me, my wife and my mother... bertiga aje kali ni. BErtolak after Isha' & sampai kat Alor Setar 2 am. Takde stop mana-mana except for filling up for petrol at Tapah and Sungai Petani. Spent one night at Grand Continental - (after asking for a corporate rate).

After breakfast, ambil Maya & headed for rumah Paksu makan tengah hari, get some pointers from Paksu and half and hour later, we are off on our way to Bukit Kayu Hitam. We parked our car at Pusat Bebas Cukai @ The Zon, tukar duit kat sana and jalan kaki aje ke check point Thailand accross the border. Tak jaug mana oun. Mamat tukang tulis kad putih will charge a fee unless you are a Malaysian Police. Likewise, the immigration officer will charge Rm1 seorang. The way depa check org keluar masuk was simple - at each check point, dilengkapi dengan desktop camera - so masa korang masuk or keluar, depa will take your photos - manalah tahu - yang masuk muka lain, keluar muka dah lain...

Thanks to the tips from Wikipedia which was found to be very accurate, just a few hundred metres from the checkpoint ada 7-Eleven, kat situ ada perkhidmatan teksi ke Hai Yai for 50 bath seorang. Kalau naik teksi depa nak 500 bath satu teksi. We decided naik van pun okay gak.. no hurry at all, but untuk sampai ke Hotel yang dicadangkan oleh Paksu, tambah je sikit a few bath.

Hotel dia not bad, for 500 bath = RM50 je. Tapi takde breakfast. Lepas check in & mandi, kami pi makan kat a muslim restaurant - Restoran Sulaiman - biasalah thai food. Immediately lepas makan, kami naik Tut-tut - 4 org 60 bath ke Plaza - a famous trader centre kat Hat Yai ni. Ada masalah bahasa sikit.. as tak semua org faham bahasa melayu. Yang menarik kat sini, leather goods (ladies handbags & kasut) & periuk chop Zebra depa tu. Baju-baju pun okay gak. We bought a baju utk ayah kat sini. Banyak sangat barang - so rambang mata nak pilih yang mana satu!!

Makan malam lak, kat depan Plaza.. ada banyak gerai Thai Muslims berniaga kat sini. Takde masalah, sign language aje. Tah laksa or laksam version siam yg kita makan & teramat murah. Balik pun takde problem sebab Tut-Tut dah banyak ada kat situ untuk hantar kita org balik ke Hotel.

Malam kita org jalan lagi, rupanya tak jauh dari hotel - tiap-tiap malam ada pasar malam & makan-makan. semuanya siam punya barang la... try gak masuk shopping complex depa... gila mahal, style jalan bukit bintang. Ada gak sini kedia Jimmy Choo... rega dia pun beribu-ribu... Yang paling menarik - UDANG GALAH saiz XXL.