Popular Posts

Saturday, December 09, 2006

Mat Yeh's wedding Dec 2006

Trip to Kay Bee (New Castle) Kelate -

Bertolak 8.30 am 02/12/2006 from Shah Alam... terus masuk hiway NKVE to KB. Quite some time dah tak pergi ke pantai timur eversince the last trip 2 yrs ago. It was a daring move as the weather reports kata Kelantan & Terengganu will be facing the brunt of saki baki Taufan Durian that had ungulfed the whole of Taiwan & parts of the Philipines (takde nama lain ka kalu nak kasi nama taufan? Maybe esok ada lak taufan Rambutan, Ciku or Manggis kot?). Anyway the main reason for this trip was because of my good friend - Ahmad Harith's (Mat Yeh) wedding.

Cuaca baik up to Lipis.. rintik2 aje, then terang benderang. Lalu the dreaded liku2 berbahaya (boleh tahan curam & selekoh tajam) then masuk ke Merapoh & lepas aje border Gua Musang it began to rain cats and dogs! Tapi sekejap aje. Sampai aje ke Kuala Kerai, Mat Yeh dah menunggu to fetch us to his family house in Guchil 3... tak jauh pun. Tak siap lagi hantarannya... the family members tengah sibuk mengecat rumah! I met with his sister & brother in law & other family members yg memberikan layanan yg baik (although tengah sibuk). Lepas makan, we all cabut ke PCB (again... destination Kem Kijang, hostel pelancong ... yes hostel aje standard aku ni). Unfortunately tah berbas-bas gang pengakap dah book tempat tu, so we end up spending the night dalam kereta... (tak logik kan). Actually, we stayed one night at Perdana Beach Resort that cost us RM169-00 with breakfasf for two. Not bad. Malam tu dah tergolek tak larat to go for the akad nikah in Peringat. Esok ajelah kita pi konvoy, I told Mat Yeh. Malam tu, before kita org pi makan, sempat shopping kain- kain batik. I suppose that this is one trip that my wife would hate to miss...

The next day, pepagi lagi the two girls nak pi mandi swimming pool lak... berendam lah sekejap (1 jam lebih gak). Husna was having fun pi menyelam... sebab berenang tak tahu lagi.. belajar tahan nafas je dulu. Lepas makan, kita org checked out and pi shopping kat Pasar Khadijah... tak sampai 25 minit pun (as park kereta pakai meter) tah Mat Dadah mana tah try nak umpil my car. Hasilnya - terus jammed & kunci kereta sebelah driver. Nasib... despite it all, we all teruskan dgn convoy pengantin. Jumpa di Masjid Peringat... dah jam 3 pengantin lelaki tak nampak batang hidung lagi... ada masalah teknikal.... dah jam 4 ptg baru bertolak ke rumah pengantin perempuan... depa dah lama dok tunggu dah ...adalah sikit pertunjukan silat yg ada referee.. macam Smackdown, utk menghiburkan Raja Sehari kita. Got to meet teman 1 master masa chambering dulu - Sdr Zahran Abdullah who opened up a law firm in KB and Maridan, his personal assistant - depa ni baru balik opis masa tu.

Time flew so fast & it was time to say goodby & ucap selamat pengantin baru to the newly weds. I was given the opportunity to main lanyak aje tepung tawar & suap garam ke mulut pengantin... never done that before... sori mat yeh.. tak berapa banyak garam yg aku kasi... We spent another night in PCB... kali ni jadi org miskin, dok hostel for RM30 pernight (yeah it is that cheap). Ada 4 katil single, cukup utk all of us to bunk in for the night. Malam tu we had dinner kat Yati Ayam percik... (quite a famous place in KB).

The next morning sempat singgah ke Wisma Songket Che Bidah - where we all borong 2 kodi samping songket for my father in law's business. Hah... kalu nak order samping kome boleh email me. Rega boleh dirunding. Bertolak balik... tetiba ada idea nak ke Cameron through the new hiway yg kononnya selamat from Gua Musang. 2 lane konon.... sampai Gua Musang dah lewat petang... memula jalan kecik.. then we were quite impressed - hiwaynya besar TAPI tersangat CURAMMMM... & panjanggggggggggg .... tah takde le nak lalu jalan ni lagi... not that I am not confident with my car, but takut kena sondol dari belakang dek lori balak masa depa turun bukit... bila depa turun bukit, siap flash lampu tinggi, but bila time kita naik bukit... bye2 la lori tu.... sampai Cameron dah pukul 8 malam & Alhamdulillah tak hujan... else tah tahulah sampai ke tidak.